Sigara kullanan ve kullanmayan majör depresif bozukluk tanılı hastalarda depresyon, anksiyete ve psikolojik dayanıklılık düzeyleri ile başa çıkma stillerinin karşılaştırılması
A comparison of depression, anxiety, psychological resilience and coping styles in patients with major depressive disorder with and without smoking
- Tez No: 1013832
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SAVAŞ ÇİLLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Baş etme stratejileri, Depresif bozukluk-majör, Psikolojik sağlamlık, Sigara içme, Coping strategies, Depressive disorder-major, Resilience, Smoking
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Sigara kullanımı ile majör depresif bozukluk arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu bilinmekle birlikte, bu ilişkinin klinik ve psikososyal boyutları henüz yeterince açıklığa kavuşmamıştır. Sigara kullanımının depresyon ve anksiyete belirti şiddeti ile ilişkili olabileceği, ayrıca bazı hastalarda yalnızca bir bağımlılık davranışı değil, olumsuz duygulanımı düzenleme ve stresle baş etme amacıyla başvurulan bir davranış örüntüsü olarak işlev görebileceği düşünülmektedir. Bu sebeple çalışmamızda, sigara kullanan ve kullanmayan majör depresif bozukluk tanılı hastaların depresyon, anksiyete ve psikolojik dayanıklılık düzeyleri ile başa çıkma stilleri açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Araştırma, 01.03.2025-01.12.2025 tarihleri arasında Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniği'ne başvuran, 18-65 yaş aralığında ve yapılandırılmış klinik görüşme ile majör depresif bozukluk tanısı doğrulanan toplam 120 hasta ile yürütülmüştür. Örneklem, 60 sigara kullanan ve 60 sigara kullanmayan hastadan oluşturulmuştur. Veri toplama sürecinde sosyodemografik ve klinik bilgi formu ile depresyon, anksiyete, psikolojik dayanıklılık ve başa çıkma stillerini değerlendiren ölçekler uygulanmış; sigara kullanan grupta ayrıca nikotin bağımlılığı düzeyi değerlendirilmiştir. BULGULAR: Sigara kullanan hastalarda depresyon ve anksiyete belirtilerinin daha şiddetli, psikolojik dayanıklılık düzeyinin ise daha düşük olduğu saptanmıştır. Eşlik eden psikiyatrik tanı, intihar girişimi öyküsü ve psikiyatri servis yatış öyküsü sigara kullanan grupta daha yüksek bulunmuştur. Başa çıkma stilleri açısından anlamlı farklılık yalnızca madde kullanımı alt boyutunda saptanmıştır. Sigara kullanan grupta nikotin bağımlılığı düzeyi arttıkça depresyon ve anksiyete belirtilerinin arttığı, psikolojik dayanıklılık düzeyinin azaldığı belirlenmiştir. SONUÇ: Sigara kullanımı, majör depresif bozuklukta daha belirgin klinik yük, daha düşük psikolojik dayanıklılık ve daha uyumsuz başa çıkma özellikleri ile ilişkili görünmektedir. Bu nedenle sigara kullanımı, majör depresif bozukluk tanılı hastaların klinik değerlendirme ve tedavi planlamasında dikkate alınması gereken önemli bir değişken olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
A comparison of depression, anxiety, psychological resilience and coping styles in patients with major depressive disorder with and without smoking Introduction and Objective: Although a significant association between smoking and major depressive disorder has been documented, the clinical and psychosocial dimensions of this relationship have not yet been fully clarified. Smoking may be associated with the severity of depressive and anxious symptoms and, in some patients, may function not only as an addictive behaviour but also as a behavioural pattern used to regulate negative affect and cope with stress. In addition, differences in psychological resilience and coping styles may contribute to understanding why some patients with major depressive disorder are more likely to smoke. This study aimed to compare patients with major depressive disorder who smoke and those who do not in terms of depression, anxiety, psychological resilience, and coping styles. Methods: This study was conducted with 120 patients aged 18–65 years who presented to the Psychiatry Outpatient Clinic of Sakarya Training and Research Hospital between 01.03.2025 and 01.12.2025 and were diagnosed with major depressive disorder through a structured clinical interview. The sample consisted of 60 smokers and 60 non-smokers. A sociodemographic and clinical data form and scales assessing depression, anxiety, psychological resilience, and coping styles were administered. In the smoking group, the level of nicotine dependence was also evaluated. Results: Smokers had more severe depressive and anxiety symptoms and lower levels of psychological resilience than non-smokers. Psychiatric comorbidity, history of suicide attempts, and history of psychiatric hospitalization were more frequent in the smoking group. Regarding coping styles, a significant difference was observed only in the domain related to substance use. In the smoking group, higher nicotine dependence was associated with increased depression and anxiety symptoms and decreased psychological resilience. Conclusion: Smoking appears to be associated with a greater clinical burden, lower psychological resilience, and more maladaptive coping characteristics in major depressive disorder. Therefore, smoking should be considered an important variable in the clinical assessment and treatment planning of patients with major depressive disorder.