Mide kanserli hastalarda intestinal parazitlerin sıklığı
Frequency of intestinal parasites in patients with stomach cancer
  1. Tez No: 552848
  2. Yazar: ANIL GEZİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP TAŞ CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, İntestinal parazitler, Prevalans, Gastric cancer, İntestinal parasites, Prevalence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı, mide kanser (CA)'li hastalarda intestinal parazitlerin sıklığını saptamak ve bu hasta grubunda intestinal parazit enfeksiyonlarının önemini ortaya koymaktır. Çalışma 01.08.2017–01.12.2018 tarihleri arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Parazitoloji Laboratuarında yürütülmüştür. Hasta ve Kontrol grubu Dahiliye Polikliniklerine başvuran hastalardan oluşturulmuştur. Hasta grubu 40'ı kadın, 60'ı erkek olmak üzere 100 hastadan; kontrol grubu ise 50'si kadın, 50'si erkek olmak üzere 100 kişiden oluşturulmuştur. Hasta ve kontrol grubundan alınan dışkı örnekleri önce nativ-Lugol yöntemi ile intestinal parazitler yönünden mikroskobik olarak incelenmiş daha sonra formol-etil asetat yöntemiyle çoklaştırılmış ve modifiye asit-fast yöntemiyle boyanmıştır. Yaptığımız bu çalışmada hasta grubunu oluşturan mide CA'lı hastalarda %14, kontrol grubundaki sağlıklı bireylerde %2 oranında intestinal parazit pozitifliği saptanmıştır. Hasta grubunun %11'i Blastocystis. hominis (%4'ü bol B. hominis), %4'ü Cryptosporidium spp., %2'si Giardia intestinalis, %1'i Cyclospora cayetanensis yönünden pozitif bulunmuştur. Yapılan istatistik değerlendirmede intestinal parazit pozitifliği bakımından mide CA'lı hasta grubu ile kontrol grubu arasında istatistik olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (p= 0.028). Ayrıca intestinal parazit pozitifliği (p= 0.012) ve bol B. hominis pozitifliği (p= 0.041) bakımından hasta ve kontrol gubunun 51 ve üzeri yaş grupları arasında ayrı ayrı anlamlı fark belirlenmiştir. Cinsiyete göre mide CA'lı hastalarda parazit pozitifliği istatistiksel olarak değerlendirildiğinde hasta ve kontrol grubundaki kadınlar arasında anlamlı fark (p= 0.004) elde edilmiştir. Hasta grubunda Cryptosporidium spp., C. cayetensis, G. intestinalis ve bol B. hominis saptananlarının genellikle ishalli olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar dikkate alınarak ishalli olanları başta olmak üzere tüm mide CA hastalarının hem nativ-Lugol yöntemi hem de modifiye asit-fast gibi boyama yöntemleri ile intestinal parazitler yönünden değerlendirilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to determine the prevalence of intestinal parasites in patients with gastric cancer (CA) and to demonstrate the significance of intestinal parasitic infections in this patient group. The study was conducted between 01.08.2017 and 01.12.2018 at Van Yuzuncu Yil University Dursun Odabas Medical Center Parasitology Laboratory. The patient and control groups included patients who applied to Internal Medicine Polyclinics. The patient group included 100 patients (40 females and 60 males), and the control group included 100 individuals (50 females and 50 males). The stool samples taken from the patient and control groups were examined under microscope for intestinal parasites with the native-Lugol method and then they were multiplexed by the formalin-ethyl acetate method and stained by the modified acid-fast method. In the present study, it was determined that intestinal parasites were positive in 14% in the patients with gastric CA and in 2% in the control group. In the patient group, 11% of the patients were positive for Blastocystis hominis (4% abundant B. hominis), 4% were positive for Cryptosporidium spp., 2% were positive for Giardia intestinalis, and 1% were positive for Cyclospora cayetanensis. It was found that there was a statistically significant difference between gastric CA group and control group based on intestinal parasitic positivity (p = 0.028). Furthermore, there was a significant difference between the 51 and older age groups in patient and control groups based on intestinal parasite positivity (p = 0.012) and abundant B. hominis positivity (p= 0.041). Statistical analysis of the parasitic positivity in patients with gastric CA based on gender demonstrated a significant difference (p = 0.004) between the patients and the control group. It was observed that patients who were positive for Cryptosporidium spp., C. cayetensis, G. intestinalis and abundant B. hominis suffered diarrhea in the patient group. Based on these findings, it was concluded that all gastric CA patients, especially those with diarrhea, should be assessed for intestinal parasites by both native-Lugol and modified acid-fast staining methods.