İskemik inme hastalarında etiyolojiye göre matrix metalloproteinaz-28 seviyelerinin karşılaştırılması
Comparison of matrix metalloproteinase-28 levels according to etiology in ischemic stroke patients
  1. Tez No: 1014010
  2. Yazar: HALİME ŞAHAN ILGAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YABALAK, DOÇ. DR. BURCU POLAT, DOÇ. DR. MEHMET HAMAMCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: İskemik İnme, Kardiyoembolik İnme, Kriptojenik İnme, Matrix Metalloproteinazlar, MMP-28, Matriks metalloproteinazlar, İnme, Ischemic Stroke, Cardioembolic Stroke, Cryptogenic Stroke, Matrix Metalloproteinases, MMP-28, Stroke
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
Özet
İSKEMİK İNME HASTALARINDA ETİYOLOJİYE GÖRE MATRİX METALLOPROTEİNAZ-28 SEVİYELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Giriş ve Amaç: İskemik inmeler, tüm inmelerin yaklaşık %80–90'ını oluşturmaktadır. İnme etiyolojisinin doğru belirlenmesi, sekonder korunma tedavisinin planlanması açısından kritik öneme sahiptir. Ancak hastaların önemli bir bölümünde etiyoloji saptanamamakta ve bu olgular kriptojenik inme olarak sınıflandırılmaktadır. Matriks metalloproteinaz-28 (MMP-28), fibrozis, atriyal fibrilasyon ve kalp yetmezliği ile ilişkili olduğu gösterilmiş bir enzimdir. Bu çalışmada, MMP-28 düzeylerinin iskemik inme etiyolojileri arasındaki farklılığı ve özellikle kardiyoembolik inmeyi öngörmedeki potansiyel rolü araştırılmıştır. Ayrıca MMP-28 düzeyleri ile inme şiddeti ve üçüncü ay klinik sonlanımı arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Yöntem: Haziran 2024–Ekim 2025 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Kliniği'ne yatırılan ve ilk 24 saat içinde başvuran iskemik inme hastaları çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların klinik ve demografik verileri kaydedilmiş, serum MMP-28 düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. İnme şiddeti NIHSS ile, üçüncü ay fonksiyonel sonlanımı ise modifiye Rankin skoru (mRS) ile değerlendirilmiştir. Bulgular: 56'sı kadın 91'i erkek toplamda 147 hasta çalışmaya alınmıştır. Hastaların 29'u kriptojenik, 59'u kardiyoembolik, 29'u büyük damar aterosklerozu ve 30'u küçük damar hastalığı grubunda yer almıştır. MMP-28 düzeylerinin kardiyoembolik inme grubunda anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,001). Benzer şekilde MMP-28 ile başlangıç NIHSS skorları arasında pozitif yönlü anlamlı korelasyon bulundu (r=0,275, p=0,001). MMP-28 düzeyleri ile 3. ay mRS skorları arasında da pozitif yönlü anlamlı korelasyon saptandı (r=0,279, p=0,001). Sonuç: Bu bulgular, MMP-28'in kardiyoembolik inme açısından potansiyel bir biyobelirteç olabileceğini ve hem akut inme şiddeti hem de 3. ayda kötü klinik sonlanımla ilişkili bulunduğunu göstermektedir. Ancak sonuçların doğrulanması için daha geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır. 15
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF MATRIX METALLOPROTEINASE-28 LEVELS ACCORDING TO ETIOLOGY IN ISCHEMIC STROKE PATIENTS Introduction and Aim: Ischemic strokes account for approximately 80–90% of all strokes. Accurate determination of stroke etiology is critical for planning secondary preventive treatment. However, in a significant proportion of patients, the etiology cannot be determined, and these cases are classified as cryptogenic stroke. Matrix metalloproteinase-28 (MMP-28) is an enzyme shown to be associated with fibrosis, atrial fibrillation, and heart failure. This study investigated the differences in MMP-28 levels among ischemic stroke etiologies and, in particular, its potential role in predicting cardioembolic stroke. Furthermore, the relationship between MMP-28 levels and stroke severity and third-month clinical outcome was evaluated. Method: Ischemic stroke patients admitted to the Neurology Clinic of Düzce University Faculty of Medicine Hospital between June 2024 and October 2025 and presenting within the first 24 hours were included in the study. Clinical and demographic data of the patients were recorded, and serum MMP-28 levels were measured using the ELISA method. Stroke severity was assessed using the NIHSS, and the third-month functional endpoint was assessed using the modified Rankin score (mRS). Results: A total of 147 patients were included in the study, 56 women and 91 men. 29 patients were in the cryptogenic group, 59 in the cardioembolic group, 29 in the large vessel atherosclerosis group, and 30 in the small vessel disease group. MMP-28 levels were found to be significantly higher in the cardioembolic stroke group (p<0.001). Similarly, a significant positive correlation was found between MMP-28 and baseline NIHSS scores (r=0.275, p=0.001). A significant positive correlation was also found between MMP-28 levels and 3-month mRS scores (r=0.279, p=0.001). 17 Conclusion: These findings suggest that MMP-28 may be a potential biomarker for cardioembolic stroke and is associated with both acute stroke severity and poor clinical outcome at month 3. However, larger sample size studies are needed to confirm these results.