Erken süt dişi kaybı sonrası uygulanan yer tutucuların klinik etkinliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the clinical effectiveness of space maintainers following premature loss of primary teeth
  1. Tez No: 1013771
  2. Yazar: SELİN KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ŞERMET ELBAY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Erken süt dişi kaybı, yer tutucu, tek taraflı sabit yer tutucu, çift taraflı sabit yer tutucu, hareketli yer tutucu, Premature loss of primary teeth, space maintainer, unilateral fixed space maintainer, bilateral fixed space maintainer, removable space maintainer
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, erken süt dişi kaybı sonrası uygulanan yer tutucuların klinik etkinliğinin; hasta yaşı, ebeveyn eğitim düzeyi, aparey tipi ve kullanım süresi gibi çeşitli faktörler açısından retrospektif olarak değerlendirilmesidir. Bu çalışmada, 2020-2025 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Kliniği'ne başvuran ve erken süt dişi kaybı nedeniyle yer tutucu tedavisi uygulanan hastalar değerlendirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların klinik ve radyografik kayıtları incelenmiş; hasta yaşı, cinsiyeti, ebeveyn eğitim düzeyi, uygulanan yer tutucu tipi ve aparey kullanım süresi kaydedilmiştir. Yer tutucular; tek taraflı sabit, çift taraflı sabit ve hareketli yer tutucular olarak sınıflandırılmıştır. Aparey kullanım süreleri 0-6 ay, 6-12 ay, 12-18 ay ve ≥18 ay olmak üzere dört grupta değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında Ki-kare testi uygulanmış ve istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Yer tutucu tiplerine göre kullanım süreleri değerlendirildiğinde tek taraflı sabit yer tutucularda en yüksek kullanım oranının 18 ay ve üzeri kullanım süresi olduğu (%49.1), çift taraflı sabit yer tutucularda, en yüksek kullanım oranının 18 ay ve üzeri kullanım süresinde olduğu (%40), hareketli yer tutucular incelendiğinde ise en yüksek kullanım oranının 0-6 ay kullanım süresinde olduğu (%68,4) saptanmıştır. Tek taraflı ve çift taraflı sabit yer tutucuların hareketli yer tutuculara kıyasla daha uzun süre ağızda kaldığı ve daha stabil bir klinik kullanım süreci gösterdiği belirlenmiştir. Yaş grupları değerlendirildiğinde, özellikle erken karma dişlenme dönemindeki hastalarda yer tutucu kullanım sürelerinin daha uzun olduğu görülmüştür. Ayrıca ebeveyn eğitim düzeyinin tedavi sürecine uyum ve aparey kullanım süresi üzerinde etkili olabileceği belirlenmiştir. Sonuç olarak, erken süt dişi kaybı sonrası uygulanan yer tutucu tedavilerinde klinik etkinliğin yalnızca aparey tipine bağlı olmadığı; hastanın yaşı, kooperasyon düzeyi, ebeveyn desteği ve düzenli takiplerin tedavi başarısında önemli rol oynadığı sonucuna varılmıştır. Bu nedenle yer tutucu tedavilerinde tek taraflı sabit, çift taraflı sabit veya hareketli aparey seçimi yapılırken hastaya özgü faktörlerin birlikte değerlendirilmesi ve düzenli klinik kontrollerin sağlanması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to retrospectively evaluate the clinical effectiveness of space maintainers applied following premature loss of primary teeth in relation to various factors, including patient age, parental education level, appliance type, and duration of appliance use. In this study, patients who presented to the Department of Pediatric Dentistry, Faculty of Dentistry, Kocaeli University between 2020 and 2025 and received space maintainer treatment due to premature loss of primary teeth were evaluated. The clinical and radiographic records of the patients included in the study were reviewed, and data regarding patient age, sex, parental education level, type of space maintainer applied, and duration of appliance use were recorded. Space maintainers were classified as unilateral fixed, bilateral fixed, and removable appliances. The duration of appliance use was evaluated in four groups: 0-6 months, 6-12 months, 12-18 months, and ≥18 months. Statistical analyses were performed using SPSS software. The chi-square test was used to compare categorical variables, and the level of statistical significance was set at p<0.05. When the duration of use was evaluated according to the type of space maintainer, the highest rate of use among unilateral fixed space maintainers was observed in the ≥18 month group (49.1%). Similarly, bilateral fixed space maintainers showed the highest rate of use in the ≥18 month group (40.0%). In contrast, removable space maintainers demonstrated the highest rate of use in the 0-6 month group (68.4%). Unilateral and bilateral fixed space maintainers were found to remain in the oral cavity for longer periods and to exhibit a more stable clinical course compared with removable space maintainers. When age groups were evaluated, longer durations of space maintainer use were observed particularly among patients in the early mixed dentition period. In addition, parental education level was considered to potentially influence patient compliance with the treatment process and the duration of appliance use. In conclusion, the clinical effectiveness of space maintainer therapy following premature loss of primary teeth is not determined solely by the type of appliance used. Patient age, level of cooperation, parental support, and regular follow up visits play important roles in treatment success. Therefore, when selecting unilateral fixed, bilateral fixed, or removable appliances for space maintainer therapy, patient specific factors should be considered together, and regular clinical follow up should be ensured.