Romatoid artritli hastalarda düşme korkusu, kinezyofobi ve yaşam kalitelerini etkiler mi?
Does fear of falling effects on kinesiophobia and quality of life among patients with rheumatoid arthritis?
- Tez No: 1014215
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEN DEDELİ ÇAYDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Romatoloji, Nursing, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, sağlıklı yaşam, kinezyofobi, Hareket korkusu, Rheumatoid arthritis, healthy life, kinesiophobia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalık Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç, romatoid artritli hastalarda düşme korkusunun kinezyofobi ve yaşam kalitelerine etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişkisel tipteki bu araştırma, bir üniversite hastanesinin romatoloji polikliniklerinden sağlık bakım hizmeti alan 327 romatoid artritli hasta ile yürütüldü. Araştırmada veriler, Sağlık Değerlendirme Anketi (SDA), Uluslararası Düşme Etkinliği Ölçeği (FES-I), Kinezyofobi Nedenleri Ölçeği (KNÖ) ve Romatoid Artrit Yaşam Kalitesi Ölçeği (RAQoL) ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel analizler ve korelasyon analizi yapıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan romatoid artritli hastaların yaş ortalaması 51,9±10,3 (23-60) yıl olup büyük çoğunluğu (%75,5) kadın idi. Romatoid artritli hastaların SDA puan ortalaması 26,3±15,4 (0-60), FES-I puan ortalaması 37,01±11,07 (16-64), KNÖ puan ortalaması 2,02±0,45 (0-5), RAQoL 14,2±7,6 (0-60) olarak bulundu. FES-I ile SDA, KNÖ, RAQoL puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu belirlendi. Sonuçlar: Araştırma sonuçları, romatoid artritli hastaların kinezyofobi seviyeleri, fonksiyonel durumları ve yaşam kalitelerinin orta düzeyde olduğunu, düşme korkuları arttıkça kinezyofobi seviyeleri, genel sağlık durumları ve yaşam kalitelerinin olumsuz etkilendiğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to assess fear of falling effects on kinesiophobia and quality of life among patients with rheumatoid arthritis. Material and Method: This descriptive and correlational study was conducted with 327 rheumatoid arthritis patients receiving healthcare services from the rheumatology outpatient clinics of a university hospital. Data were collected using the Health Assessment Questionnaire (HAQ), the International Fall Activity Scale (FES-I), the Causes of Kinesiophobia Scale (CAS), and the Rheumatoid Arthritis Quality of Life Scale (RAQoL). Descriptive statistical analyses and correlation analysis were performed to evaluate the data. Findings: The mean age of rheumatoid arthritis patients participating in the study was 51.9±10.3 (23-60) years, and the vast majority (75.5%) were women. The mean HAQ score of rheumatoid arthritis patients was 26.3±15.4 (0-60), the mean FES-I score was 37.01±11.07 (16-64), the mean CAS score was 2.02±0.45 (0-5), and the mean RAQoL score was 14.2±7.6 (0-60). A statistically significant positive correlation was defined between FES-I and the mean HAQ, CAS, and RAQoL scores. Results: The study results showed that patients with rheumatoid arthritis had moderate functional status, levels of kinesiophobia and quality of life, and that as their fear of falling increased, their overall health, quality of life, and kinesiophobia levels were negatively affected.