Eklemeli üretim teknolojisi ile üretilen hibrit seramik materyallerinin farklı son kürleme sürelerinin renk stabilitesine ve yüzey pürüzlülüğüne etkisi
The effect of different post-curing times on the color stability and surface roughness of additively manufactured hybrid ceramic materials
  1. Tez No: 1014111
  2. Yazar: GÜNSELİ SILA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU ZEYNEP YILDIRIM
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Üç boyutlu yazıcı, Three dimensional printer
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı, stereolitografi (SLA) teknolojisi ile üretilen daimi kron rezin materyalinde farklı son kürleme sürelerinin renk stabilitesi ve yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkilerinin, mekanik polisaj ve farklı yaşlandırma yöntemleri sonrasında değerlendirilmesidir. Çalışma kapsamında, SLA teknolojisi kullanılarak daimi kron rezini (Formlabs Permanent Crown) ile toplam 160 adet örnek üretildi ve son kürleme süresine göre dört gruba ayrıldı (0, 20, 40 ve 60 dakika, n=40). Mekanik polisaj işleminin etkisini incelemek için işlemden önce ve sonra ölçümler yapıldı. Her grup, uygulanacak yaşlandırma testine göre fırçalama simülatörü, distile su, kahve ve şarap solüsyonlarında bekletme olmak üzere dört alt gruba ayrıldı (n=10). Tüm örneklerde yaşlandırma işlemi öncesi ve sonrası renk parametreleri spektrofotometre ile, yüzey pürüzlülüğü (Ra) ise profilometre ile ölçüldü. Renk değişimi değerleri (ΔE00), CIEDE2000 formülü kullanılarak hesaplandı. Veriler tek yönlü, tekrarlı ölçümlü, iki yönlü ANOVA ve ikili karşılaştırmalar için Bonferroni düzeltmesi ile analiz edildi (α=0,05). Elde edilen sonuçlara göre, son kürleme süresinin hem yüzey pürüzlülüğü hem de renk değişimi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu belirlendi (p<0,05). Son kürleme uygulanmayan grupta yüzey pürüzlülüğü değerleri en yüksek bulunurken, son kürleme uygulanan gruplar arasında en düşük değerler 20 dakikalık son kürleme süresinde elde edildi (p<0,05). En yüksek ΔE00 değerleri şarap ve kahve gruplarında elde edilirken, distile su ve fırçalama gruplarında daha düşük değerler saptandı (p<0,05). Ayrıca, yaşlandırma yöntemlerinin renk değişimi üzerinde anlamlı etkisi olduğu belirlendi (p<0,05). Son kürleme süresinin 20 dakika olduğu grupta en düşük renk değişimi değerleri elde edildi, son kürleme süresinin 40 ve 60 dakikaya uzatılması renk stabilitesinde ilave bir iyileşme sağlamadı (p<0,05).
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study was to evaluate the effects of different post-curing times on the color stability and surface roughness of a permanent crown resin material produced using stereolithography (SLA) technology, following mechanical polishing and various aging procedures. A total of 160 specimens were fabricated using SLA technology with a permanent crown resin (Formlabs Permanent Crown) and divided into four groups according to post-curing time (0, 20, 40, and 60 minutes; n=40). To assess the effect of mechanical polishing, measurements were performed before and after the procedure. Each group was further subdivided into four subgroups (n=10) based on the aging method: toothbrushing simulation, distilled water, coffee, and wine immersion. For all specimens, color parameters were measured using a spectrophotometer and surface roughness (Ra) using a profilometer, both before and after aging procedures. Color differences were calculated using the CIEDE2000 formula (ΔE00). Data were analyzed using one-way, repeated measures, and two-way ANOVA, followed by Bonferroni post hoc tests (α=0.05). The results showed that post-curing time had a statistically significant effect on both surface roughness and color change (p<0.05). The highest surface roughness values were observed in the non-post-cured group, whereas the lowest values among the post-cured groups were obtained after 20 minutes of post-curing (p<0.05). In terms of color change, the highest ΔE00 values were observed in the wine and coffee groups, whereas lower values were found in the distilled water and toothbrushing groups (p<0.05). Additionally, aging methods had a significant effect on color change (p<0.05). The lowest color change values were obtained in the 20 minute post-curing group, and extending the post-curing duration to 40 and 60 minutes did not provide any additional improvement in color stability (p<0.05).