Çevre bilinci ile çevre dostu davranışlar arasındaki ilişkide kurumsal sosyal sorumluluk algısının aracılık rolü: Uluslararası bir otel zinciri çalışanları üzerine bir çalışma
The mediation role of corporate social responsibility perception in the relationship between environmental consciousness perception and environmentally friendly behaviors: An application on employees of an international hotel chain
- Tez No: 1013885
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal sosyal sorumluluk, Çevre bilinci, Çevre dostu davranışlar, Corporate social responsibility, Environmental consciousness, Pro-environmental behaviours
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İskenderun Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm ve Otel İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, hızla artan nüfus ve küreselleşmenin etkisiyle çevresel sorunların ön plana çıktığı günümüz dünyasında, turizm sektöründe faaliyet gösteren otel işletmelerinde çalışan bireylerin çevre bilinci ile çevre dostu davranışları arasındaki ilişkide kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) algısının aracılık rolünü incelemektir. Araştırmanın evrenini, İstanbul merkezli ulusal bir zincir otel markasının Muğla (Marmaris ve Göcek), Balıkesir (Ayvalık), İstanbul (Şişli) ve Nevşehir (Uçhisar) ilçelerinde yer alan 5 yıldızlı otel işletmelerinde görev yapan ön büro, yiyecek-içecek, kat hizmetleri ve ofis çalışanları oluşturmaktadır. Veriler, anket yöntemi ile 315 otel çalışanından elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular neticesinde çevre dostu davranışlar ile cinsiyet, unvan ve çalışma süresi arasında; çevre bilinci ile gelir düzeyi arasında; kurumsal sosyal sorumluluk ile cinsiyet arasında anlamlı ilişki bulunmaktadır. Ayrıca çevre dostu davranışlar, çevre bilinci ve kurumsal sosyal sorumluluk algısı arasında karşılıklı ve pozitif yönlü ilişkilerin bulunduğu saptanmıştır. Sonuç olarak bireylerin çevre dostu davranışları ve çevre bilinci arasındaki ilişkide kurumsal sosyal sorumluluk algısının aracılık rolünün bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to investigate the mediating role of corporate social responsibility (CSR) perception in the relationship between environmental awareness and environmentally friendly behaviors among employees in the hotel industry. In the contemporary context, where environmental issues have become increasingly prominent due to rapid population growth and globalization, understanding the dynamics that foster sustainable behavior in tourism enterprises is of critical importance. The research was conducted with front office, food and beverage, housekeeping, and office employees working in five-star hotels of a national hotel chain headquartered in Istanbul, located in Muğla (Marmaris and Göcek), Balıkesir (Ayvalık), Istanbul (Şişli), and Nevşehir (Uçhisar). Data were collected through a survey administered to 315 hotel employees. The findings indicate significant relationships between environmentally friendly behaviors and gender, job position, and length of employment; between environmental awareness and income level; and between CSR perception and gender. Moreover, reciprocal and positive associations were identified among environmentally friendly behaviors, environmental awareness, and CSR perception. Overall, the study concludes that CSR perception serves as a mediating factor in the relationship between individuals' environmental awareness and their environmentally friendly behaviors.