Mide adenokarsinomlarının intestinal metaplazi ve displazi alt tipleri ile ilişkisi
Association between gastric adenocarcinomas and the subtypes of intestinal metaplasia and dysplasia
- Tez No: 1014331
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Adenokarsinom, diferansiyasyon, intestinal metaplazi, kolonik metaplazi, mide kanseri, Adenocarcinoma, colonic metaplasia, differentiation, gastric cancer, intestinal metaplasia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada, mide adenokarsinomu tanısı alan olgularda intestinal metaplazi (İM) alt tiplerinin klinikopatolojik parametreler ve prognostik faktörler üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: Sakarya Üniversitesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2018-2025 yılları arasında gastrektomi uygulanmış 108 olgu retrospektif incelendi. İM alt tipleri (enterik, enterokolonik, kolonik) morfolojik kriterlere göre sınıflandırıldı. Tümör derecesi, pT, pN evreleri ve invazyon parametreleri (LVI, PNI) ile İM tipleri arasındaki ilişki SPSS 28.0 kullanılarak Ki-kare testiyle analiz edildi. BULGULAR: İstatistiksel analizde İM tipleri ile tümör diferansiyasyonu arasında anlamlı ilişki saptandı (p < 0.001). Kolonik İM zemininde Grade 3 oranı %11.1 iken (p = 0.004), İM izlenmeyen grupta bu oran %92.3'e yükseldi (p = 0.000). Ayrıca İM izlenmeyen vakaların %92.3'ünün ileri evre (pT3-pT4) olduğu, lenf nodu metastaz yükünün (N3: %50.0), LVI (%84.6) ve PNI (%61.5) pozitiflik oranlarının en yüksek bu grupta toplandığı görüldü. Enterik ve kolonik tiplerde lenf nodu negatifliği (N0) oranları, metaplazi içermeyen vakalara kıyasla sayısal olarak daha yüksek bulundu. SONUÇ: İM alt tiplerinin (özellikle kolonik tip) tümörün diferansiyasyon şablonu üzerinde belirleyici role sahip olduğu; İM izlenmeyen vakaların ise klinikopatolojik açıdan daha saldırgan karakter sergilediği saptanmıştır. Bu parametrelerin rutin patoloji raporlamasına dahil edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: This study aimed to evaluate the impact of intestinal metaplasia (IM) subtypes on clinicopathological parameters and prognostic factors in cases diagnosed with gastric adenocarcinoma. MATERIALS AND METHODS: A retrospective analysis was conducted on 108 cases who underwent gastrectomy at the Sakarya University Department of Medical Pathology between 2018 and 2025. IM subtypes (enteric, enterocolonic, and colonic) were classified according to morphological criteria. The relationship between IM subtypes and tumor grade, pT stage, pN stage, and invasion parameters (lymphovascular invasion [LVI], perineural invasion [PNI]) was analyzed using the Chi-square test via SPSS 28.0. RESULTS: Statistical analysis revealed a significant correlation between IM subtypes and tumor differentiation (p<0.001). While the rate of Grade 3 (poorly differentiated) tumors was 11.1% in the colonic IM group (p=0.004), this rate increased to 92.3% in the IM-negative group (p=0.000). Furthermore, 92.3% of the cases without IM were at an advanced stage (pT3-pT4), and this group exhibited the highest rates of lymph node metastasis burden (N3: 50.0%), LVI (84.6%), and PNI (61.5%). Lymph node negativity (N0) rates were numerically higher in enteric and colonic types compared to IM-negative cases. CONCLUSION: It was concluded that IM subtypes, particularly the colonic type, play a decisive role in the differentiation template of the tumor, whereas cases without IM demonstrate a more aggressive clinicopathological character. Including these parameters in the routine pathology reporting system for gastric cancer is recommended.