Akut durumlarda Bakım Algısı Ölçeği'nin Türkçe versiyonunun psikometrik uyumunun değerlendirilmesi
Psychometric evaluation of the Turkish version of the perception of care in Acute Situations Scale
  1. Tez No: 1014178
  2. Yazar: KÜBRA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜN AYRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Bakım, Geçerlik ve Güvenirlik, Yeni Mezun Hemşire, Acute Care, Novice Nurse, Validity and Reliability
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
ÖZET Yüksek Lisans AKUT DURUMLARDA BAKIM ALGISI ÖLÇEĞİ'NİN TÜRKÇE VERSİYONUNUN PSİKOMETRİK UYUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ Kübra YILDIRIM Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Gülsün AYRAN Amaç: Akut Durumlarda Bakım Algısı Ölçeği'nin Türkçe versiyonunun psikometrik uyumunu değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Metodolojik tipte bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini, Türkiye genelinde kamu ve özel hastanelerde görev yapan ve mesleki deneyim süresi 12 aydan az olan hemşireler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise aynı deneyim kriterini karşılayan toplam 280 hemşire oluşturmuştur. Örneklem kapsamını ise 280 hemşire oluşturmuştur. Ocak-Ağustos 2025 tarihleri arasında veriler toplanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında, tanımlayıcı form ve Akut Durumlarda Bakım Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Verileri değerlendirmek için içerik ve yapı geçerliliği, madde analizi, doğrulayıcı faktör analizi ve iç tutarlık analizi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalamasının 28.95±5.86, çalışma süresi (ay) ortalamasının 9.05±3.75, haftalık çalışma saati ortalamasının 46.73±8.98 ve çalışılan klinikteki yatak sayısı ortalamasının 19.40±10.96 olduğu görülmektedir. Ölçeğin güvenirlik ve geçerlik analizleri sonucunda, ölçeğin genel Cronbach alfa katsayısı 0.973 olarak bulunmuştur. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda bir maddenin düşük faktör yükü nedeniyle ölçekten çıkarıldığı, kalan 16 maddenin üç alt boyut altında toplandığı belirlenmiştir. Modelin uyum iyiliği indeksleri incelendiğinde CMIN/DF=3.831 ve RMSEA=0.096 değerleri ile modelin kabul edilebilir uyum gösterdiği saptanmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, ölçeğin geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç: Sonuç olarak, ölçeğin Türkçe versiyonunun kabul edilebilir düzeyde olduğu ve geçerlilik ile güvenirlik açısından yeterli psikometrik özellikler sergilediği saptanmıştır. Ölçeğin geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. 2026, 58 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis PSYCHOMETRIC EVALUATION OF THE TURKISH VERSION OF THE PERCEPTION OF CARE IN ACUTE SITUATIONS SCALE Kübra YILDIRIM Erzincan Binali Yıldırım University Graduate School of Health Sciences Department of Nursing Principles Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülsün AYRAN Aim: This study was conducted to evaluate the psychometric properties of the Turkish version of the Perceived Ability to Provide Care in Acute Situations Scale (Novice Nurses' PCAS). Material and Methot: This is a methodological study. The study population consisted of nurses working in public and private hospitals throughout Turkey with less than 12 months of professional experience. The sample consisted of a total of 280 nurses meeting the same experience criteria. Data were collected between January and August 2025. Descriptive forms and the Acute Care Perception Scale were used to collect research data. Content and construct validity, item analysis, confirmatory factor analysis, and internal consistency analysis were used to evaluate the data. Results: As a result of the reliability and validity analyses, the overall Cronbach's alpha coefficient of the scale was found to be 0.973. Confirmatory factor analysis revealed that one item was removed due to a low factor loading, and the remaining 16 items were grouped under three subdimensions. The model demonstrated acceptable fit indices, with values of CMIN/DF=3.831 and RMSEA=0.096. Based on these findings, the scale was concluded to be a valid and reliable measurement tool. Conclusion: In conclusion, the Turkish version of the scale was found to be at an acceptable level and exhibited sufficient psychometric properties in terms of validity and reliability. It is believed that the scale can be used as a valid and reliable measurement tool. 2026, 58 Pages