Multipl sklerozlu bireylerde reaksiyon zamanının incelenmesi ve egzersizin reaksiyon zamanı üzerine akut etkisi
Investigation of reaction time in individuals with Multiple Sclerosis and acute effect of exercise on reaction time
  1. Tez No: 862348
  2. Yazar: ESRA ARYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENDER AYVAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl Skleroz, Reaksiyon Zamanı, Kas Aktivasyonu, Egzersiz, Multiple Sclerosis, Reaction Time, Muscle Activation, Exercise The device used in this study was procured under Project No. 21460
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörolojik Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroloji Fizyoterapistliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, Multipl Skleroz tanılı bireylerde reaksiyon zamanını etkileyebilecek faktörleri değerlendirmek ve tek seanslık egzersizin reaksiyon zamanı üzerine akut etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Çalışmaya, yaş ortalaması 39,16 ± 8,25 yıl olan, 19 MS'li birey (13 K, 6 E) dahil edilmiştir. Reaksiyon zamanı Blazepod cihazıyla ve eş zamanlı olarak kas aktivasyonu EMG cihazıyla ölçüldü. Fiziksel değerlendirme parametreleri olarak kaba kavrama kuvveti, üst ekstremite total kas kuvveti, omuz pozisyon hissi ve Uluslararası Ataksi Oranlama, Berg Denge Ölçeği, 25 Adım Yürüme ve 9 Delikli Peg Test'i; kognitif değerlendirme parametreleri olarak PASAT-3 (Paced Auditory Serial Addition test ve Montreal Bilişsel Değerlendirme Testi (MoCA), Yorgunluk Etki (YEÖ), Yorgunluk Şiddet Ölçeği (YŞÖ), İnterosepsiyon Duyu Ölçeği (İDÖ) kullanıldı. Daha sonra bireyler kırk dakikalık bir egzersiz seansı gerçekleştirdiler. Egzersiz sonrası, reaksiyon zamanı ve kas aktivasyonu ölçümü tekrar alındı. Egzersiz öncesi-sonrası reaksiyon süresi ve kas aktivasyon yüzdeleri analiz edildi. İstatistiksel olarak bir fark bulunamadı. Kaba kavrama kuvveti ile reaksiyon zamanı arasında ise negatif yönlü, orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu (r =-0,481; p = 0,037). PASAT3 skoru ile reaksiyon zamanı arasında negatif yönlü orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu (r =-0,527; p = 0,020). MoCA skoru ile reaksiyon zamanı arasında da negatif yönlü, zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r =-0,200; p = 0,022). Yorgunluk Etki Ölçeği ile reaksiyon zamanı arasında pozitif yönlü, kuvvetli ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r = 0,632; p=0,004). Diğer kognitif parametrelerde istatistiksel olarak ilişki bulunamamıştır. Değerlendirilen demografik değişkenler arasından sadece hastalık durasyonu ile reaksiyon zamanı arasında orta düzeyde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r = 0,531, p = 0,019). Çalışma sonucunda MS'in ilerleyici yapısı nedeniyle hastalık süresi uzadıkça, sinir iletimindeki bozulmalar artmakta ve bu durum reaksiyon süresinin uzamasına sebep olabilmektedir. Çalışmamızda, bilişsel performans göstergeleri olan MoCA, PASAT skorları ve Yorgunluk Etki Ölçeği ile reaksiyon zamanı arasında anlamlı ilişkiler gözlenmiştir. Bu bulgular bireyin kognitif etkileniminin reaksiyon zamanı ile fiziksel parametrelerden daha çok etkilendiğini göstermektedir. MS'li bireylerde uygulanan tek seanslık egzersizin, üst ekstremite reaksiyon zamanı ve deltoid kas aktivitesi üzerinde kısa vadede anlamlı bir değişiklik oluşturmadığı gözlemlendi. Bu durum, uygulanan egzersizin reaksiyon zamanı ve kas aktivitesinde kısa vadede değiştirecek düzeyde bir fizyolojik yanıt oluşturmadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate factors that may affect reaction time in individuals diagnosed with multiple sclerosis and to investigate the acute effect of a single session of exercise on reaction time. The study included 19 individuals with MS (13 female, 6 male) with an average age of 39.16 ± 8.25 years. Reaction time was measured using the Blazepod device and muscle activation was measured simultaneously using an EMG device. Physical assessment parameters included grip strength, upper extremity total muscle strength, shoulder position sense, and the International Ataxia Rating Scale, Berg Balance Scale, 25-Step Walk Test, and 9-Hole Peg Test; cognitive assessment parameters included PASAT-3 (Paced Auditory Serial Addition Test and Montreal Cognitive Assessment Test (MoCA), Fatigue Impact (FI), Fatigue Severity Scale (FSS), and Interoception Sensory Scale (ISS). The individuals then performed a 40-minute exercise session. After the exercise, reaction time and muscle activation measurements were taken again. The analysis of reaction time and muscle activation percentages before and after exercise revealed no statistically significant difference. A negative, moderately statistically significant relationship was found between gross grip strength and reaction time (r =-0.481; p = 0.037). A negative, moderately statistically significant correlation was found between PASAT3 score and reaction time (r =-0.527; p = 0.020). A weak, statistically significant negative correlation was found between the MoCA score and reaction time (r =-0.200; p = 0.022). A strong, statistically significant positive correlation was found between the Fatigue Impact Scale and reaction time (r = 0.632; p = 0.004). No statistically significant relationship was found in other cognitive parameters. Among the demographic variables evaluated, only disease duration was found to have a moderate positive and statistically significant relationship with reaction time (r = 0.531, p = 0.019). The results of the study suggest that due to the progressive nature of MS, as the duration of the disease increases, impairments in nerve conduction increase, which may lead to prolonged reaction times. In our study, significant relationships were observed between reaction time and cognitive performance indicators such as MoCA, PASAT scores, and the Fatigue Impact Scale. These findings indicate that an individual's cognitive impairment is more affected by reaction time than by physical parameters. It was observed that a single session of exercise administered to individuals with MS did not produce a significant change in upper extremity reaction time and deltoid muscle activity in the short term. This finding indicates that the administered exercise did not elicit a physiological response sufficient to alter reaction time and muscle activity in the short term.