Hüseyin Sabri Soyyiğit'in hayatı ve tasavvufî görüşleri
The life of Hüseyin Sabri Soyyiğit and his views
  1. Tez No: 1013916
  2. Yazar: GÜLÜZAR DOMURCUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNCEL DEMİRDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Melamilik, Rabıta, Tasavvuf, Tasavvufi unsurlar, Tasavvufi yaşam, Zikir, Melamism, Bond, Mystic, Mystical elements, Mystical life, Mention
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
Özet
Hüseyin Sabri Soyyiğit, 1932 ve 2022 yılları arasında yaşayan Türk Mutasavvıftır. Ailesi Trabzon'da Nakşîbendi Tarîkatinde tanınmış ve bu tarîkata mensup kişiler olduğu için Soyyiğit'in Melâmiliğe geçişine onay vermemişlerdir. Bunun sebebi o dönem itibariyle Melâmilerin, şerîatsız ve sünnete uygun yaşamadıkları yönünde bilgilerdir. Soyyiğit, Muhammedi Melâmiler kavramını ilk defa kullanan kişidir. Bu kavram ile şerîatı yaşadıklarını ifade etmektedir. Ailesi başlangıçta karşı çıkmış olsa da sonraları Soyyiğit'in ahlakında ve yaşayışında gördükleri güzellik sebebiyle Melâmiliği onaylamışlardır. Bu çalışmada Soyyiğit'in, tasavvufi görüşleri ortaya konularak, etki alanı geniş bir mutasavvıf olduğu sonucuna varılmıştır. Tezimizdeki bulgulardan birisi de, Soyyiğit'in kullandığı tasavvufi kavramların günümüz dünyasının sorunlarına çözüm önerisi olduğu sonucudur. Soyyiğit, dünyada barış meselesini sevgi teorisi ile çözmeyi hedeflemektedir. Diğer tarîkat ve tasavvuf erbabını eleştirmeden herkesi sevmeyi tavsiye etmektedir. Karşımızdaki kişinin ayna görevini yaptığını, karşımızdakinde kendimizi gördüğümüzü ifade etmektedir. Herkesin bir olduğunu söylemekte olup kavgaların ve nefretlerin olmaması gerektiğini belirtmektedir. Uzak değil çok yakınsın, canda gönülde sen varsın, inandım ki sen benmişsin sözleriyle bunu ifade etmektedir. Yazılı ve sözlü irşat faaliyetlerini sürdüren Soyyiğit, günümüz insanına güncel irşat yöntemlerini de kullanmaktadır. Youtube üzerinden yayınlar ile uzaklara ulaşmayı hedeflemektedir. Tezimizin hedeflerinden olan Soyyiğit'in tasavvufi görüşlere sahip bir mutasavvıf olması, tezimizdeki bulgular doğrultusunda anlaşılmıştır ki etki alanı geniş, kullanmış olduğu tasavvufi kavram itibariyle de etkisi vefatından sonra da devam eden Melâmi meşrepli mutasavvıftır. Soyyiğit'in, İzmir, Ankara, İstanbul başta olmak üzere Türkiye ve yurtdışının birçok yerinde etkisi hâlâ sürmektedir.
Özet (Çeviri)
Hüseyin Sabri Soyyiğit was a Turkish Sufi who lived between 1932 and 2022. His family, being prominent figures within the Naqshbandi order, did not initially approve of Soyyiğit's transition to the Melami path. This was due to the perception at the time that Melamis did not live in accordance with Sharia and the Sunnah. Soyyiğit was the first to introduce the concept of“Muhammadan Melamis,”by which he expressed that Melamis indeed practiced Sharia. Although his family initially opposed his path, they later came to approve of it due to the beauty they observed in Soyyiğit's character and way of life. This study reveals that Soyyiğit was a Sufi with far-reaching influence, as demonstrated through his mystical views. One of the findings of our thesis is that the Sufi concepts employed by Soyyiğit offer potential solutions to contemporary global issues. Soyyiğit aimed to resolve the issue of world peace through a theory of love. He advised loving everyone without criticizing other Sufi orders or practitioners. He expressed that the person before us serves as a mirror, reflecting ourselves, and emphasized the unity of all human beings, stating that there should be no conflict or hatred. He conveyed this idea with the words:“You are not far, you are very close; you dwell in my soul and heart; I have come to believe that you are me.”Continuing both written and oral guidance activities, Soyyiğit also utilized modern methods of spiritual instruction. He aimed to reach distant audiences through YouTube broadcasts. One of the objectives of our thesis was to demonstrate that Soyyiğit was a Sufi with profound mystical insights. Based on our findings, it has been concluded that he was a Melami spirited Sufi whose influence extended widely and continues to be felt even after his death, particularly due to the mystical concepts he employed. Soyyiğit's influence remains strong in many places across Turkey, especially in İzmir, Ankara, and Istanbul, as well as internationally.