Ortaokul öğrencilerinde mobil uygulama kullanılarak skolyoz taraması
Scoliosis screening in middle school students using a mobile application
  1. Tez No: 1013801
  2. Yazar: BÜŞRA NUR ZEYBEK CİNGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE PALANDUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Family Medicine, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Halk sağlığı, Prevalans, Skolyoz, Çocuk sağlığı, Family practice, Public health, Prevalence, Scoliosis, Child health
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Bu tez çalışmasında, İstanbul ili Fatih ilçesinde 10–14 yaş grubundaki çocuklarda bir mobil uygulama kullanılarak okul temelli skolyoz taraması yapmak ve skolyoz ölçümünü yeni teknoloji ile ulaşılabilir kılmak amaçlanmıştır. Çalışma ayrıca, mobil uygulama tabanlı taramanın yüksek riskli olguların erken dönemde belirlenmesine katkı sağlayıp sağlayamayacağını ortaya koymayı hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 2025–2026 eğitim-öğretim yılı içerisinde İstanbul ili Fatih ilçesinde bulunan ortaokullarda öğrenim gören 10–14 yaş aralığındaki öğrencilerde mobil uygulama kullanılarak skolyoz prevalansını belirlemek amacıyla yürütülen kesitsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini, kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen ve çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 401 öğrenci oluşturmuştur. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen olgu formu ve mobil uygulama aracılığıyla toplanmıştır. Skolyoz taraması, Adam's öne eğilme testi sırasında akıllı telefon tabanlı bir uygulama kullanılarak gövde rotasyon açısının (ATR) ölçülmesi ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 401 öğrenci dahil edilmiş olup, öğrencilerin %79,6'sında ATR <5°, %16,7'sinde 5°–<7° ve %3,74'ünde ≥7° saptanmıştır. Buna göre skolyoz açısından pozitif tarama prevalansı %3,74 olarak hesaplanmıştır. Yaş gruplarına göre pozitif tarama oranları benzer bulunmuş ve istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Cinsiyete göre değerlendirmede kızlarda pozitif tarama oranı (%4,63), erkeklere (%2,7) göre daha yüksek olmakla birlikte bu fark anlamlı değildir (p>0,05). Eğrilik lokalizasyonu incelendiğinde en sık torasik eğrilik (%70,5) görülmüş olup, sağ konveks eğrilik her iki cinsiyette daha baskın bulunmuştur. Ailede skolyoz öyküsü, düzenli spor yapma durumu ve çalışma sandalyesi kullanımı ile pozitif tarama arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (tüm p>0,05). Lojistik regresyon analizinde de yaş ve cinsiyetin pozitif tarama üzerine anlamlı etkisi gösterilememiştir (p>0,05). Sonuç: Bu çalışma, mobil uygulama kullanılarak gerçekleştirilen skolyoz taramasının ortaokul öğrencilerinde uygulanabilir bir tarama yaklaşımı olduğunu ve şüpheli olguların erken dönemde belirlenmesine katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca, mobil uygulama temelli taramaların kesin tanı yerine geçmeyeceği ve şüpheli olguların ileri klinik ve radyolojik değerlendirme ile doğrulanması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: This thesis aims to conduct school-based scoliosis screening in children aged 10–14 in the Fatih district of Istanbul using a mobile application and to make scoliosis measurement accessible with new technology. The study also aims to evaluate whether mobile application-based screening can contribute to the early identification of high-risk cases in school-based screening. Materials and Methods: This study is a cross-sectional study conducted to determine the prevalence of scoliosis among 10-14 year old students attending middle schools in the Fatih district of Istanbul during the 2025–2026 academic year, using a mobile application. The sample consisted of 401 students selected using convenience sampling and who agreed to participate in the study. Data were collected through a case form developed by the researcher and a mobile application. Scoliosis screening was performed by measuring the angle of trunk rotation (ATR) during Adam's forward bending test using a smartphone-based application. The obtained data were analyzed using SPSS 22 software. Results: A total of 401 students were included in the study, and 79.6% of the students were found to have ATR <5°, 16.7% 5°–<7°, and 3.74% ≥7°. Accordingly, the prevalence of positive screening for scoliosis was calculated as 3.74%. Positive screening rates were found to be similar across age groups, and no statistically significant difference was detected (p>0.05). Regarding gender, the positive screening rate was higher in girls (4.63%) than in boys (2.7%), but this difference was not statistically significant (p>0.05). When the localization of the curvature was examined, thoracic curvature was the most common (70.5%), and right convex curvature was more dominant in both sexes. No significant relationship was found between family history of scoliosis, regular sports participation, and use of a desk chair and positive screening (all p>0.05). Logistic regression analysis also showed no significant effect of age and gender on positive screening (p>0.05). Conclusion: This study suggests that scoliosis screening using a mobile application may serve as a feasible screening approach for the early identification of suspected cases in middle school students. Furthermore, it was concluded that mobile application-based screenings do not replace definitive diagnosis and that suspected cases should be confirmed with further clinical and radiological evaluation.