Yoğun bakım hemşirelerinin deliryum bilgi düzeyleri ile deliryumlu hastanın bakımında yaşadıkları zorluklar arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between intensive care nurses' levels of knowledge about delirium and the difficulties they experience in caring for patients with delirium
- Tez No: 1014330
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA DURSUN ERGEZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: bakım zorluğu, bilgi, deliryum, hemşire, yoğun bakım, care difficulty, delirium, intensive care, knowledge, nurse
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı yoğun bakım hemşirelerinin deliryum bilgi düzeyleri ile deliryumlu hastanın bakımında yaşadıkları zorluklar arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımında yürütülmüştür. Veriler“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Yoğun Bakım Hemşiresi için Deliryum Bilgi Testi”ve“Deliryum Bakım Zorluğu Ölçeği”kullanılarak Şubat-Nisan 2026 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Pearson Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizi uygulanmıştır. Bulgular: Hemşirelerin deliryum bilgi puanı 11.74 ± 6.17, bakım zorluğu puanı 49.51 ± 16.08 olarak saptanmıştır. Hemşirelerin Deliryum Bilgi Testi toplam ve alt boyut puanlarının yaş, cinsiyet, çalışılan ünite, hemşire-hasta oranı, deliryum yönetimi eğitimi alma, deliryumlu hastaya bakımda zorlanma durumu, deliryumlu hasta ile karşılaşma sıklığı, deliryuma yönelik değerlendirme yapma ve deliryumu erken dönemde fark edebilme durumuna göre anlamlı şekilde farklılaştığı belirlenmiştir (p < 0.05). Deliryum Bakım Zorluğu Ölçeği toplam ve alt boyut puanlarının ise yaş, cinsiyet, çalışılan ünite, hemşire-hasta oranı, deliryum bakımına ilişkin bilgi ihtiyacı, deliryuma yönelik değerlendirme yapma, deliryumu erken dönemde fark edebilme ve deliryumlu hastalarla karşılaşma sıklığına göre anlamlı şekilde farklılaştığı saptanmıştır (p < 0.05). Ayrıca Deliryum Bilgi Testi toplam puanı ile Deliryum Bakım Zorluğu Ölçeği toplam ve alt boyut puanları arasında negatif ve anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur (p < 0.05). Sonuç: Yoğun bakım hemşirelerinin deliryuma ilişkin bilgi düzeyleri ile deliryumlu hastaya bakım verme zorluklarının orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca hemşirelerin deliryum bilgi düzeyi arttıkça bakım sürecinde yaşadıkları zorlukların azaldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the relationship between intensive care nurses' levels of knowledge regarding delirium and the difficulties they experience in providing care to patients with delirium. Method: This descriptive and correlational study was conducted between February and April 2026. Data were collected using the“Descriptive Information Form,”the“Delirium Knowledge Test for Intensive Care Nurses,”and the“Strain of Care for Delirium Index.”Descriptive statistics, Pearson correlation analysis, and regression analysis were employed for data analysis. Results: The mean delirium knowledge score of the nurses was 11.74 ± 6.17, while the mean care difficulty score was 49.51 ± 16.08. Significant differences were identified in the total and subscale scores of the Delirium Knowledge Test according to age, gender, working unit, nurse-to-patient ratio, receipt of delirium management training, difficulties experienced in caring for patients with delirium, frequency of encountering patients with delirium, conducting delirium assessments, and the ability to recognize delirium at an early stage (p < 0.05). Furthermore, the total and subscale scores of the Strain of Care for Delirium Index differed significantly according to age, gender, working unit, nurse-to-patient ratio, need for information regarding delirium care, conducting delirium assessments, ability to recognize delirium at an early stage, and frequency of encountering patients with delirium (p < 0.05). A statistically significant negative correlation was also found between the total scores of the Delirium Knowledge Test and the total and subscale scores of the Strain of Care for Delirium Index (p < 0.05). Conclusion: Intensive care nurses were found to have moderate levels of knowledge regarding delirium and moderate levels of difficulty in caring for patients with delirium. Moreover, an increase in nurses' delirium knowledge levels was associated with a decrease in the difficulties experienced during the caregiving process.