Yardımcı üreme teknikleri ile gerçekleşen gebeliklerde gebelik öncesi bakılan lipit profilinin gebelik sonuçlarına etkisi
Impact of preconception lipid profile on pregnancy outcomes following assisted reproductive technologies
  1. Tez No: 1013846
  2. Yazar: DURU DENİZ ALTINBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORAY ELTER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: IVF, lipit, gebelik komplikasyonu, yardımcı üreme teknikleri, in vitro fertilization, lipids, pregnancy complications, assisted reproductive technologies
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Dislipideminin gebelik komplikasyonları ve yardımcı üreme teknikleri ile ilişkisi son yıllarda giderek daha fazla ilgi çeken bir araştırma alanı haline gelmiştir. Bu çalışmada, yardımcı üreme teknikleri ile gebelik elde edilen kadınlarda gebelik öncesi lipit profilinin gestasyonel diyabet, gebeliğin hipertansif hastalıkları, habitual abortus ve kimyasal gebelik ile ilişkisini değerlendirmek amaçlandı. Bu tek merkezli retrospektif vaka-kontrol çalışmasına 01.01.2016–31.12.2025 tarihleri arasında yardımcı üreme teknikleri merkezinde intrauterin inseminasyon veya in vitro fertilizasyon yöntemi ile gebelik elde edilen 160 olgu dahil edildi. Gebelik öncesi dönemde ölçülen düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol, yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol, trigliserit ve total kolesterol düzeyleri ile gebelik sonuçları arasındaki ilişki incelendi. Veriler çok değişkenli lojistik regresyon ve alıcı işletim karakteristiği eğrisi analizleri kullanılarak değerlendirildi. Olguların ortalama yaşı 31,58±5,40 yıl olarak bulundu. Düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol düzeyinin gestasyonel diyabet gelişimi ile bağımsız olarak ilişkili olduğu ve 96 mg/dL kestirim değerinin incelenen lipid parametreleri arasında en yüksek ayırt edici performansı gösterdiği saptandı. Yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol düzeyindeki artışın gestasyonel diyabet riskini azalttığı ve habitual abortus ile kimyasal gebelik açısından koruyucu etki gösterdiği belirlendi. Total kolesterol düzeyi habitual abortus ve kimyasal gebelik için bağımsız bir risk faktörü olarak saptanırken, erken gebelik kayıplarının öngörülmesinde incelenen lipid parametreleri arasında en yüksek ayırt edici performansı gösterdi. Trigliserit düzeyinin ise değerlendirilen gebelik sonuçları açısından bağımsız bir risk faktörü olmadığı 45 bulundu. Lipid parametrelerinin hiçbiri gebeliğin hipertansif hastalıklarını öngörmede anlamlı performans göstermedi.
Özet (Çeviri)
Dyslipidemia and its association with pregnancy complications and assisted reproductive technologies have become an increasingly important area of research in recent years. This study aimed to evaluate the relationship between preconception lipid profile and gestational diabetes mellitus, hypertensive disorders of pregnancy , habitual abortion, and chemical pregnancy in women who achieved pregnancy through assisted reproductive technologies. This single-center retrospective case-control study included 160 women who achieved pregnancy through intrauterine insemination or in vitro fertilization between January 1, 2016, and December 31, 2025. Associations between preconception levels of low-density lipoprotein cholesterol, high-density lipoprotein cholesterol, triglycerides, total cholesterol, and pregnancy outcomes were analyzed. Data were evaluated using multivariable logistic regression and receiver operating characteristic curve analyses. The mean maternal age was 31.58 ± 5.40 years. Low density lipoprotein cholesterol was independently associated with the development of gestational diabetes mellitus, and the identified cutoff value of 96 mg/dL demonstrated one of the highest discriminatory performances among lipid parameters. Higher high density lipoprotein cholesterol levels were associated with a reduced risk of gestational diabetes mellitus and showed a protective effect against habitual abortion and chemical pregnancy. Total cholesterol was identified as an independent risk factor for habitual abortion and chemical pregnancy and exhibited the highest discriminatory performance among lipid parameters for predicting early pregnancy loss. Triglyceride levels were not found to be an independent risk factor for any of the evaluated pregnancy outcomes. None of the lipid parameters demonstrated significant predictive performance for hypertensive disorders of pregnancy.