Serebral venöz sinüs trombozu geçiren çocuk hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective analysis of pediatric patient with cerebral venous thrombosis
  1. Tez No: 668424
  2. Yazar: FADİME KELEŞ ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE İLGEN ŞAŞMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral venöz sinüs trombozu, risk faktörleri, prognoz, Cerebral venous sinus thrombosis, risk factors, prognosis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Serebral venöz sinüs trombozu; serebral ven ve/veya dural venöz sinüslerin trombotik oklüzyonuna bağlı beyin fonksiyon bozukluğu olup iskemik inme olarak sınıflandırılır. Çocukluk çağında nadir görülen bir hastalık olmasına rağmen mortalite ve nörolojik defisit riski yüksek olduğu için önemlidir. Biz çalışmamızda serebral venöz sinüs trombozu tanısıyla takip edilen hastaların etiyoloji, klinik bulgular, risk faktörleri, demografik özellikler, görüntüleme bulguları, tedavi ve prognozlarının değerlendirilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: 2010-2020 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı ve Çocuk Nöroloji Bilim Dalı'nda serebral venöz sinüs trombozu tanısı ile takipli hastaların dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Çalışmaya alınan 36 hastanın demografik özellikleri, risk faktörleri, başvuru semptomları, nörogörüntüleme özellikleri, antitrombotik ve destekleyici tedaviler ile prognoza ait veriler toplandı. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların % 61,1'i erkek, % 38,9'u kızdı. Ortanca tanı yaşı 104,5 ay (minimum 0,5 ay, maksimum 214 ay) idi. Etiyolojide protrombotik nedenler % 96,8, enfeksiyonlar % 47,2, kronik sistemik hastalıklar % 47,2, travma % 13,9 oranındaydı. Hastaların % 75'inde birden fazla risk faktörü vardı. Hastaların % 83,3'ü diffüz nörolojik semptom, % 66,6'sı fokal nörolojik semptom ve % 33,4'ü ise nöbet ile başvurdu. En sık başvuru şikayeti baş ağrısı (% 52,8), en sık tutulan venöz yapı transvers sinüs (% 88,9) idi. Hastaların % 33,3'ünde takipte nörolojik defisit, % 38,8'inde epilepsi vardı ve % 27,8'i exitus olmuştu. Sonuç: Morbidite ve mortalitesi yüksek olan serebral venöz sinüs trombozunun erken dönem tanısı ve takibi önemlidir. Tanı konulduktan sonra etiyolojinin aydınlatılması, tedaviyi yönlendirmede, hastalık seyrini ve rekürrensleri öngörmede belirleyici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Cerebral venous sinus thrombosis is brain dysfunction due to thrombotic occlusion of cerebral vein and / or dural venous sinuses and is classified as ischemic stroke. Although it is a rare disease in childhood, it is important because of the high risk of mortality and neurological deficits. In our study, we aimed to evaluate the etiology, clinical findings, risk factors, demographic features, imaging findings, treatment and prognosis of patients followed up with a diagnosis of cerebral venous sinus thrombosis. Material and Methods: The files of patients who were followed up with a diagnosis of cerebral venous sinus thrombosis in the Pediatric Hematology Department and Pediatric Neurology Department of Çukurova University Balcalı Hospital between 2010 and 2020 were retrospectively reviewed. Thirty-six patients were included in the study and their demographic characteristics, risk factors, presentation symptoms, neuroimaging characteristics, antithrombotic and supportive treatments, and prognosis data were collected. Results: 61,1 % of the patients included in the study were male and 38,9 % were female. The median age at the diagnosis was 104,5 months (minimum 0,5 months, maximum 214 months). Prothrombotic causes were 96,8 %, infections 47,2 %, chronic systemic diseases 47,2 % in etiology. Most of the patients (75 %) had more than one risk factor. 83,3 % of the patients presented with systemic neurological symptoms, 66,6 % with focal neurological symptoms and 33,4 % with seizures. The most common complaint was headache (52,8 %), and the most commonly involved venous structure was transverse sinus (88,9 %). At follow up 33,3 % of the patients had neurological deficit, 38,8 % had epilepsy and 27,8 % died. Conclusions: Early diagnosis and follow-up of cerebral venous sinus thrombosis with the high rate of morbidity and mortality is important. Clarification of the etiology after the diagnosis will be decisive in guiding the treatment and predicting the course of the disease and recurrences.