Jinekolojik kanser tanısı olan hastalara kemoterapi sırasında uygulanan sanal gerçeklik gözlüğünün tedaviye uyum ve kaygı düzeyine etkisi
The effect of virtual reality glasses applied to patients with gynecological cancer diagnosis during chemotherapy on treatment compliance and anxiety level
- Tez No: 1014342
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE BANU ACAR GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Hemşirelik, Obstetrics and Gynecology, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşireler, Kaygı, Kemoterapi, Sanal gerçeklik, Tıbbi onkoloji, Nurses, Anxiety, Virtual reality, Medical oncology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, jinekolojik kanser tanısı olan ve ayaktan kemoterapi gören hastalarda sanal gerçeklik gözlüğü kullanımının tedaviye uyum ve kaygı düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma, iki gruplu randomize kontrollü deneysel tasarıma sahiptir. Araştırma Ankara Etlik Şehir Hastanesi Onkoloji Kulesi Yetişkin Ayaktan Kemoterapi Ünitesi'nde Kasım 2024–Mart 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, belirtilen merkezde jinekolojik kanser tanısı konmuş, kemoterapiye yeni başlayacak (birinci kür), evre I–III arasında bulunan, 18 yaş ve üzeri, Türkçe konuşan ve iletişim kurabilen, araştırmaya katılmaya gönüllü kadın hastalar oluşturmuştur. Örneklem büyüklüğü, G*Power 3.1.9.2 programı ile %95 güç ve %5 anlamlılık düzeyinde hesaplanmış; etki büyüklüğü 0.625 kabul edilerek her biri 60 katılımcıdan oluşan deney ve kontrol gruplarıyla toplam 120 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular, sanal gerçeklik uygulamasının hastaların hem durumluluk hem de süreklilik kaygı düzeylerinde anlamlı azalma sağladığını göstermiştir. Deney grubunda kaygı puanları her kürde belirgin biçimde düşerken, kontrol grubunda artış veya dalgalanma eğilimi görülmüştür. Tedaviye uyum düzeyi deney grubunda süreç boyunca yükselmiş, kontrol grubunda ise düşme eğilimi göstermiştir. Uyum ölçeğinin alt boyutlarında VR uygulamasının özellikle psikolojik uyumu artırdığı ve sosyal uyumdaki düşüşü önlediği saptanmıştır. Deney grubundaki katılımcıların büyük bir çoğunluğu uygulamayı rahatlatıcı bulmuş ve tedavi sürecine olumlu katkı sağladığını ifade etmiştir. Sonuç olarak, sanal gerçeklik gözlüğü uygulaması, jinekolojik kanser tanısı almış kaygı düzeyinin azaltılmasında ve tedaviye uyumun artırılmasında etkili bir hemşirelik girişimi olarak değerlendirilmektedir. Elde edilen bulgular, sanal gerçeklik teknolojisinin hemşirelik uygulamalarında tamamlayıcı bir girişim olarak kullanılabilirliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of virtual reality (VR) headset use on treatment adherence and anxiety levels in patients diagnosed with gynecologic cancer who were receiving outpatient chemotherapy. The study employed a two-group randomized controlled experimental design. The research was carried out at the Adult Outpatient Chemotherapy Unit of the Oncology Tower at Ankara Etlik City Hospital between November 2024 and March 2025. The study population consisted of women diagnosed with gynecologic cancer at the specified center who were about to begin chemotherapy (first cycle), were in stages I–III, aged 18 years or older, able to speak Turkish and communicate, and willing to participate in the research. The sample size was calculated using the G*Power 3.1.9.2 program with 95% power and a 5% significance level; assuming an effect size of 0.625, a total of 120 patients—60 in the experimental group and 60 in the control group—were included in the study. The findings indicated that the VR intervention significantly reduced both state and trait anxiety levels of the patients. While anxiety scores in the experimental group decreased markedly at each chemotherapy cycle, the control group exhibited an increasing or fluctuating pattern. Treatment adherence improved steadily in the experimental group, whereas it tended to decline in the control group. Analysis of the subdimensions of the adherence scale revealed that the VR intervention particularly enhanced psychological adherence and prevented deterioration in social adherence. The majority of participants in the experimental group reported that the VR intervention was relaxing and contributed positively to their treatment experience. In conclusion, the use of a VR headset is evaluated as an effective nursing intervention for reducing anxiety and improving treatment adherence among patients diagnosed with gynecologic cancer. The findings demonstrate the potential usability of VR technology as a complementary intervention in nursing practice.