Bağımlılık tanılı hastalarda duygu düzenleme güçlüğü, dürtüsellik ve DEHB belirtileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between difficulty in emotion regulation, impulsivity and ADHD symptoms in patients diagnosed with addiction
  1. Tez No: 1014287
  2. Yazar: GÖZDE YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ONUR NOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Dürtüsellik, Duygu Düzenleme Güçlüğü, AMATEM, Addiction, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Impulsivity, Difficulty Regulating Emotions, AMATEM (Addiction Treatment Center)
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yatarak tedavi gören bağımlılık tanılı hastalarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) belirtileri, dürtüsellik, duygusal düzenleme güçlüğü ve bağımlılık şiddeti arasındaki ilişkileri incelemeyi ve bu ilişkide dürtüsellik ile duygusal düzenleme güçlüğünün aracı rolünü test etmeyi amaçlamaktadır. Kesitsel ve ilişkisel desende tasarlanan çalışmaya, NP Beyin Hastanesi AMATEM kliniğinde yatarak tedavi gören, 18-60 yaş aralığında, DSM-5 tanı ölçütlerine göre alkol veya madde kullanım bozukluğu tanısı almış 100 gönüllü katılımcı dahil edilmiştir. Veriler Sosyodemografik Bilgi Formu, Yetişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Kendi Bildirim Ölçeği (ASRS), UPPS Dürtüsel Davranış Ölçeği, Duygusal Düzenleme Güçlüğü Ölçeği (DDGÖ) ve Bağımlılık Profili İndeksi (BAPİ) ile toplanmıştır. Korelasyon analizinde DEHB belirtileri ile bağımlılık şiddeti arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki saptanmıştır (r=,507; p<,01). Regresyon analizinde DEHB belirtilerinin bağımlılık şiddetini anlamlı düzeyde yordadığı bulunmuştur (β=,509; p<,001). Bootstrap temelli aracılık analizlerinde duygusal düzenleme güçlüğünün DEHB belirtileri ile bağımlılık şiddeti arasındaki ilişkide tam aracı rol üstlendiği (dolaylı etki=0,192; %95 GA [0,068-0,329]; aracılık oranı=%72,68), dürtüsellik alt boyutlarından yalnızca negatif aciliyetin anlamlı aracı etki gösterdiği belirlenmiştir. Paralel çoklu aracılık modelinde, her iki aracı değişken birlikte ele alındığında duygusal düzenleme güçlüğünün baskın aracı mekanizma olduğu görülmüştür. Bulgular, bağımlılık tedavisinde DEHB belirtilerinin rutin taranması ve duygu düzenleme odaklı müdahalelerin tedavi programlarına entegre edilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine relationships between Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) symptoms, impulsivity, emotion-regulation difficulty, and addiction severity in hospitalized patients diagnosed with addiction, testing the mediating role of impulsivity and emotion-regulation difficulty. Designed with a cross-sectional and correlational pattern, the study included 100 volunteer participants, aged 18-60, diagnosed with alcohol or substance use disorder according to DSM-5 criteria at the NP Brain Hospital AMATEM clinic. Data were collected via Sociodemographic Information Form, Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS), UPPS Impulsive Behavior Scale, Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), and Addiction Profile Index (BAPI). Correlation analysis revealed a significant positive relationship between ADHD symptoms and addiction severity ($r=.507; p<.01$). Regression analysis showed ADHD symptoms significantly predicted addiction severity ($\beta=.509; p<.001$). Bootstrap-based mediation analyses determined emotion-regulation difficulty plays a full mediator role in the relationship between ADHD symptoms and addiction severity (indirect effect=0.192; 95% CI [0.068-0.329]; mediation rate=72.68%); among impulsivity sub-dimensions, only negative urgency showed a significant mediating effect. In the parallel multiple mediation model, emotion-regulation difficulty emerged as the dominant mediating mechanism when both mediators were considered together. Findings demonstrate the necessity of routine ADHD symptom screening and the integration of emotion-regulation-focused interventions into addiction treatment programs.