Tüketim olgusunun dizilerde kullanımı: Ürün yerleştirme incelemesi
Use of consumption on tv shows: Product placement analysis
- Tez No: 558915
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT GÜRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Reklamcılık, İşletme, Radio and Television, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ürün Yerleştirme, Shapiro, Medya, Tüketim, Product Placement, Shapiro, Media, Consumption
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Tüketimin geçirdiği dönemsel farklılıklara değinilerek, medyanın reklamcılık anlamında nasıl belirgin bir fark yaratarak günümüz tüketimine etki ettiğine değinilmektedir. Günümüzde artık en yaygın reklamcılık tercihlerinden biri ürün yerleştirme uygulamaları olmaktadır. Reklam şirketlerinin hedef kitlelere ulaşmak adına kullandığı farklı yöntemlerden biri olan ürün yerleştirmenin dizilerde kullanımına değinilmektedir. Bu tez çalışması ürün yerleştirme uygulamalarını ve bu çerçevede Ufak Tefek Cinayetler dizisindeki ürün yerleştirme örnekleri açısından değerlendirmesini sunmaktadır. Toplamda 45 bölümden oluşan Ufak Tefek Cinayetler dizisi içerik analizi yapılarak hangi markaların yerleştirildiği, yerleştirmelerin hangi stratejilerle yapıldığı ve markaların toplam görünme süreleri ele alınmıştır. Çalışmada bu kapsamda tüketimin ve medyanın tarihinden başlayarak, günümüze kadar süregelen ürün yerleştirme kavramı açıklanarak, örneklemin içerik analizi Shapiro'nun ürün yerleştirme stratejileri kapsamında yapılmaktadır. Dizide açık olarak gösterme, kullanım yönlü gösterme, bahsetme veya sözlü atıf ve bahsederek kullanım yerleştirme türlerinde çözümlemeler yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
By referring to the periodical differences of consumption, it is mentioned how media has an impact on today's consumption by making a difference in advertising. Nowadays, one of the most common advertising preferences is product placement applications. One of the different methods used by advertising companies to reach the target audience is the use of product placement in the series. This thesis presents the applications of product placement and it evalution in terms product placement examples in the series Ufak Tefek Cinayetler. A total of 45 episodes of small series of Ufak Tefek Cinayetler were analyzed by content analysis, which brands were placed, which strategies were used for the installations, and the duration of the total appearance of the brands. In this study, the concept of product placement, starting from the date of consumption and media and explaining the concept of product placement, is carried out within the scope of Shapiro's product placement strategies. Analyzes are made in terms of showing clearly in the series, using directional demonstration, speaking or verbal citation and referring to usage placement types.