Atriyal fibrilasyon tedavisinde kriyobalon ve radyofrekans ablasyon ile pulmoner ven izolasyonu yöntemlerinin retrospektif olarak etkinlik ve güvenirliliğinin karşılaştırılması
A retrospective comparison of efficacy and safety of pulmonary vein isolation by cryoballoon and radiofrequency methods in the treatment of atrial fibrillation
- Tez No: 803247
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNAY ŞENTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, ablasyon, AF nüksü, Atrial fibrillation, ablation, AF recurrence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Atriyal fibrilasyon (AF), sık görülen ve birçok komplikasyonlara yol açabilen bir aritmi türüdür. Tedavisinde medikal yaklaşımlar yeterli olmazsa girişimsel yöntemler tercih edilmektedir. Bu da radyofrekans (RF) veya kriyobalon ablasyon ile pulmoner ven izolasyonu şeklinde olmaktadır. Bu yöntemlerle aritmi odakları belirli noktalara enerji verilerek tamamen izole edilmekte ve aritmiye yol açan reentri halkaları ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır. Biz bu çalışmada ablasyon tekniklerini güvenlik ve etkinlik açısından karşılaştırıp diğer klinik ve medikal faktörlerin de tedaviye etkisini araştırdık. Çalışmaya Ocak 2013-Aralık 2020 tarihleri arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Hemodinami Laboratuvarında AF nedeniyle kriyobalon ve RF ablasyon yöntemleriyle pulmoner ven izolasyonu tedavi uygulanan 18 yaş üstü 205 hasta alınmış, kriterlere uygun 178 hasta analiz edilmiştir. Retrospektif, tek merkezli olma özelliğindeki çalışmamız için, hastaların verileri üniversite hastanesi bilgisayar sisteminden ve e-nabız sisteminden alınmıştır. Hastaların elektrokardiyografi (EKG) kayıtları, ekokardiyografik ölçümleri, demografik özellikleri, komorbid hastalıkları, işlemler öncesinde ve sonrasında aldıkları medikal tedaviler, kan parametreleri ayrıntılı olarak incelenmiş, tüm bu faktörlerin AF nüksüne ve komplikasyonlara etkisi araştırılmıştır. Komplikasyonlar hemorajik, tromboembolik ve perioperatif olarak ayrılmıştır. İşleme alınan hastaların 114 (%64)'üne kriyobalon, 64 (%36)'üne de RF yöntemi uygulandı. RF grubunda 39 (%21,9) hastaya Navistar Smarttouch kateteri, 25 (%14,1) hastaya da Thermocool Smarttouch bidirectional ablasyon kateteri kullanıldı. Kriyobalon grubunda AF nüksü görülen hasta oranı %36,8 iken RF grubunda bu oran %37,5 olarak bulundu. Komplikasyon oranlarına bakıldığında kriyobalon ve RF gruplarında sırasıyla tromboembolik komplikasyon oranları %7,9 ve %0, hemorajik komplikasyon oranları majör kanama için %0,0 ve %3,1, klinik olarak anlamlı majör olmayan (CRNM) için %5,3 ve %6,3, minör kanama için %8,8 ve %4,7, perioperatif komplikasyon oranları %8,8 ve %4,7 olarak belirlendi. Sonuç olarak kriyobalon ve RF ablasyon yöntemleri arasında AF nüksü veya komplikasyonlar açısından anlamlı bir farka rastlanmadı. Bu açıdan çalışmamızda literatürle uyumlu sonuçlar alındı. Komorbid faktörlerden sigara ve hipotiroidinin AF nüksünü tüm yöntemlerde arttırdığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Atrial fibrillation (AF) is a common type of arrhythmia that can lead to many complications. If medical approaches are not sufficient in the treatment, interventional methods are preferred. This is performed with the pulmonary vein isolation with radiofrequency (RF) or cryoballoon ablation. With these methods, arrhythmia foci are completely isolated by energizing certain points, and reentries that cause arrhythmia are tried to be eliminated. In this study, we compared ablation techniques in terms of safety and effectiveness and investigated the effects of other clinical and medical factors on treatment. Between January 2013 and December 2020, 205 patients over the age of 18 who underwent pulmonary vein isolation treatment for AF with cryoballoon and RF ablation methods in the Hemodynamics Laboratory of the Cardiology Department of Bursa Uludağ University Faculty of Medicine were included in the study, and 178 patients who met the criteria were analysed. For our retrospective, single-center study, patients' data were obtained from the university hospital computer system and“e-nabız”system. Electrocardiography (ECG) records of the patients, echocardiographic measurements, demographic characteristics, comorbid diseases, medical treatments before and after the procedures, blood parameters were examined in detail, and the effects of all these factors on AF recurrence and complications were investigated. Complications are divided into hemorrhagic, thromboembolic and perioperative. Cryoballoon was applied to 114 (64%) patients and RF method was applied to 64 (36%) patients. In the RF group, Navistar Smarttouch catheter was used in 39 (21.9%) patients and Thermocool Smarttouch bidirectional catheter was used in 25 (14.1%) patients. While the rate of patients with AF recurrence in the cryoballoon group was 36.8%, this rate was 37.5% in the RF group. Considering the complication rates, respectively in the cryoballoon and RF groups, thromboembolic complication rates were 7.9% and 0%, the hemorrhagic complication rates were 0.0% and 3.1% for major bleeding, 5.3% and 6.3% for clinically relevant non-major (CRNM), and for minor bleeding, 8.8% and 4.7%, perioperative complication rates were 8.8% and 4.7%. As a result, no significant difference was found between cryoballoon and RF ablation methods in terms of AF recurrence or complications. In this respect, results consistent with the literature were obtained in our study. It was observed that smoking and hypothyroidism, which are comorbid factors, increased AF recurrence in all methods.