Tiroid kanserinde HLA sınıf-I alellerinin etkisi
Effect of HLA class-I alleles in thyroid cancer
- Tez No: 1013907
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜL ZAMANİ, ÖĞR. GÖR. MAKBULE NİHAN SOMUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Genetik, Onkoloji, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Genetics, Oncology
- Anahtar Kelimeler: HLA antijenleri, Tiroid nodülleri, İmmünogenetik, HLA antigens, Thyroid nodule, Immunogenetics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Tiroid kanseri, endokrin sistemin en sık görülen malignitelerinden olup insidansı küresel ölçekte artış göstermektedir. Etiyopatogenezinde genetik, çevresel ve immünolojik mekanizmaların kompleks etkileşimleri rol oynamaktadır. İnsan Lökosit Antijeni (HLA) gen bölgesi, Büyük Doku Uyum Kompleksi (MHC) içerisinde yer almakta ve antitümör immün yanıtın düzenlenmesinde kritik bir işlev görmektedir HLA sınıf I molekülleri (HLA-A, HLA-B ve HLA-C), hücre içi kaynaklı antijenleri CD8⁺ sitotoksik T lenfositlere sunarak antitümör immün yanıtın oluşmasına katkı sağlamaktadır. HLA gen bölgesinin yüksek derecede polimorfik yapıya sahip olması nedeniyle bazı HLA alellerinin hastalıklara yatkınlık, risk veya koruyuculuk ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Ancak HLA sınıf I alelleri ile tiroid kanseri arasındaki ilişki halen tam olarak açıklığa kavuşturulamamıştır. Bu çalışmanın amacı, tiroid nodülü ve karsinomu saptanan hastalarda HLA sınıf I alel dağılımlarını sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırarak, hastalığa yatkınlık, risk veya koruyuculukla ilişkili genetik belirteçleri tanımlamaktır. Çalışma, Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı tarafından yürütüldü. Çalışmaya 88 hasta ve 100 sağlıklı kontrol dahil edildi. Cerrahi olarak elde edilen tiroid doku örneklerinden genomik DNA izolasyonu gerçekleştirildi. Yüksek çözünürlüklü HLA sınıf I tiplemesi, Yeni Nesil Dizileme (Next Generation Sequencing, NGS) yöntemi ile Illumina MiniSeq platformunda yapıldı. Alel belirleme IPD-IMGT/HLA veritabanı kullanılarak yapıldı. Elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 20 programı kullanılarak analiz edildi. Hasta ve kontrol grupları arasındaki HLA alel dağılımları Pearson ki-kare ve Fisher exact testleri ile karşılaştırıldı. Alel frekanslarının hastalık ile ilişkisi Odds Ratio (OR) ve %95 güven aralıkları (GA) kullanılarak değerlendirildi. p < 0,05 değeri nominal istatistiksel anlamlılık düzeyi olarak kabul edildi. Analizler sonucunda, hasta grubunda belirli HLA sınıf I alellerinin kontrol grubuna oranla anlamlı derecede yüksek frekansta bulunduğu (risk alelleri), bazı alellerin ise kontrol grubunda daha sık gözlendiği (koruyucu aleller) saptandı. HLA-B*35:01 alelinin koruyucu, HLA-A*30:04 ve HLA-C*04:01 alellerinin ise hastalık risk/yatkınlık aleli olabileceği görüldü. Bu çalışma, HLA sınıf I polimorfizmlerinin tiroid nodül ve/veya karsinomu gelişiminde immünogenetik bir risk veya koruyucu faktör olabileceğini ve belirli alellerin biyobelirteç potansiyeli taşıdığını göstermektedir. Bulgularımız, Türk toplumunda tiroid kanseri ile HLA bölgesi arasındaki ilişkiye dair yüksek çözünürlüklü veriler sunmakta olup gelecekteki fonksiyonel çalışmalar ve geniş ölçekli genomik araştırmalar için temel oluşturmaktadır. HLA temelli genetik profilin belirlenmesi, tiroid kanserinde risk değerlendirmesi, erken tanı ve kişiselleştirilmiş immünoterapi yaklaşımlarına katkı sağlama potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
Thyroid cancer is one of the most common malignancies of the endocrine system, and its incidence has been increasing worldwide. Complex interactions between genetic, environmental, and immunological mechanisms play a role in its etiopathogenesis. The Human Leukocyte Antigen (HLA) gene region is located within the Major Histocompatibility Complex (MHC) and plays a critical role in the regulation of antitumor immune responses. HLA class I molecules (HLA-A, HLA-B, and HLA-C) contribute to the development of antitumor immune responses by presenting intracellular antigens to CD8⁺ cytotoxic T lymphocytes. Due to the highly polymorphic structure of the HLA gene region, certain HLA alleles are thought to be associated with disease susceptibility, risk, or protection. However, the relationship between HLA class I alleles and thyroid cancer has not yet been fully elucidated. The aim of this study was to compare HLA class I allele distributions between patients diagnosed with thyroid nodules and carcinoma and a healthy control group in order to identify genetic markers associated with disease susceptibility, risk, or protection. The study was conducted by the Department of Medical Genetics, Faculty of Medicine, Necmettin Erbakan University. A total of 88 patients and 100 healthy controls were included in the study. Genomic DNA was isolated from surgically obtained thyroid tissue samples. High-resolution HLA class I typing was performed using the Next Generation Sequencing (NGS) method on the Illumina MiniSeq platform. Allele assignment was carried out using the IPD-IMGT/HLA database. The obtained data were analyzed using IBM SPSS Statistics 20 software. HLA allele distributions between patient and control groups were compared using Pearson's chi-square and Fisher's exact tests. The association between allele frequencies and disease was evaluated using Odds Ratios (OR) and 95% confidence intervals (CI). A p value of <0.05 was considered the nominal level of statistical significance. The analyses revealed that certain HLA class I alleles were found at significantly higher frequencies in the patient group compared to the control group (risk alleles), whereas some alleles were more frequently observed in the control group (protective alleles). HLA-B*35:01 was identified as a potentially protective allele, while HLA-A*30:04 and HLA-C*04:01 were found to be potential disease risk/susceptibility alleles. This study suggests that HLA class I polymorphisms may serve as immunogenetic risk or protective factors in the development of thyroid nodules and/or carcinoma, and that certain alleles may have biomarker potential. Our findings provide high-resolution data regarding the relationship between thyroid cancer and the HLA region in the Turkish population and may serve as a basis for future functional studies and large-scale genomic research. Determining HLA-based genetic profiles may contribute to risk assessment, early diagnosis, and personalized immunotherapy approaches in thyroid cancer.