ÜLEKSİT KATKILI ALÇI BAZLI YAPI KAPLAMA MALZEMELERİNİN, RADYASYON ZIRHLAMA PERFORMANSI VE MALZEME ÖZELLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
EVALUATION OF RADIATION SHIELDING PERFORMANCE AND MATERIAL PROPERTIES OF ULEXITE-DOPED GYPSUM-BASED CONSTRUCTION COATING MATERIALS
  1. Tez No: 1014086
  2. Yazar: MUHAMMED TAHA KAVAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRETTİN EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Radiology and Nuclear Medicine, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: FTIR, Gama radyasyonu, FTIR, Gamma radiation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, farklı oranlarda (%1, %2.5, %5 ve %10) üleksit katkısı içeren alçı bazlı yapı kaplama malzemelerinin radyasyon zırhlama performansları ve malzeme özellikleri deneysel olarak incelenmiştir. Çalışma kapsamında katkısız referans numunesi ile farklı oranlarda üleksit katkılı numuneler üretilmiş ve gama radyasyonu, nötron radyasyonu, basınç dayanımı, X-ışını kırınımı (XRD), fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FTIR), taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve enerji dağılımlı X-ışını spektroskopisi (EDS) analizleri gerçekleştirilmiştir. Gama radyasyon ölçümleri sonucunda numunelerin doğrusal zayıflatma katsayısı, kütle zayıflatma katsayısı, yarı değer kalınlığı, onda bir değer kalınlığı ve ortalama serbest yol değerleri belirlenmiştir. Nötron ölçümleri sonucunda ise katkı oranına bağlı olarak nötron geçirgenliği ve nötron zırhlama performansındaki değişimler değerlendirilmiştir. XRD analizleri ile numunelerin kristal faz yapıları incelenmiş, FTIR analizleri ile yapıdaki karakteristik kimyasal bağlar belirlenmiştir. SEM analizleri kullanılarak numunelerin mikroyapısal özellikleri değerlendirilmiş, EDS analizleri ile elementel bileşimleri ortaya konulmuştur. Ayrıca basınç dayanımı deneyleri gerçekleştirilerek üleksit katkısının mekanik özellikler üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, üleksit katkısının alçı bazlı yapı kaplama malzemelerinin radyasyon zırhlama performansı ve malzeme özellikleri üzerinde önemli etkiler oluşturduğunu göstermiştir. Özellikle bor içeriği nedeniyle üleksitin nötron radyasyonu zırhlama performansına katkı sağlayabileceği değerlendirilmiştir. Bununla birlikte katkı oranındaki değişimin mikroyapısal özellikler ve mekanik dayanım üzerinde de etkili olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, üleksit katkılı alçı bazlı yapı kaplama malzemelerinin radyasyon zırhlama uygulamalarında kullanılabilecek potansiyele sahip olduğu ve yapı malzemeleri alanında alternatif bir koruyucu kaplama malzemesi olarak değerlendirilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the radiation shielding performance and material properties of gypsum-based building coating materials containing different proportions of ulexite (1%, 2.5%, 5%, and 10% by weight) were experimentally investigated. A reference sample without additive and ulexite-doped samples were produced and analyzed in terms of gamma-ray shielding, neutron shielding, compressive strength, X-ray diffraction (XRD), Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), scanning electron microscopy (SEM), and energy-dispersive X-ray spectroscopy (EDS). Gamma radiation measurements were carried out to determine the linear attenuation coefficient, mass attenuation coefficient, half-value layer, tenth-value layer, and mean free path of the prepared samples. In addition, neutron shielding measurements were performed to evaluate the influence of ulexite content on neutron attenuation behavior. The crystal phase structures of the samples were characterized by XRD analysis, while FTIR spectroscopy was used to investigate the chemical bonding structure. SEM analysis was employed to examine the microstructural morphology of the composites, and EDS analysis was conducted to determine their elemental composition. Furthermore, compressive strength tests were performed to evaluate the mechanical performance of the produced materials. The results demonstrated that the incorporation of ulexite significantly affected both the radiation shielding performance and the material characteristics of gypsum-based composites. Due to its boron-rich composition, ulexite exhibited potential for improving neutron shielding efficiency. In addition, variations in additive content influenced the microstructural properties and mechanical behavior of the composites. Overall, the findings indicate that ulexite-doped gypsum-based building coating materials have considerable potential for use in radiation shielding applications and may serve as an alternative protective construction material in environments exposed to ionizing radiation.