Meme cerrahisi geçiren hastalar için kol çevresi ölçüm aracının geliştirilmesi ve kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi
Development and usability evaluation of an arm circumference measurement device for patients undergoing breast surgery
- Tez No: 1014171
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE AYHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Kullanılabilirlik, Lenfödem, Mastektomi, Nursing, Availability, Lymphedema, Mastectomy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı, meme kanserine bağlı üst ekstremite lenfödeminin takibinde kullanılabilecek bir kol çevresi ölçüm aracının geliştirilmesi ve bu aracın kullanılabilirliğinin değerlendirilmesidir. Araştırma, Haziran–Eylül 2025 tarihleri arasında Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji kliniklerinde, meme kanseri tanısı alan 35 hasta ve 35 hemşire ile yürütülmüştür (Kontrol–Müdahale grubu: n=18 ve Müdahale–Kontrol grubu: n=17). Çalışma iki aşamada yürütülmüş; ilk aşamada kol çevresi ölçüm aracı geliştirilmiş, ikinci aşamada ise kullanılabilirliği iki gruplu çapraz randomize kontrollü çalışma ile değerlendirilmiştir. Ölçümler, hastaların her iki kolunda dört anatomik noktadan (ulnanın stiloid çıkıntısı, bu noktanın 10 cm üstü ile olekranonun 10 cm üstü ve altı), grup sırasına göre mezura ve kol çevresi ölçüm aracı kullanılarak yapılmış; referans ölçüm araştırmacı tarafından gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri;“Hemşire Bilgi Formu”,“Hasta Bilgi Formu”,“Antropometrik Ölçüm ve Süre Takip Formu”,“Vizüel Analog Skala (VAS)”,“Quebec Yardımcı Teknoloji Kullanıcı Memnuniyeti Değerlendirme (Q-YTKMD) Anketi”,“SWOT Analizine Göre Hasta Görüşme Formu”ve“SWOT Analizine Göre Hemşire Görüşme Formu”kullanılarak toplanmıştır. Araştırma sonucunda, kol çevresi ölçüm aracı ile yapılan ölçümlerin referans ölçümle iyi-çok iyi düzeyde uyum gösterdiği (ICC=0,793–0,994) ve aralarında anlamlı fark bulunmadığı (p>0,05), mezura ile yapılan ölçümlerde ise bazı anatomik bölgelerde anlamlı sapmalar olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Ölçüm hatası ve minimal saptanabilir değişim değerlerinin kol çevresi ölçüm aracında mezuraya göre daha düşük olduğu belirlenmiştir. Kol çevresi ölçüm aracı ile yapılan ölçüm süresinin (71,73 sn), mezura ile yapılan ölçümlere (81,34 sn) göre anlamlı düzeyde daha kısa olduğu bulunmuştur (p<0,001). VAS memnuniyet puanlarına göre, kol çevresi ölçüm aracından memnuniyet düzeyi hem hastalar hem de hemşirelerde mezuraya kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bulunmuş (p<0,001); ayrıca yardımcı teknoloji kullanıcı memnuniyetinin her iki grupta da yüksek olduğu saptanmıştır (p>0,05). Bu araştırmanın sonuçları, geliştirilen kol çevresi ölçüm aracının meme kanserine bağlı üst ekstremite lenfödeminin takibinde güvenilir, hızlı, pratik ve kullanıcı memnuniyeti yüksek bir yöntem olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to develop an arm circumference measurement device that can be used in the follow-up of breast cancer-related upper extremity lymphedema and to evaluate its usability. The study was conducted between June and September 2025 with 35 patients diagnosed with breast cancer and 35 nurses in the General Surgery and Surgical Oncology clinics of Gülhane Training and Research Hospital (Control–Intervention group, 18; Intervention–Control group, 17). The study was carried out in two phases; in the first phase, the arm circumference measurement device was developed, and in the second phase, its usability was evaluated through a two-group crossover randomized controlled trial. Measurements were performed on both arms of the patients at four anatomical points (the ulnar styloid process, 10 cm above this point, and 10 cm above and below the olecranon), using a tape measure and the arm circumference measurement device according to group sequence; reference measurements were performed by the researcher. Study data were collected using the“Nurse Information Form,”“Patient Information Form,”“Anthropometric Measurement and Time Follow-up Form,”“Visual Analog Scale (VAS),”“Quebec User Evaluation of Satisfaction with Assistive Technology (QUEST),”“Patient Interview Form Based on SWOT Analysis,”and“Nurse Interview Form Based on SWOT Analysis.”The results showed that measurements obtained with the arm circumference measurement device demonstrated good-to-excellent agreement with the reference measurements (ICC=0.793–0.994) and no significant difference was found (p>0.05), whereas significant deviations were observed in some anatomical regions in measurements performed with the tape measure (p<0.05). Measurement error and minimal detectable change values were lower for the arm circumference measurement device than for the tape measure. The measurement time with the arm circumference measurement device (71.73 s) was significantly shorter than that with the tape measure (81.34 s) (p<0.001). According to VAS satisfaction scores, satisfaction with the arm circumference measurement device was significantly higher than with the tape measure among both patients and nurses (p<0.001). In addition, satisfaction with assistive technology was high in both groups, with no significant difference between them (p>0.05). The results of this study indicate that the developed arm circumference measurement device is a reliable, rapid, practical, and highly satisfactory method for the follow-up of breast cancer-related upper extremity lymphedema.