Apeksifikasyon tedavisinde kullanılan biyomateryal seviyesinin fiberle güçlendirilmiş kompozit restorasyonlu dişlerin kırılma dayanımına etkisi
Effect of apical barrier thickness used in apexification treatment on fracture resistance of teeth restored with fiber-reinforced composite
  1. Tez No: 1013999
  2. Yazar: HATİCE BEYZA UZUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE KARADAYI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Apexification, biodentine, chewing simulator, MTA, SFRC
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
Tezin Başlığı : Apeksifikasyon Tedavisinde Kullanılan Biyomateryal Seviyesinin Fiberle Güçlendirilmiş Kompozit Restorasyonlu Dişlerin Kırılma Dayanımına Etkisi Öğrenci : Hatice Beyza UZUN Danışman : Dr. Öğr. Üyesi Ayşe KARADAYI Program : Endodonti Uzmanlık Programı Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı seviyelerde (3 mm, 5 mm ve tam dolum) uygulanan apeksifikasyon materyallerinin, kısa fiber takviyeli kompozit (KFTK) ile restore edilmiş immatür mandibular premolar dişlerin kırılma direnci üzerindeki etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 49 adet çekilmiş mandibular premolar diş kullanılmıştır. Dişlerin kök uçlarından 3 mm rezeksiyon yapıldıktan sonra ve apikal çapları 1.30 mm'ye genişletilerek immatür diş modeli simüle edilmiştir. Örnekler, uygulanan biyomateryal (White ProRoot MTA veya Biodentine) ve bariyer seviyesine göre (3 mm bariyer + GP, 5 mm bariyer + GP veya tam dolum) yedi gruba (n=7) randomize edilmiştir. Tüm örneklere standart mezio-oklüzo-distal (MOD) kaviteler hazırlanmıştır; restorasyonlar KFTK (everX Flow, GC, Japonya) ve nanohibrit kompozit kullanılarak tamamlanmıştır. Periodontal ligament (PDL) simülasyonu yapılan örnekler, eş zamanlı termal döngü ile birlikte bir çiğneme simülatöründe yaşlandırılmıştır. Nihai kırılma direnci statik yükleme altında Newton cinsinden ölçülmüştür; veriler Welch ANOVA ve Tamhane's T2 testleri ile analiz edilmiştir. Bulgular: Gruplar arasında kırılma direnci açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0.001). En yüksek direnci kontrol (sağlam dişler) grubu göstermiştir. Kök kanalının tamamen biyomateryalle doldurulduğu“tam dolum”grupları, apikal tıkaç üzerine GP uygulanan gruplara kıyasla anlamlı derecede daha düşük kırılma direnci sergilemiştir (p<0.05). MTA gruplarında, 3 mm bariyer + GP uygulamasının kırılma direncini tam kanal dolumuna (377.33 N) göre anlamlı derecede artırdığı saptanmıştır (p=0.027). Benzer şekilde Biodentine gruplarında, 5 mm bariyer + GP grubu, tam dolum grubundan anlamlı derecede daha yüksek direnç göstermiştir (p<0.05). Ancak, her iki materyal için de 3 mm ve 5 mm bariyer kalınlıkları arasında kırılma direnci açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç: İmmatür mandibular premolarlarda, kök kanalının tamamının elastik olmayan biyoseramik materyallerle doldurulması diş yapısının kırılganlığını önemli ölçüde artırmaktadır. Buna karşılık, GP ile desteklenen 3 mm apikal tıkaç ve KFTK ile koronal güçlendirmeden oluşan restorasyon protokolü, çiğneme kuvvetlerine karşı sağlam dişlere benzer düzeyde mekanik direnç sağlayarak en başarılı klinik yaklaşım olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Title of Thesis : Effect of Apical Barrier Thickness Used in Apexification Treatment on Fracture Resistance of Teeth Restored with Fiber-Reinforced Composite Student : Hatice Beyza UZUN Supervisor : Asst. Prof. Ayşe KARADAYI Program : Endodontics Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of apexification materials applied at different levels (3 mm, 5 mm, and full obturation) on the fracture resistance of immature mandibular premolar teeth restored with short fiber-reinforced composite (SFRC). Material and Method: Forty-nine extracted mandibular premolar teeth were used in the study. An immature tooth model was simulated by resecting 3 mm from the root ends and expanding the apical diameters to 1.30 mm. The specimens were randomized into seven groups (n=7) based on the biomaterial applied (ProRoot MTA White or Biodentine (BD)) and the barrier level (3 mm barrier + GP, 5 mm barrier + GP, or full obturation). Standardized mesio-occluso-distal (MOD) cavities were prepared in all specimens; restorations were completed using nanohybrid composite proximally, short fiber-reinforced composite (SFRC) (everX Flow) and nanohybrid composite. The specimens, including periodontal ligament simulation, were aged using a chewing simulator with simultaneous thermal cycling. Final fracture resistance was measured in Newtons via static loading, and data were analyzed using Welch ANOVA and Tamhane's T2 tests. Results: A statistically significant difference in fracture resistance was found between the groups (p<0.001). The control (intact teeth) group exhibited the highest resistance. The“full filling”groups, where the root canal was entirely filled with biomaterial, showed significantly lower fracture resistance compared to the groups where GP was applied over an apical plug (p<0.05). In the MTA groups, the 3 mm barrier + GP application was found to significantly increase resistance compared to full canal filling (377.33 N) (p=0.027). Similarly, in the BD groups, the 5 mm barrier + GP group exhibited significantly higher resistance than the full filling group (p<0.05). However, no significant difference in fracture resistance was found between the 3 mm and 5 mm barrier thicknesses for either material (p>0.05). Conclusion: In immature mandibular premolars, filling the entire root canal with inelastic bioceramic materials significantly increases the fragility of the tooth structure. Conversely, a restoration protocol consisting of a 3 mm apical plug supported by GP and coronal reinforcement with SFRC stands out as the most successful clinical approach, providing adequate mechanical resistance similar to intact teeth against masticatory forces.