Farklı Er:YAG lazer parametreleri ve geleneksel yöntemle hazırlanan 5. sınıf kavitelerin dentin yüzeyleri pürüzlülük değerleri ile adeziv sistem ve kompozit materyali uygulanması sonrası elde edilen mikrotensil bağlanma dayanımı değerlerinin karşılaştırmalı incelenmesi
The comparison of the micro-tensile bond strengths and dentin surface roughness of class v cavities prepared by conventional methods or different parameters of Er:YAG laser and restored with composite material
  1. Tez No: 301181
  2. Yazar: KUMRU ÇÖTELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜBİN SOYMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Er:YAG Lazer, 5. Sınıf Kavite, Termosiklus, Yüzey Pürüzlülüğü, Mikrotensil Bağlanma Dayanımı, Er:YAG Laser, Class V Cavities, Thermocyclus, Surface Roughness, Microtensile Bond Strength
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu in vitro çalı?manın amacı; geleneksel yöntem ve farklı Er:YAG parametreleri ile hazırlanan 5. sınıf kavitelere adeziv sistem ve kompozit materyali uygulanarak 2000 döngü termosiklus sonrası görülen mikrotensil bağlanma dayanımı değerlerinin ve yine geleneksel yöntem ile aynı lazer parametreleri uygulanan dentin yüzeylerinin pürüzlülük değerlerinin kar?ıla?tırılmasıdır.Çalı?mada 113 adet apeksifikasyonu tamamlanmı?, ortodontik amaçlı çekilmi?, herhangi bir restorasyon içermeyen çürüksüz daimi insan küçük azı di?i kullanılmı?tır.Rastgele seçilen 45 adet küçük azı di?, bukkal ve lingual/palatinal yüzeylerinin birbirinden ayrılması için kesit alma cihazı ile meziyo-distal yönde kesilmi?tir. Bukkal veya lingual/palatinal yüzeyler sırasıyla 100, 600 ve 1200 grit silikon karbid zımpara kağıtlar yardımıyla su yıkaması altında cilalanarak mine yüzeyinin 2 mm altına inilmi?tir. Örnekler, her grupta 10 adet di? olacak ?ekilde rastgele 9 gruba ayrılmı? ve tüm örneklerin geleneksel yöntem ve lazer uygulaması öncesi ilk pürüzlülük değerleri her di?ten 5 değer alınarak elde edilmi?tir.Örnekler akrilik rezin bloklar içerisine gömüldükten sonra, lazer gruplarına farklı Er:YAG parametreleri, kontrol grubuna ise mikromotor ile çelik rond frez uygulandıktan sonra her di?ten 5 değer olmak üzere pürüzlülük değerleri tekrar ölçülmü?tür.Geriye kalan 68 adet daimi küçük azı di?in bukkal ve lingual/palatinal yüzeylerinin birbirinden ayrılması için di?ler kesitalma cihazı ile meziyo-distal yönde kesilmi?tir. Her grupta 15 örnek olmak üzere di?ler rastgele 9 gruba ayrılmı?tır.Lazer gruplarında Er:YAG lazer ile mine-sement sınırının 1 mm üzerinde, 4 mm boyunda, 4 mm geni?liğinde ve 2 mm derinliğinde 5. sınıf kaviteler hazırlanmı?tır. Kontrol grubunda mine, aeratöre takılan elmas rond frez, dentin ise mikromotora takılan çelik rond frezle kaldırılarak aynı boyutlarda kaviteler elde edilmi?tir.Hazırlanan kavitelere bonding ajanı (Clearfil SE Bond, Kuraray Dental) ve kompozit restoratif materyali (Filtek Z250, 3M ESPE) üretici firmaların kullanım önerileri doğrultusunda uygulanmı?tır.Örneklere 5º-55ºC arasında 2000 termosiklus döngüsü uygulanmı?tır. Di?ler, bağlanma yüzeyine dik olacak ?ekilde önce meziyo-distal, sonrasında vestibülo-palatinal yönde kesilerek 1 mm x 1 mm ölçülerinde dentin-kompozit çubukları elde edilmi?tir.Örneklere, mikrotensil bağlanma dayanımı değerlendirilmesi için Universal test makinesiyle çekme deneyi uygulanmı?tır.Çalı?ma verileri değerlendirilirken, parametrelerin gruplar arası kar?ıla?tırılmalarında `One Way ANOVA' testi, farklılığa neden olan grubun tespitinde `Tukey HSD' testi, parametrelerin grup içi kar?ıla?tırılmalarında ise paired t testi kullanılmı?tır.Çalı?mada elde edilen sonuçlara göre; dentin yüzeylerine lazer uygulanması, pürüzlülük değerlerini kontrol grubuna oranla istatistiksel olarak anlamlı derecede arttırmaktadır. Mikrotensil bağlanma dayanımı değerlerinde; gerek dü?ük atım süresi ile yüksekgüç, gerekse yüksek atım süresi ile dü?ük güç kullanılmasının aynı sonucu verdiği görülmektedir. Lazer gruplarında yüzey pürüzlülük değerleri arttıkça mikrotensil bağlanma dayanımı değerlerinde dü?ü? elde edilmektedir. Kontrol grubu, istatistiksel olarak anlamlı derecede en yüksek bağlanma dayanımı değerlerini vermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study is to compare the micro-tensile bond strengths of Class V cavities prepared by conventional methods or different parameters of Er:YAG laser and restored with composite material after applied 2000 times of thermocyclus. Dentin surface roughness performed by the same parameters and the conventional method was also compared.113 human permanent premolars with apexifications completed with no caries and restorations and extracted for orthodontic purposes were used.45 premolars were selected randomly and sectioned in a mesio-distal direction to obtain buccal and lingual/palatinal surfaces. Buccal or lingual/palatinal surfaces were ground with 100, 600 and 1200 grit silicon carbid paper under water respectively, to reach 2 mm under the enamel. All teeth were randomly divided into 9 groups consisted of 10 samples each and 5 surface roughness values of every sample were measured before conventional method and laser irradiation.After embedding all samples in acrylic resin blocks, different Er:YAG parameters and conventional method were applied to dentin surfaces and 5 surface roughness values were then determined again of every sample.68 remaining permanent premolars were sectioned in a mesio-distal direction to obtain buccal and lingual/palatinal surfaces. All teeth were randomly divided into 9 groups consisted of 15 samples each.Class V cavities were prepared by Er:YAG laser and convemtional method 1 mm above the enamel-cementum junction, cavity dimensions were 4 mm width and 4 mm heigth. The depth of the cavities were 2 mm.A bonding agent (Clearfil SE Bond, Kuraray Dental) and a composite material (Filtek Z250, 3M ESPE) were applied to the prepared cavities according to the manufacturer?s instructions.The specimens were thermocycled for 2000 times between 5º C and 55º C. The teeth were cutted mesio-distally first, then bucco-lingually perpendicularly to the bonded areas. 1mm x 1mm resin-dentin sticks were obtained.Statistical analysis was performed by using the `One Way ANOVA? and `Tukey HSD? tests. The comparison of parameters within groups was analysed with paired t test.In conclusion, statistically, laser irradiated dentin surfaces showed significantly more surface roughness values. At the cavities prepared with laser, there was no statistical difference between lower pulse durations with higher power and higher pulse durations with lower power. At laser groups, as the surface roughness increased, microtensile bond strength were decreased. Control group showed the highest bond strength.