Uluslararası finanslı yatırım projelerinde sosyal koruma politikalarının uygulama dinamikleri
Implementation dynamics of social safeguard policies in internationally funded investment projects
  1. Tez No: 1013959
  2. Yazar: MUHAMMET ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE FERYAL TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumlar sosyolojisi, Mesleki sosyoloji, Siyaset sosyolojisi, Çevre sosyolojisi, Corporates sociology, Sociolog of profession, Political sociology, Environmental sociology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, uluslararası finans kuruluşları tarafından finanse edilen büyük ölçekli projelerde hayata geçirilen sosyal koruma politikalarının saha pratiğini sosyolojik bir perspektiften ele almaktadır. Yirmi üç sosyal uzmanla gerçekleştirilen derinlemesine görüşmelere dayanan araştırma, bu politikaların teorik-ideal tasarım ile fiilî uygulama arasındaki sistematik kopuşu üç temel dinamik üzerinden ortaya koymaktadır: (i) kurumsal asimetri; mühendislik merkezli proje mantığının sosyal uzmanları marjinalleştirerek bağımsız denetim kapasitesini zayıflatması, (ii) operasyonel kriz; sosyal yönetim araçlarının yetersiz hazırlanması, yerel sosyo-kültürel bağlamlarla uyumsuz kalması ve ulusal-uluslararası düzenlemeler arasındaki boşluklardan kaynaklanan yapısal sorunlar, (iii) prosedürel uyum ve sosyal yıkama (social washing) eğilimi; politikaların yapısal eşitsizlikleri teknik-prosedürel meselelere indirgeyerek asgari düzeyde kâğıt üzerinde uyuma dönüşme riski taşıması. Buna rağmen sosyal uzmanlar pasif aktörler olmaktan ziyade,“koruyucunun korunmasızlığı”paradoksuna sıkışmış olmalarına karşın direnişçi, reformist ve muhafız gibi öznellik konumlanmaları geliştirerek mikro-direniş taktikleriyle kısıtlı da olsa bir özerklik alanı inşa etmektedirler. Çalışma, bu öznelerin sahip olduğu bu özerklik alanında ajans (irade) potansiyeli gösterdiği ve bu iradenin neoliberal iktidar yapısının dinamik yapısını oluşturan dönüştürücü sentezi olduğu iddiasını taşımakta; sosyal koruma mekanizmalarının neoliberal sermaye akışlarını meşrulaştıran ve düzenleyen bir iktidar teknolojisi olarak işlev gördüğünü ileri sürerken, aynı zamanda bu mekanizmaların içinden eleştirel reflekslerin ve pratiklerin yeşerebileceğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation sociologically examines the on-the-ground implementation of social safeguard policies in large-scale infrastructure projects financed by international financial institutions. Drawing on in-depth interviews with twenty-three social specialists working in the field, the study identifies a systematic disjuncture between the theoretical ideals of these policies and their practical enactment, manifested through three core dynamics. First, institutional asymmetry arises as the engineering-dominated logic of project delivery marginalizes social specialists and undermines independent oversight mechanisms. Second, an operational crisis emerges from inadequately prepared social management tools, their frequent misalignment with local socio-cultural realities, and persistent gaps between national and international regulatory frameworks. Third, a tendency toward procedural compliance and social washing reduces structural inequalities to technical issues, transforming safeguards into ritualistic, paper-based exercises that achieve only minimal formal adherence. Nevertheless, social specialists are far from passive actors. Caught in the paradox of the“protector's vulnerability,”they develop varied subject positions—ranging from resistant, reformist, to guardian-like—and employ micro-resistance tactics to carve out limited spaces for agency and maneuver. The study posits that it is precisely within this sphere of autonomy that these subjects demonstrate their potential for agency, and that this very agency constitutes the transformative synthesis which underpins the dynamic structure of neoliberal power. It argues that while social protection mechanisms function as a technology of power, legitimizing and regulating neoliberal capital flows, they simultaneously contain the potential for critical reflection and practices to emerge from within.