Hemşirelerde tükenmişlik düzeyi ile tıbbi hata yapma eğilimi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between burnout level and tendency to make medical errors among nurses
  1. Tez No: 1013933
  2. Yazar: BUSE GÜLER KARLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Tükenmişlik, Tıbbi Hata Yapma Eğilimi, Hasta Güvenliği, Çalışma Koşulları, Sağlık Yönetimi, Nurse, Burnout, Tendency to Make Medical Errors, Patient Safety, Risk Score, Healthcare Management
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Hemşirelerde Tükenmişlik Düzeyi ile Tıbbi Hata Yapma Eğilimi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Bu araştırma, hemşirelerde tükenmişlik düzeyi ile tıbbi hata yapma eğilimi arasındaki ilişkiyi demografik özellikler ve çalışma koşulları bağlamında incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, nicel, kesitsel ve ilişki arayıcı türde tasarlanmıştır. Araştırmanın evrenini Lokman Hekim Sağlık Grubu'nun Ankara'da sağlık hizmeti sunan hastanelerinde görev yapan hemşireler oluşturmuş; çalışma toplam 209 hemşirenin katılımıyla yürütülmüştür. Veriler, katılımcıların demografik ve mesleki özelliklerini belirlemeye yönelik bilgi formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve Hemşirelikte Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Tıbbi hata yapma eğilimi, gerçekleşmiş hata kayıtları üzerinden değil, öz-bildirim temelli ölçek puanları aracılığıyla değerlendirilmiştir. Ölçeğin özgün puanlama yapısında yüksek puan düşük tıbbi hata yapma eğilimini gösterdiğinden, analizlerin yorumlanabilirliğini artırmak amacıyla puanlar ters yönlü dönüştürülerek tıbbi hata yapma eğilimi risk skorları oluşturulmuştur. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, güvenilirlik analizi, grup karşılaştırmaları, korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada Maslach Tükenmişlik Ölçeği'nin iç tutarlılık katsayısı 0,984; Hemşirelikte Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği'nin iç tutarlılık katsayısı ise 0,776 olarak bulunmuştur. Bulgular, hemşirelerde tükenmişlik düzeyinin tıbbi hata yapma eğilimi risk skorlarıyla anlamlı biçimde ilişkili olduğunu göstermiştir. Çoklu doğrusal regresyon analizinde Maslach Tükenmişlik Ölçeği toplam puanı, toplam tıbbi hata eğilimi puanının pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı biçimde yordamıştır. Ayrıca gece çalışma değişkeni eğilimi puanı üzerinde anlamlı bir yordayıcı olarak belirlenmiştir. Mesleki memnuniyet değişkeninin de bazı modellerde anlamlı olduğu görülmüş; ancak bu bulgu doğrudan risk artışı şeklinde değil, güvenlik farkındalığı ve öz-bildirim duyarlılığı bağlamında dikkatli yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Examining The Relationship Between Burnout Level and Tendency to Make Medical Errors Among Nurses This study aimed to examine the relationship between burnout level and the tendency to make medical errors among nurses within the context of demographic characteristics and working conditions. The study was designed as quantitative, cross-sectional, and correlational research. The study sample consisted of 209 nurses working in hospitals of Lokman Hekim Health Group in Ankara, Türkiye. Data were collected using a demographic and occupational information form, the Maslach Burnout Inventory, and the Scale of Tendency to Medical Error in Nursing. In the original scoring structure of the Scale of Tendency to Medical Error in Nursing, higher scores indicate a lower tendency to make medical errors. The findings indicated a statistically significant relationship between burnout level and medical error tendency risk scores. As burnout increased, the medical error tendency risk score also increased. Among the risk domains, medication and transfusion practices emerged as a particularly important patient safety area. Multiple linear regression analyses showed that the total burnout score significantly predicted the total medical error tendency risk score and selected subdomain risk scores. Night work was also identified as a significant predictor of the total risk score and medication-transfusion practices. Professional satisfaction was found to be significant in some models; however, this finding was interpreted cautiously within the context of work environment, safety awareness, error reporting sensitivity, and organizational factors.