Otizm spektrum bozukluğu tanısı olan çocuklarda yeme davranışlarının aguti ilişkili peptit (AGRP), kokain-amfetamin düzenleyici transkript (CART), asprosin, progranülin ve leptin düzeyleri ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between eating behaviors and levels of agouti-related peptide (AGRP), cocaine-amphetamine regulated transcript (CART), asprosin, progranulin, and leptin in children diagnosed with autism spectrum disorder
  1. Tez No: 1014299
  2. Yazar: HASİBE AĞIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: AgRP, asprosin, CART, leptin, otizm spektrum bozukluğu, progranülin, yeme davranışı, Progranulin, AgRP, autism spectrum disorder, asprosin, CART, eating behavior, leptin, progranulin, Eating behaviour
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Otizm Spektrum Bozukluğunun (OSB) etiyolojisinde genetik, çevresel faktörler ve inflamasyon gibi birçok etken rol almaktadır ve OSB'ye eşlik eden pek çok komorbidite arasında yeme sorunları da yer almaktadır. OSB' li çocukların yeme sorunları yaşama olasılığı normal gelişim gösteren çocuklara göre daha fazladır. Çalışmamızda OSB'nin etiyolojisinde ve OSB'ye eşlik eden yeme sorununda rolü olabileceğini düşündüğümüz iştah ve enerji homeostazı ile ilişkili nöroendokrin moleküller olan Aguti ilişkili peptit (AgRP), kokain-amfetamin düzenleyici transkript (CART), asprosin, progranülin ve leptin düzeylerini incelemeyi hedefledik. Yöntem: Hasta grubuna Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı, Beşinci Baskı (DSM-5) tanı kriterlerine göre OSB tanısı almış 18-72 aylık 70 çocuk ve kontrol grubuna yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş sağlıklı 68 çocuk dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen tüm hasta ve kontrol grubu katılımcılarının velileri tarafından sosyodemografik veri formu ve Çocuklarda Yeme Davranışı Anketi doldurulmuştur. OSB tanısı konulan katılımcılarda OSB semptomlarının şiddeti Çocukluk Otizmi Derecelendirme Ölçeği ve Otizm Davranış Kontrol Listesi kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya katılan tüm katılımcılardan 8 saatlik açlık sonrası sabah 08.00-10.00 saatleri arasında AgRP, CART, asprosin, progranülin ve leptin serum düzeyleri için 5 ml venöz kan alınmıştır. Bulgular: OSB grubunda serum AgRP, CART ve leptin düzeyleri kontrol grubuna kıyasla daha yüksek bulunurken, progranülin düzeylerinin kontrol grubunda daha yüksek olduğu saptanmıştır. Asprosin düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. OSB grubunda yeme davranışları incelendiğinde, tokluk heveslisi, yavaş yeme ve duygusal az yeme alt ölçek puanlarının kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu belirlenmiştir. OSB grubunda yeme sorunu ve biyokimyasal belirteçler arasındaki ilişkiler incelendiğinde, AgRP düzeylerinin yemek seçiciliği ile leptin düzeylerinin ise duygusal aşırı yeme ile korelasyonu gösterilmiştir. OSB grubunda otizm davranış sorunları ve biyokimyasal belirteçler arasındaki ilişkiler incelendiğinde AgRP düzeylerinin duyusal beceriler ile, asprosin düzeylerinin ise sosyal ve özbakım becerileri ve duyusal beceriler ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Sonuç: Bu bulgular, AgRP, CART, asprosin, progranülin ve leptinin OSB patogenezinde potansiyel bir rolü olabileceğini düşündürmektedir. Aynı zamanda iştah düzenleyici ve enerji homeostazı ile ilişkili nöroendokrin moleküllerin OSB' de yeme davranışları ve klinik özelliklerle ilişkili olabileceği anlaşılmaktadır. İştahı düzenleyen hormonlar ile OSB arasındaki ilişkilerin aydınlatılması açısından daha ileri çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Many factors play a role in the etiology of autism spectrum disorder (ASD), including genetics, environmental factors, and inflammation, and eating problems are among the many comorbidities associated with ASD. Children with ASD are more likely to experience eating problems than children with normal development. In our study, we aimed to investigate the levels of Agouti-related peptide (AgRP), cocaine-amphetamine regulatory transcript (CART), asprosin, progranulin, and leptin, which we believe may play a role in the etiology of ASD and eating disorders associated with ASD. Method: The study included 70 children aged 18-72 months who had been diagnosed with ASD according to DSM-5 diagnostic criteria and 68 healthy children matched for age and gender in the control group. The parents of all participants in the patient and control groups completed a sociodemographic data form and the Children's Eating Behavior Questionnaire. The severity of ASD symptoms in participants diagnosed with ASD was assessed using the Childhood Autism Rating Scale and the Autism Behavior Checklist. From all participants in the study, 5 ml of venous blood was collected between 08:00 and 10:00 AM after an 8-hour fast to measure serum levels of AgRP, CART, asprosin, progranulin, and leptin. Results: In the ASD group, serum AgRP, CART and leptin levels were found to be higher compared to the control group, whereas progranulin levels were higher in the control group. No statistically significant difference was detected between the groups with respect to asprosin levels. When eating behaviors were examined in the ASD group, scores on the satiety responsiveness, slowness in eating, and emotional undereating subscales were found to be significantly lower than those of the control group. When examining the relationships between eating problems and biochemical markers in the ASD group, AgRP levels showed a significant correlation with food selectivity, whereas leptin levels were significantly correlated with emotional overeating. Furthermore, in the ASD group, analyses of the relationships between autism-related behavioral problems and biochemical markers indicated that AgRP levels were associated with sensory skills, whereas asprosin levels were associated with social skills, self-care skills, and sensory skills. Conclusion: These findings suggest that AgRP, CART, asprosin, progranulin, and leptin may have a potential role in the pathogenesis of ASD. Furthermore, neuroendocrine molecules involved in the regulation of appetite and energy homeostasis may be associated with eating behaviors and clinical characteristics in individuals with autism spectrum disorder. Further studies are needed to elucidate the relationships between appetite-regulating hormones and ASD.