Multipl Skleroz tanılı bireylerde fiziksel egzersize ek olarak uygulanan bilişsel rehabilitasyonun üst ekstremite, denge ve bilişsel fonksiyonlar üzerine etkisi
The effect of cognitive rehabilitation administered in addition to physical exercise on upper extremity function, balance, and cognitive functions in individuals with Multiple Sclerosis
- Tez No: 1014234
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZEHAT ÖZGÜL ÜNLÜER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel rehabilitasyon, multipl skleroz, üst ekstremite, yorgunluk, denge, Cognitive rehabilitation, multiple sclerosis, upper extremity, fatigue, balance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamız, Multipl Skleroz (MS) tanılı bireylerde gövde temelli üst ekstremite egzersizlerine ek olarak uygulanan bilgisayar tabanlı bilişsel rehabilitasyonun üst ekstremite performansı, denge, bilişsel fonksiyonlar ve yorgunluk üzerine etkilerini incelemek amacıyla randomize kontrollü olarak planlandı. Katılımcılar, kognitif rehabilitasyon grubu (n=17) ve kontrol grubu (n=16) olmak üzere ikiye ayrıldı. Kognitif rehabilitasyon grubuna bilgisayar tabanlı bilişsel rehabilitasyon ve gövde temelli üst ekstremite egzersizleri, kontrol grubuna ise yalnızca gövde temelli üst ekstremite egzersizleri haftada 2 gün ve 8 hafta boyunca uygulandı. Katılımcıların üst ekstremite el becerisi El Beceri Ölçümü-36 ile, üst ekstremite ince ve kaba motor el becerileri Dokuz Delikli Peg Testi, Kutu ve Blok Testi ve Jebsen – Taylor El Fonksiyon Testi ile, üst ekstremite koordinasyonu Parmak Burun Testi ile, omuz pozisyon duyusu inklinometre ile değerlendirildi. Bilişsel fonksiyonu Loeweinstein Ergoterapi-Kognitif Değerlendirme Testi (LOTCA) ile, denge Berg Denge Ölçeği ve Zamanlı Kalk ve Yürü Testi ile, yorgunluk Modifiye Yorgunluk Etki Ölçeği ile değerlendirildi. Tedavi sonrası her iki grupta üst ekstremite fonksiyonları, bilişsel fonksiyonlar, denge ve yorgunluk düzeylerinde anlamlı gelişmeler gözlenirken (p<0.05), kognitif rehabilitasyon grubunda üst ekstremite koordinasyonu, el becerisine ilişkin öznel algı, LOTCA görsel algı ve toplam puanları ile yorgunluk düzeyinde kontrol grubuna kıyasla daha belirgin iyileşmeler saptandı (p<0.05). Sonuç olarak, gövde temelli üst ekstremite egzersizlerinin MS tanılı bireylerde üst ekstremite fonksiyonları, denge, bilişsel fonksiyonlar ve yorgunluk üzerinde olumlu etkiler oluşturduğu görüldü. Bu programa eklenen bilgisayar tabanlı bilişsel rehabilitasyonun ise bilişsel fonksiyonlar (görsel algı ve genel bilişsel performans), üst ekstremite koordinasyonu, el beceri ölçümü (öznel algı) ve yorgunluk üzerinde ek kazanımlar sağladığı görüldü. MS rehabilitasyon programlarında yalnızca motor performansa ilişkin sonuçlara odaklanmak yerine, bilişsel-motor entegrasyonu hedefleyen çok bileşenli yaklaşımların planlanabileceği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
This randomized controlled trial aimed to evaluate the effects of computer-based cognitive rehabilitation combined with trunk-based upper extremity exercises on upper extremity performance, balance, cognitive function, and fatigue in individuals with Multiple Sclerosis (MS). Participants were randomized into a cognitive rehabilitation group (n = 17) and a control group (n = 16). The cognitive rehabilitation group received computer-based cognitive rehabilitation in addition to trunk-based upper extremity exercises, whereas the control group received only trunk-based upper extremity exercises, administered 2 days per week for 8 weeks. Upper extremity hand dexterity was assessed using the Manual Ability Measure-36, and fine and gross motor hand skills of the upper extremity were evaluated with the Nine-Hole Peg Test, Box and Block Test, and Jebsen–Taylor Hand Function Test. Upper extremity coordination was assessed with the Finger-to-Nose Test, and shoulder position sense was evaluated with an inclinometer. Cognitive function was assessed using the Loewenstein Occupational Therapy Cognitive Assessment (LOTCA), balance was evaluated with the Berg Balance Scale and the Timed Up and Go Test, and fatigue was assessed with the Modified Fatigue Impact Scale. Following treatment, significant improvements were observed in upper extremity function, cognitive function, balance, and fatigue in both groups (p <0.05). However, compared with the control group, the cognitive rehabilitation group demonstrated significantly greater improvements in upper extremity coordination, self-perceived hand dexterity, LOTCA visual perception and total scores, and fatigue (p <0.05). In conclusion, trunk-based upper extremity exercises improved upper extremity function, balance, cognitive function, and fatigue in individuals with MS. The addition of computer-based cognitive rehabilitation provided further benefits in visual perception, overall cognitive performance, upper extremity coordination, self-perceived hand dexterity, and fatigue. These findings suggest that multicomponent rehabilitation approaches targeting cognitive-motor integration may provide more comprehensive benefits than interventions focusing solely on motor performance in MS rehabilitation.