Bir aile sağlığı merkezine başvuran kronik obstrüktif akciğer hastalarında öz-etkililiğin değerlendirilmesi
Assessment of self-efficacy in patients with chronic obstructive pulmonary disease presenting to a family health center
  1. Tez No: 1013800
  2. Yazar: MURAT YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU AYRALER, DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRİYE BEKTAŞ AKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Göğüs Hastalıkları, Family Medicine, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, Öz-etkililik, CAT, mMRC, COPD, Self-efficacy, CAT, mMRC
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) bulunan bireylerde öz-etkililik düzeylerinin belirlenmesi ve öz-etkililik ile hastalığın klinik özellikleri, semptom şiddeti, sigara maruziyeti ve inhaler tedavi kullanım davranışları arasındaki ilişkilerin incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı-ilişkisel tasarıma sahip çalışma, 180 KOAH hastasından elde edilen sosyodemografik veriler, COPD Assessment Test(CAT) ve Modified Medical Research Council Dispne Skalası (mMRC) skorları ile KOAH Öz-Etkililik Ölçeği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi tanımlayıcı istatistikler, Pearson korelasyon analizi, bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile yapılmıştır. Bulgular: Örneklemin büyük çoğunluğunun ileri yaş grubunda, düşük gelir seviyesinde ve ilköğretim mezunu olduğunu; ayrıca yüksek oranda komorbidite, USOT kullanımı ve uyku apnesi bulunduğunu göstermiştir. CAT ortalaması 17,95±8,03, mMRC ortalaması 1,99±1,15 ve öz-etkililik düzeyi 98,23±26,75 olarak hesaplanmıştır. CAT ve mMRC skorlarının öz-etkililik ile negatif yönde ve anlamlı düzeyde ilişkili olduğu belirlenmiştir (p<0,001). Öz-etkililik düzeyleri, yaş, eğitim düzeyi, gelir durumu, GOLD evresi, komorbidite, uyku apnesi, USOT ve NIMV tedavisi gibi değişkenlere göre anlamlı biçimde farklılaşmıştır (p<0,05). Ayrıca sigara kullanımı ve paket/yıl düzeyi arttıkça öz-etkililik puanlarının belirgin şekilde azaldığı görülmüştür. İnhaler tedaviyi doğru kullanan hastaların öz-etkililik düzeylerinin en yüksek olduğu, eksik ve hatalı kullananlarda ise anlamlı düşüşler olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışma, KOAH hastalarında semptom şiddeti ve klinik yük arttıkça öz-etkililiğin azaldığını ortaya koymakta; inhaler eğitimlerinin güçlendirilmesi, komorbidite yönetiminin iyileştirilmesi ve hasta öz-yönetim kapasitesinin artırılmasına yönelik müdahalelerin önemi vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine self-efficacy levels among individuals with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) and to examine the relationships between self-efficacy and key clinical characteristics, symptom severity, smoking exposure, and inhaler treatment behaviors. Materials and Methods: Designed as a descriptive–correlational study, it included 180 COPD patients whose sociodemographic data, COPD Assessment Test (CAT) and Modified Medical Research Council Dispne Skalası (mMRC) scores, and COPD Self-Efficacy Scale results were analyzed. Data were evaluated using descriptive statistics, Pearson correlation, independent samples t-test, and one-way ANOVA. Results: The findings showed that most participants were older adults with low income, predominantly primary school education, and a high prevalence of comorbidities, long-term oxygen therapy use, and sleep apnea. The mean CAT score was 17.95±8.03, mMRC score 1.99±1.15, and self-efficacy level 98.23±26.75. CAT and mMRC scores demonstrated significant negative correlations with self-efficacy (p<0.001). Self-efficacy differed significantly across age groups, education levels, income status, GOLD stage, comorbidity burden, sleep apnea, USOT, and NIMV use (p<0.05). Higher smoking exposure and greater pack-year values were associated with markedly lower self-efficacy. Patients who used inhaler therapy correctly had the highest self-efficacy scores, while those with incorrect or insufficient technique showed significantly lower levels. Conclusion: Overall, the study indicates that increasing clinical burden and symptom severity are associated with reduced self-efficacy in COPD patients, underscoring the need to strengthen inhaler training, optimize comorbidity management, and enhance patient self-management capacity.