Genç ve yaşlı sıçanlarda kalori kısıtlamasının karaciğerde inflamasyon ve oksidatif stres düzeyine etkisi
The effect of caloric restriction on inflammation and oxidative stress levels in the liver of young and old rats
  1. Tez No: 1013997
  2. Yazar: ELİF RANA GÜRKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU KESKİN AKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalori kısıtlaması, Yaşlanma, Caloric restriction, Aging
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoloji (tıp) Bilim Dalı
Özet
Karaciğer yaşlanmasının başlıca belirteçleri oksidatif stres ve kronik inflamasyondur. Kalori kısıtlamasının (KK) yaşam süresini uzattığı ve çeşitli koruyucu mekanizmaları aktive ettiği bilinmektedir. Apelin/APJ sistemi ve sirtuin 1 (SIRT1)'in oksidatif stres ve inflamasyonu düzenleyerek yaşlanma karşıtı etki gösterebileceği öne sürülmektedir. Bu bağlamda çalışmamızda, genç ve yaşlı sıçanlarda KK'nın karaciğerde oksidatif stres ve inflamasyon üzerindeki etkilerini Apelin/APJ sistemi ve SIRT1 ilişkisi çerçevesinde araştırmayı amaçladık. Çalışmada genç (üç aylık, n=12) ve yaşlı (20 aylık, n=12) erkek Wistar sıçanlar, kontrol ve KK gruplarına ayrıldı (her grup için n=6). Kontrol sıçanları standart sıçan yemiyle, KK gruplarındaki sıçanlar ise kalorisi azaltılmış özel sıçan yemiyle on hafta boyunca beslendi. Karaciğer kesitlerinde Hematoksilen-Eozin ve Masson Trikrom boyamaları ile histopatolojik değişiklikler değerlendirildi. Spektrofotometrik yöntemle karaciğer dokusunda malondialdehit (MDA) ve glutatyon (GSH) düzeyleri ölçüldü. Plazmada karaciğer enzimleri (AST, ALT, GGT) ve lipit profili (kolesterol, TG, HDL, LDL) biyokimyasal analizatörle değerlendirildi. Enzim bağlantılı immünosorbent analiziyle (ELISA) plazmada apelin-13, tümör nekroz faktörü 1-α (TNF-α), interlökin-6 (IL-6); karaciğer dokusunda apelin-13, APJ, TNF-α, IL-6, SIRT1, nükleer faktör kappa-B (NF-κB) ve nükleer faktör eritroid 2 ile ilişkili faktör 2 (Nrf2) düzeyleri ölçüldü. İstatistiksel analizde iki faktörlü ANOVA kullanıldı ve p<0,05 düzeyi anlamlı kabul edildi. Yaşlanmanın karaciğerde histopatolojik değişikliklere yol açtığı, karaciğer hasar belirteçlerini (AST, ALT) artırdığı, lipit profilini (kolesterol ve TG artışı) olumsuz etkilediği ve hepatik APJ ile SIRT1 düzeylerini azalttığı gözlendi. KK'nın ise histopatolojik değişiklikleri iyileştirdiği, karaciğer hasar belirteçlerini (ALT, GGT) ve TG düzeyini azaltırken HDL düzeyini artırdığı saptandı. KK, karaciğerde MDA azalması ve Nrf2 artışıyla oksidatif stresi; TNF-α, IL-6 ve NF-κB azalmasıyla inflamasyonu baskılamada etkili bulundu. KK'nın karaciğerde Apelin-13 ve APJ düzeylerini artırdığı gözlendi ayrıca Apelin-13/APJ ile SIRT1 arasında pozitif yönde korelasyon saptandı. Literatürde genç ve yaşlı sıçanlarda kalori kısıtlamasının karaciğerde Apelin/APJ sistemi ve SIRT1 ile ilişkili olarak oksidatif stres ve inflamasyon üzerine etkilerini bir arada inceleyen çalışmaya rastlanmamıştır. Mevcut bulgularımız, kalori kısıtlamasının karaciğerde apelinerjik sistemi güçlendirdiği ve SIRT1, Nrf2 ve NF κB aracılı düzenleyici mekanizmalar yoluyla hepatoprotektif etki gösterebileceğine dair ön kanıtlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Oxidative stress and chronic inflammation are the primary markers of hepatic aging. Caloric restriction (CR) is known to extend lifespan and activate various protective mechanisms. It has been proposed that the Apelin/APJ system and sirtuin 1 (SIRT1) may exert anti-aging effects by regulating oxidative stress and inflammation. In this context, the present study aimed to investigate the effects of CR on hepatic oxidative stress and inflammation in young and aged rats within the framework of the Apelin/APJ system and SIRT1. Young (three-month-old, n=12) and aged (20-month-old, n=12) male Wistar rats were divided into control and CR groups (n=6 per group). Control rats were fed a standard rat chow, while rats in the CR groups were fed a special hypocaloric diet for ten weeks. Histopathological changes in liver sections were evaluated by Hematoxylin-Eosin and Masson's Trichrome staining. Malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) levels were measured in liver tissue by spectrophotometric method. Liver enzymes (AST, ALT, GGT) and lipid profile (cholesterol, TG, HDL, LDL) were assessed in plasma using a biochemical analyzer. Plasma apelin-13, tumor necrosis factor-1α (TNF-α), interleukin-6 (IL-6); and hepatic apelin-13, APJ, TNF-α, IL-6, SIRT1, nuclear factor kappa-B (NF-κB) and nuclear factor erythroid 2 related factor 2 (Nrf2) levels were measured by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Two-way ANOVA was used for statistical analysis and p<0.05 was considered statistically significant. Aging was observed to induce histopathological changes in the liver, increase liver damage markers (AST, ALT), adversely affect lipid profile (increased cholesterol and TG), and decrease hepatic APJ and SIRT1 levels. CR was found to improve histopathological changes, reduce liver damage markers (ALT, GGT) and TG levels, and increase HDL levels. CR was effective in suppressing oxidative stress through decreased MDA and increased Nrf2, and in suppressing inflammation through decreased TNF-α, IL-6 and NF-κB in the liver. CR was observed to increase hepatic Apelin-13 and APJ levels, and a positive correlation was detected between Apelin 13/APJ and SIRT1. No study investigating the combined effects of caloric restriction on hepatic oxidative stress and inflammation in relation to the Apelin/APJ system and SIRT1 in young and aged rats has been found in the literature. The present findings provide preliminary evidence that caloric restriction may strengthen the apelinergic system in the liver and exert hepatoprotective effects through regulatory mechanisms mediated by SIRT1, Nrf2 and NF-κB.