Bireysel ve takım sporu yapan ergenlerin mental iyi oluş düzeyleri arasındaki farkın incelenmesi
Examination of the difference in mental well-being levels of adolescents participating in individual and team sports
  1. Tez No: 1013830
  2. Yazar: JUNEYIT URAYEV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLAL EMEKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Mental İyi Oluş, Ergenlik, Bireysel Spor, Takım Sporu
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, bireysel ve takım sporu yapan ergenlerin mental iyi oluş düzeylerini incelemektir. Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel tipte karşılaştırma deseni kullanılarak gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini 2025–2026 yılları arasında Zonguldak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde farklı spor branşlarında faaliyet gösteren 12–18 yaş aralığındaki sporcular oluşturdu. Evrenin tamamına ulaşılması mümkün olmadığından amaçlı örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme tekniği kullanıldı. Araştırmaya toplam 202 sporcu katıldı. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan“Katılımcı Bilgi Formu”ve Tennant ve arkadaşları (2007) tarafından geliştirilen, Türkçe uyarlaması Keldal (2015) tarafından yapılan ''Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği'' kullanıldı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanıldı. İstatistiksel analizler SPSS 24 paket programı aracılığıyla değerlendirildi ve anlamlılık düzeyi (0.05) olarak kabul edildi. Araştırma bulgularına göre ergen sporcuların mental iyi oluş puan ortalaması 54.94±10.25 olarak belirlendi. Araştırma sonucunda sporcuların mental iyi oluş düzeylerinin genel olarak orta seviye olduğu tespit edildi. Cinsiyet ve yaş değişkenlerine göre mental iyi oluş düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilemedi. Eğitim düzeyi değişkenine göre yapılan analizlerde ise ilköğretim düzeyindeki sporcuların mental iyi oluş puanlarının lise düzeyindeki sporculara göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu tespit edildi. Sporcu Lisans yılı ve milli sporcu olma durumuna göre mental iyi oluş düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilemedi. Sonuç olarak spor yapan ergenlerin mental iyi oluş düzeylerinin orta seviye olduğu ve sporun ergenlerin psikolojik gelişim süreçlerini destekleyen önemli bir faktör olduğu görülmektedir. Bununla birlikte mental iyi oluşun yalnızca spor deneyimi ile değil, bireyin sosyal çevresi, eğitim düzeyi ve yaşam koşulları gibi farklı faktörlerle birlikte değerlendirilmesi gerektiği gelecekte yaılacak çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the mental well-being levels of adolescents engaged in individual and team sports. The research was conducted using a descriptive and cross-sectional comparative design. The population of the study consisted of athletes aged between 12 and 18 years who participated in different sports branches under the Provincial Directorate of Youth and Sports in Zonguldak during the 2025–2026 season. Since it was not possible to reach the entire population, a convenience sampling method was employed. A total of 202 athletes participated in the study. Data were collected using the“Participant Information Form”developed by the researcher and the“Warwick–Edinburgh Mental Well-Being Scale”developed by Tennant et al. (2007) and adapted into Turkish by Keldal (2015). Descriptive statistics, independent samples t-test, and one-way analysis of variance (ANOVA) were used for data analysis. Statistical analyses were performed using SPSS 24.0 software, and the significance level was accepted as p < .05. The findings revealed that the mean mental well-being score of the adolescent athletes was 54.94 ± 10.25. Overall, the participants demonstrated a moderate level of mental well-being. No statistically significant differences were found in mental well-being levels according to gender, age, duration of sports participation, national athlete status, or place of residence. However, a significant difference was observed according to educational level, with primary school students reporting higher mental well-being scores than high school students. In addition, adolescents participating in team sports had significantly higher mental well-being scores than those participating in individual sports. In conclusion, adolescent athletes were found to have a moderate level of mental well-being. The findings suggest that participation in sports contributes positively to adolescents' psychological development and well-being. Furthermore, mental well-being should be evaluated not only in relation to sports participation but also together with social, educational, and environmental factors. Future studies involving larger and more diverse samples are recommended.