Çocuklarda akran zorbalığının sebeplerini belirleme ve çözümüne ilişkin değer eğitimi önerisi
A proposed values education model for identifying the causes and developing solutions for peer bullying in children
  1. Tez No: 1013799
  2. Yazar: ELİF CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA MİNDİVANLI AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akran zorbalığı, Değerler eğitimi, Empati, Peer victimization, Values education, Empathy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, ilkokul düzeyindeki öğrencilerde görülen akran zorbalığı davranışlarının önlenmesinde ve azaltılmasında değerler eğitiminin rolünü, etkisini ve uygulama süreçlerini derinlemesine incelemektir. Yöntem: Çalışmada nitel araştırma yaklaşımlarından durum çalışması ve eylem araştırması desenleri bir arada kullanılmıştır. Çalışma grubu, Erzurum ili Yakutiye ilçesinde bir devlet ilkokulunda öğrenim gören 16 öğrenci ve bu öğrencilerin velilerinden oluşmaktadır. Süreçte yaratıcı drama, okuma çemberleri ve film analizlerini kapsayan on altı haftalık bir müdahale programı uygulanmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda, ilkokul düzeyinde zorbalığın fiziksel şiddetten ziyade sosyal dışlanma ve sözel aşağılama şeklinde ortaya çıktığı saptanmıştır. Zorbalığın temel nedenleri arasında ailedeki misilleme odaklı telkinler, hatalı ebeveyn tutumları ve kontrolsüz dijital medya kullanımının yarattığı ahlaki duyarsızlaşma ön plana çıkmaktadır. Uygulama sonrasında öğrencilerin çatışma çözme becerilerinde öz-denetim ve empati konusunda belirgin bir gelişim gözlemlenmiştir. Sonuçlar: Değerler eğitiminin, çocuklarda dışsal ceza korkusu yerine kendi içinde bir kontrol mekanizması oluşturduğu sonucuna varılmıştır. Bu süreçte sınıf ortamında onarıcı bir değişim yaşandığı ve pasif izleyicilerin mağduru koruyan savunucu rollere geçtiği görülmüştür. Çalışma kapsamında dijital erozyona karşı dijital empati eğitimlerinin müfredata entegre edilmesi ve onarıcı disiplin yaklaşımlarının benimsenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main objective of this study is to examine in depth the role, impact, and implementation processes of values education in preventing and reducing peer bullying behaviors among primary school students. Method: This research employed a combination of qualitative approaches, specifically case study and action research designs. The study group consisted of 16 second-grade students attending a public primary school in the Yakutiye district of Erzurum province and their parents. A sixteen-week intervention program involving creative drama, reading circles, and film analysis was implemented. Findings: The findings revealed that peer bullying at the primary school level manifests primarily as social exclusion and verbal humiliation rather than physical violence. The main causes of bullying include“retaliation”-oriented parental advice, faulty parenting attitudes, and moral desensitization resulting from uncontrolled digital media exposure. Following the intervention, a significant improvement was observed in students' conflict resolution skills, particularly in self-regulation and empathy. Conclusions: It was concluded that values education helps children develop their own internal control instead of depending on fear of external punishment. The intervention created a restorative change in the classroom moral climate, and passive bystanders turned into“defender”roles that protect the victim. The study recommends integrating digital empathy training into the curriculum to counter digital erosion and adopting restorative discipline approaches.