Onkoloji hemşirelerinin güvenli kemoterapi uygulama davranışlarını belirleme ölçeğinin türkçe psikometrik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the turkish psychometric properties of the scale for determining safe chemotherapy administrion behaviors of oncology nurses
  1. Tez No: 1014343
  2. Yazar: SEMRA ERCİVAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEHER GÖNEN ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Geçerlilik, Güvenirlik, Kemoterapi, Onkoloji Hemşireliği acaktır, Chemotherapy, Oncology Nursing, Reliability, Validity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Daha sonra doldurulONKOLOJİ HEMŞİRELERİNİN GÜVENLİ KEMOTERAPİ UYGULAMA DAVRANIŞLARINI BELİRLEME ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇE PSİKOMETRİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ ÖZET ERCİVAN, Semra. Onkoloji Hemşirelerinin Güvenli Kemoterapi Uygulama Davranışlarını Belirleme Ölçeğinin Türkçe Psikometrik Özelliklerinin İncelenmesi, (Yüksek Lisans), Çankırı, 2026. Bu çalışma, Onkoloji Hemşirelerinin Güvenli Kemoterapi Uygulama Davranışlarını Belirleme Ölçeğinin Türkçe psikometrik özelliklerini incelemek amacıyla gerçekleştirilen tanımlayıcı ve metodolojik tipte bir araştırmadır. Araştırma, Nisan -Haziran 2025 tarihleri arasında Ankara ilinde yer alan kamu, üniversite ve özel hastanelerde onkoloji alanında çalışan 300 hemşire ile yürütülmüştür. Araştırma verileri, Hemşire Tanıtım Formu ve Onkoloji Hemşirelerinin Güvenli Kemoterapi Uygulama Davranışlarını Belirleme Ölçeği kullanılarak, basit rastgele örnekleme yöntemi ile toplanmıştır. Ölçeğin geçerliğini değerlendirmek için dil ve kavram geçerliliği, faktör analizi, yapı geçerliği için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri, tepki yanlılığı için Hotelling T2 analizi yapılmıştır. Güvenirlik için test-tekrar test ve Cronbach alfa katsayısı kullanılmıştır. İstatistiksel analizler, SPSS 24.0 ve AMOS 22.0 programlarıyla yapılmıştır. Araştırmamızın bulgularına göre, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri sonucunda, iki maddenin çıkarılmasıyla ölçeğin 27 maddeden oluşan, öz değeri 1,00'ın üzerinde olan 8 faktörlü bir yapıya sahip olduğu ve toplam varyansın %49,097'sini açıkladığı belirlenmiştir. Ölçeğin alt boyutlarına ait Cronbach alfa katsayılarının 0,600–0,832 arasında değiştiği, test-tekrar test puanları arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunduğu saptanmıştır (p<0,05). Sonuç olarak, Onkoloji Hemşirelerinin Güvenli Kemoterapi Uygulama Davranışlarını Belirleme Ölçeği geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracıdır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE TURKISH PSYCHOMETRIC PROPERTIES OF THE SCALE FOR DETERMINING SAFE CHEMOTHERAPY ADMINISTRATION BEHAVIORS OF ONCOLOGY NURSES SUMMARY ERCİVAN, Semra. Investigation of the Turkish Psychometric Properties of the Scale for Determining Safe Chemotherapy Administrion Behaviors of Oncology Nurses, (Master Thesis), Çankırı, 2026. This study is a descriptive and methodological research conducted to examine the Turkish psychometric properties of the“Oncology Nurses' Safe Chemotherapy Administration Behaviors Scale.”The research was conducted with 300 nurses working in the oncology field in public, university, and private hospitals in Ankara between April and June 2025. Research data were collected using a Nurse Demographic Form and the Oncology Nurses' Safe Chemotherapy Administration Behaviors Scale using a simple random sampling method. To evaluate the validity of the scale, linguistic and conceptual validity, factor analysis, exploratory and confirmatory factor analyses for construct validity, and Hotelling T2 analysis for response bias were performed. Test-retest reliability and Cronbach's alpha coefficient were used. Statistical analyses were performed using SPSS 24.0 and AMOS 22.0 software. According to the findings of our study, exploratory and confirmatory factor analyses revealed that, after the removal of two items, the scale has an 8-factor structure consisting of 27 items with eigenvalues greater than 1.00, explaining 49.097% of the total variance. Cronbach's alpha coefficients for the sub-dimensions of the scale ranged from 0.600 to 0.832, and positive and statistically significant correlations were found between test-retest scores (p<0.05). In conclusion, the Turkish version of the Scale for Determining Safe Chemotherapy Application Behaviors of Oncology Nurses has been determined to be a valid and reliable measurement tool. In conclusion, the Scale for Determining Safe Chemotherapy Administration Behaviors of Oncology Nurses is a valid and reliable measurement tool.