Üniversite öğrencilerinde sosyal kaygı ile toplum karşısında kendini ifade etme arasındakı ilişki
The relationship between social anxiety and self-expression in front of society among university students
- Tez No: 1014041
- Danışmanlar: DR. CEREN ÖZBAŞARAN TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Sosyal kaygı, kendini ifade etme, üniversite öğrencileri, topluluk önünde konuşma, iletişim becerileri, psikososyal uyum, Social anxiety, self-expression, university students, public speaking, communication skills, psychosocial adjustment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykoz Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinde sosyal kaygı düzeyi ile toplum karşısında kendini ifade etme (assertiveness) becerisi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Sosyal kaygı, bireyin sosyal ortamlarda başkaları tarafından olumsuz değerlendirilme korkusu yaşamasıyla ortaya çıkan yaygın bir psikolojik durumdur. Kendini ifade etme ise bireyin duygu, düşünce ve haklarını uygun ve etkili bir biçimde ifade edebilme yeteneğini kapsamaktadır. Üniversite dönemi, bireyin akademik, sosyal ve duygusal gelişimi açısından kritik bir süreç olup bu dönemde yaşanan sosyal kaygı düzeyi, öğrencilerin iletişim becerilerini ve sosyal uyumlarını doğrudan etkileyebilmektedir. Araştırma, nicel araştırma yöntemiyle yürütülmüş olup veriler Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde öğrenim gören 18–30 yaş aralığındaki toplam 300 üniversite öğrencisinden toplanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş dağılımları ve katılımcı sayıları analiz sürecinde değerlendirilmiş, örneklem grubunun farklı yaş kategorilerinden oluşmasına dikkat edilmiştir. Veriler, üniversite öğrencilerine uygulanan Sosyal Kaygı Ölçeği ve Kendini İfade Etme Ölçeği aracılığıyla elde edilmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular, sosyal kaygı ile kendini ifade etme becerisi arasında anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki bulunduğunu göstermektedir. Sosyal kaygı düzeyi arttıkça öğrencilerin toplum karşısında kendilerini ifade etme düzeylerinin azaldığı belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, üniversite öğrencilerinin psikososyal gelişimlerini desteklemeye yönelik danışmanlık hizmetlerinin, iletişim becerisi eğitimlerinin ve psikoeğitsel programların önemini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda elde edilen bulguların, üniversitelerde ruh sağlığını güçlendirmeye yönelik uygulamalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between the level of social anxiety and the ability of self-expression (assertiveness) in front of society among university students. Social anxiety is a common psychological condition that emerges when individuals experience fear of being negatively evaluated by others in social environments. Self-expression refers to an individual's ability to express feelings, thoughts, and rights appropriately and effectively. The university period represents a critical stage in terms of academic, social, and emotional development, and the level of social anxiety experienced during this period may directly affect students' communication skills and social adaptation. The study was conducted using a quantitative research method, and the data were collected from a total of 300 university students between the ages of 18 and 30 studying at various universities in Türkiye. The age distribution and the number of participants were evaluated during the analysis process, and attention was paid to ensuring that the sample group consisted of participants from different age categories. The data were obtained through the Social Anxiety Scale and the Self-Expression Scale administered to university students. The collected data were analyzed using statistical analysis methods. The findings indicate that there is a significant and negative relationship between social anxiety and self- expression skills. It was determined that as the level of social anxiety increases, students' ability to express themselves in front of society decreases. The results of the study emphasize the importance of counseling services, communication skills training, and psychoeducational programs aimed at supporting the psychosocial development of university students. In this context, it is believed that the findings obtained from the study will contribute to practices aimed at strengthening mental health services at universities.