Radyofrekans ve kriyobalon ablasyonu uygulanan atriyal fibrilasyon hastalarında hemogram temelli inflamasyon indeksleri ile aritmi rekürrensi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assessment of the relationship between hemogram-derived inflammatory indices and arrhythmia recurrence following radiofrequency and cryoballoon ablation in patients with atrial fibrillation
- Tez No: 1014018
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT ÖZYURTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, kateter ablasyonu, rekürrens, inflamasyon, SII, SIRI, PIV, NLR, PLR, Atrial fibrillation, catheter ablation, recurrence, inflammation, SII, SIRI, PIV, NLR, PLR
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, atriyal fibrilasyon (AF) nedeniyle kateter ablasyonu uygulanan hastalarda hemogram temelli inflamasyon indekslerinin (SII, SIRI, PIV, NLR,PLR ) işlem öncesi ve sonrası düzeyleri ile bu indekslerdeki değişimin (Δ) AF rekürrensi ile ilişkisi araştırılmıştır. Ayrıca klinik, ekokardiyografik ve biyokimyasal parametrelerin rekürrens üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Yöntem: Çalışmaya radyofrekans (RF) ve kriyobalon ablasyon uygulanan toplam 160 AF hastası dahil edilmiştir. Hastaların demografik, klinik, ekokardiyografik ve laboratuvar verileri retrospektif olarak analiz edilmiştir. İnflamasyon indeksleri işlem öncesi ve sonrası hesaplanarak karşılaştırılmış, rekürrens ile ilişkili faktörler univaryat analizlerle değerlendirilmiştir. Ayrıca inflamasyon indekslerindeki değişimi yansıtan Δ değerler analiz edilmiştir. Bulgular: Toplam 160 hastanın 46'sında (%28.7) AF rekürrensi gözlenmiştir. RF grubunda rekürrens oranı %30.9, kriyobalon grubunda %24 olarak bulunmuştur. Klinik ve ekokardiyografik parametreler değerlendirildiğinde, tüm hasta grubunda sol atriyum boyutu (p=0.007), persistan AF varlığı (p=0.007) ve tanıdan ablasyona kadar geçen sürenin (DAT) (p<0.001) rekürrens ile anlamlı ilişkili olduğu saptanmıştır. İnflamasyon indeksleri açısından değerlendirildiğinde, işlem öncesi indekslerin rekürrens ile anlamlı ilişkisi saptanmamıştır. Buna karşın işlem sonrası ve dinamik değişim değerlendirildiğinde, RF grubunda ΔSIRI (p=0.006), ΔPIV (p=0.01) ve ΔNLR (p=0.04) değerlerinin rekürrens gelişen hastalarda anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur. Tüm hasta grubunda ise yalnızca ΔSIRI (p=0.03) rekürrens ile ilişkili saptanmıştır. Kriyobalon grubunda inflamasyon indeksleri ile rekürrens arasında anlamlı ilişki izlenmemiştir. Biyokimyasal parametreler değerlendirildiğinde, tüm hasta grubunda CRP düzeyi rekürrens gelişen hastalarda anlamlı olarak daha yüksek (p=0.007), LDL düzeyi ise daha düşük (p=0.01) bulunmuştur. Ayrıca statin kullanımı ile rekürrens arasında anlamlı ilişki saptanmıştır (p=0.02). Sonuç: Bu çalışma, AF ablasyonu sonrası inflamasyonun yalnızca bazal düzeyinin değil, özellikle ablasyon sonrası gelişen dinamik değişiminin rekürrens gelişiminde daha önemli olabileceğini göstermektedir. Özellikle ΔSIRI, rekürrens öngörüsünde öne çıkan bir parametre olarak dikkat çekmektedir. Bununla birlikte AF rekürrensinin öngörülmesinde inflamatuvar belirteçlerin tek başına yeterli olmadığı; sol atriyum boyutu, AF süresi ve AF tipi gibi klinik ve yapısal parametrelerle birlikte değerlendirilmesinin daha doğru bir yaklaşım olacağı düşünülmektedir. Daha güvenilir ve genellenebilir sonuçlar için geniş örneklemli, prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background: This study aimed to investigate the association between hemogram based inflammatory indices systemic immune inflammation index (SII), systemic inflammation response index (SIRI), panimmune inflammation value (PIV), neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio and atrial fibrillation (AF) recurrence in patients undergoing catheter ablation. Both pre-procedural and post-procedural levels, as well as dynamic changes (Δ), were evaluated. In addition, the impact of clinical, echocardiographic, and biochemical parameters on recurrence was assessed. Methods: A total of 160 patients with AF who underwent radiofrequency (RF) or cryoballoon ablation were retrospectively included. Demographic, clinical, echocardiographic, and laboratory data were analyzed. Inflammatory indices were calculated before and after the procedure and compared accordingly. Factors associated with AF recurrence were evaluated using univariate analyses. Changes in inflammatory indices (Δ values) were also analyzed. Results: AF recurrence occurred in 46 patients (28.7%). The recurrence rate was 30.9% in the RF group and 24% in the cryoballoon group. Among clinical and echocardiographic parameters, left atrial size (p=0.007), presence of persistent AF (p=0.007), and the duration from diagnosis to ablation (DAT) (p<0.001) were associated with recurrence in the total study population. Pre-procedural inflammatory indices were not associated with recurrence. However, when post-procedural and dynamic changes were considered, ΔSIRI (p=0.006), ΔPIV (p=0.01), and ΔNLR (p=0.04) were higher in patients with recurrence in the RF group. In the total study population, only ΔSIRI (p=0.03) was associated with recurrence. No association was observed between inflammatory indices and recurrence in the cryoballoon group. Among biochemical parameters, C-reactive protein (CRP) levels were higher (p=0.007), whereas low-density lipoprotein (LDL) levels were lower (p=0.01) in patients with recurrence. Statin use was also associated with recurrence (p=0.02). Conclusion: Our findings suggest that, beyond baseline inflammation, the dynamic inflammatory response following AF ablation may play a more important role in the development of recurrence. In particular, ΔSIRI appears to be a promising predictor of AF recurrence. However, inflammatory markers alone may be insufficient, and a comprehensive approach incorporating clinical and structural parameters such as left atrial size, AF duration, and AF type may provide more accurate risk assessment. Larger prospective studies are needed to confirm these findings.