Ebeveynlerin çocuk yetiştirme tutumları ile cinsel eğitime yönelik tutum-ları arasındaki ilişkinin incelenmesi: ergenlik dönemi
The relationship between parenting attitudes and attitudes toward sex education: Adolescence
  1. Tez No: 1014170
  2. Yazar: SENANUR YAŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET GÜLALDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: cinsel eğitim, cinsel gelişim, çocuk yetiştirme tutumu, ergenlik, olumlu- olumsuz ebeveynlik, adolescence, parenting attitudes, positive and negative parenting, sex education, sexual development
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ergenlik döneminde çocuğu bulunan ebeveynlerin çocuk yetiştirme tutumları ile cinsel eğitime yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bununla birlikte hem çocuk yetiştirme tutumlarının hem de cinsel eğitime yönelik tutumlarının çeşitli sosyo-demografik değişkenlere (cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, çocuğun cinsiyeti, dini yönelim ve kültürel yaşam tarzı) göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeliyle yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini İstanbul ilinde yaşayan ve 12-18 yaş aralığında en az bir çocuğa sahip olan ebeveynler oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Cinsel Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği (CEYTÖ) ve Alabama Ebeveyn Davranış Ölçeği (AEDÖ) kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 27 paket programıyla analiz edilmiş; Pearson korelasyon analiz yöntemi, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü ANOVA ve post hoc testleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda; ebeveynlerin çocuk yetiştirme tutumları ile cinsel eğitime yönelik tutumları arasında anlamlı ilişkiler bulunduğu belirlenmiştir. Ayrıca ebeveynlerin cinsel eğitime yönelik tutumları ve çocuk yetiştirme tutumlarının bazı sosyo-demografik değişkenlere göre anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between parenting attitudes and attitudes toward sex education among parents who have children in the adolescent period. In addition, the study investigates whether both parenting attitudes and attitudes toward sex education differ according to various socio-demographic variables, including gender, age, educational level, income level, child's gender, religious orientation, and cultural lifestyle. The research was conducted using a correlational survey design, one of the quantitative research methods. The sample of the study consists of parents living in Istanbul who have at least one child aged between 12 and 18 years. Data were collected using the Personal Information Form, the Attitudes Toward Sex Education Scale (ATSES), and the Alabama Parenting Questionnaire (APQ). The collected data were analyzed using the SPSS 27 statistical package program. Pearson correlation analysis, independent samples t-test, one-way ANOVA, and post hoc tests were employed in the analysis. The results of the study revealed that there are significant relationships between parents' parenting attitudes and their attitudes toward sex education. Additionally, it was found that parents' attitudes toward sex education and parenting attitudes differ significantly according to certain socio-demographic variables.