İshalli hastalarda Blastocystis hominis sıklığının ve genotipik dağılımının araştırılması
Investigation of Blastocystis hominis frequency and genotypic distribution in patients with diarrhea
- Tez No: 1014121
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ESENKAYA TAŞBENT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Blastocystis hominis, Blastocystis hominis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Blastocystis hominis dışkı incelemelerinde saptanan en sık parazit olarak bildirilmektedir. Kommensal mi yoksa patojen mi olduğu son yıllarda çokça tartışılan parazit, literatürde farklı hasta gruplarında araştırılmıştır. Bazı çalışmalar patojeniteye odaklansa da sağlıklı kişilerde de sık görülmesi nedeniyle B. hominis'in insan mikrobiyotasının kommensal bir parçası olabileceği görüşü son yıllarda ivme kazanmıştır. Bu çalışmada, çeşitli kliniklerden gelen ishalli dışkı örneklerinde B. hominis'in araştırılması ve yeni nesil dizileme yöntemi ile alt tip dağılımlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda hasta grubuna 85 ishalli hasta, kontrol grubuna ise 40 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Dışkı örneklerinde gerçek zamanlı kantitatif PZR (RT-qPZR) kullanılarak B. hominis varlığı araştırılmıştır. B. hominis pozitif bulunan örneklerde Oxford Nanopore yeni nesil dizileme yöntemiyle alt tip tayini ve biyoinformatik analiz yapılmıştır. RT-qPZR yöntemi ile ishalli hasta grubunda %43,5 (n=37), kontrol grubunda %70 (n=28) oranında B. hominis pozitifliği saptanmıştır. Kontrol grubunda B. hominis sıklığı, çalışma grubuna göre anlamlı oranda yüksek bulunmuştur. Alt tip analizlerinde ST1, ST2, ST3, ST5, ST7 ve ST9 alt tipleri tespit edilmiştir. İshalli hastalarda baskın alt tip ST1 iken, kontrol grubunda ST3 öne çıkmıştır. İshalli hastalarda belirli bir alt tipin baskınlığına dair istatistiksel bir eğilim saptanmazken, kontrol grubunda daha geniş bir genetik çeşitlilik ve farklı alt tipler (ST5, ST7, ST9) gözlenmiştir. Sonuç olarak, B. hominis prevalansının sağlıklı bireylerde daha yüksek bulunması, parazitin insan mikrobiyatasının kommensal bir üyesi olabileceği görüşünü desteklemektedir. Gelecekte, alt tipler arası etkileşimleri, mikrobiyata değişimlerini ve immünolojik yanıtları değerlendiren, daha geniş örneklemli prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Blastocystis hominis is reported to be the most common parasite detected in stool examinations. This parasite, whose status as a commensal or pathogen has been widely debated in recent years, has been studied in various patient groups in the literature. Although some studies have focused on its pathogenicity, the view that B. hominis may be a commensal component of the human microbiome has gained traction in recent years due to its frequent occurrence in healthy individuals. The aim of this study was to investigate B. hominis in stool samples from patients with diarrhea collected from various clinics and to determine the distribution of subtypes using next-generation sequencing. Our study included 85 patients with diarrhea in the patient group and 40 healthy controls in the control group. The presence of B. hominis was investigated in stool samples using real-time quantitative PCR (RT-qPCR). In samples testing positive for B. hominis, subtype identification and bioinformatics analysis were performed using the Oxford Nanopore next-generation sequencing method. Using the RT-qPCR method, B. hominis positivity was detected in 43.5% (n=37) of the diarrhea patient group and 70% (n=28) of the control group. The frequency of B. hominis was found to be significantly higher in the control group compared to the study group. Subtype analysis identified subtypes ST1, ST2, ST3, ST5, ST7, and ST9. While ST1 was the predominant subtype in patients with diarrhea, ST3 was the predominant subtype in the control group. No statistical trend toward the predominance of a specific subtype was observed in patients with diarrhea, whereas the control group exhibited greater genetic diversity and a wider range of subtypes (ST5, ST7, ST9). In conclusion, the higher prevalence of B. hominis in healthy individuals supports the view that the parasite may be a commensal member of the human microbiome. In the future, there is a need for larger-scale prospective studies evaluating interactions between subtypes, changes in the microbiome, and immunological responses.