Sıçanlarda lps ile indüklenen sistemik inflamasyonda a vitamini ve n-3 pufa uygulanmasının karaciğer ve böbrek dokularında oksidatif stres, TNF-alfa ve LCN2 düzeylerine etkisi
Effect of vitamin a and N-3 pufa supplementation on oxidative stress, TNF-alpha and lcn2 levels in liver and kidney tissues in lps-induced systemic inflammation in rats
- Tez No: 881518
- Danışmanlar: PROF. DR. ESMA GÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: İnflamasyon, A Vitamini, n-3 PUFA, LCN2, Oksidatif stres, TNF-α, Inflammation, Vitamin A, n-3 PUFA, LCN2, Oxidative stress, TNF-α
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kronik inflamasyon sırasında dokularda tetiklenen proinflamatuvar yolaklar, oksidatif hasar ve bunlara bağlı sentezi indüklenen bazı moleküller çeşitli patolojilere neden olmaktadır. Sistemik inflamasyondan etkilenen dokuların başında karaciğer ve böbrek dokuları gelmekte ve bu organlara ait fonksiyon bozukluğu yaratacak koşulların engellenmesi veya düzeltilmesi büyük önem arz etmektedir. Çalışmamızda sıçanlarda lipopolisakkarit (LPS) ile indüklenen sistemik inflamasyonda diyetle A vitamini ve n-3 PUFA takviyesinin karaciğer ve böbrek dokularında oksidatif stres, inflamatuar sitokinler ve lipocalin-2 (LCN2) düzeylerine koruyucu ve iyileştirici etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda toplam 70 sıçan, tedavi (T1-T2-T3-T4-T5) ve profilaksi (P1-P2-P3-P4-P5) olarak 10 grupta sınıflandırıldı: T5 ve P5 standart yem+serum fizyolojik; T1 ve P1 A vitamini + LPS; T2 ve P2 n-3 PUFA + LPS; T3 ve P3 A vitamini + n-3 PUFA + LPS; T4 ve P4 standart yem + LPS aldı. Malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH), gama-glutamil transpeptidaz ve protein düzeyleri spektrofotometrik yöntemle, tümör nekroz faktör-alfa, interlökin-6 ve LCN2 düzeyleri ELİSA yöntemiyle ölçüldü. Tedavi çalışmasında karaciğerde GSH T4 grubunda T1, T2 ve T5 gruplarına göre ve T3 grubunda T5'e göre azaldı. Profilaksi çalışmasında karaciğer MDA düzeyleri P5 grubunda P1, P3 ve P4 gruplarına göre, P2 grubunda P1 ve P4 gruplarına göre daha düşüktü. Profilaksi çalışmasında karaciğer LCN2 düzeyleri LPS alan tüm gruplarda arttı ancak sadece P2 grubundaki artış anlamlıydı. Sonuçlar ışığında LPS ile oluşturulan inflamasyonun etkileri daha çok karaciğer dokusunda olmuştur. İnflamatuar süreçte LCN2 LPS indüksiyonu sonrası erken dönemde oksidatif hasar ile birlikte artmış, geç dönemde toparlanma gerçekleşmiştir. A vitamini ve n-3 PUFA'nın çalışmamızda kullanılan dozları inflamasyon göstergelerini iyileştirmede yeterli olmamıştır.
Özet (Çeviri)
Systemic inflammation trigger proinflammatory pathways and cause various pathologies due to oxidative damage in liver and kidney tissues. It is of great importance to prevent or correct conditions that affect these organs. Our study aimed to investigate the protective and healing effects of dietary vitamin A (VitA) and n-3 PUFA supplementation on oxidative stress, inflammatory cytokines, and lipocalin-2 (LCN2) levels in liver and kidney tissues in rats with systemic inflammation induced by lipopolysaccharide (LPS). Seventy rats were classified into 10 groups as treatment (T1-T2-T3-T4-T5) and prophylaxis (P1-P2-P3-P4-P5), in which T5 and P5 received standard feed+isotonic saline, T1 and P1 VitA+LPS, T2 and P2 n-3 PUFA+LPS, T3 and P3 VitA+n-3 PUFA+LPS, T4 and P4 standard feed+LPS. Malondialdehyde (MDA), glutathione (GSH), gamma-glutamyl transpeptidase and protein levels were measured by spectrophotometric, and tumor necrosis factor-alpha, interleukin-6 and LCN2 levels were measured by ELISA methods. Liver GSH decreased in T4 group compared to T1, T2, T5 groups and in T3 group compared to T5. Liver MDA levels were lower in P5 group compared to P1, P3, P4 groups, and in P2 group compared to P1 and P4 groups. In the prophylaxis study, liver LCN2 levels increased in all groups receiving LPS, but statistical significance was achieved only in P2 group. Our results suggest that during the inflammatory process, hepatic LCN2 levels and oxidative damage increased in the early period after LPS induction (prophylaxis), and recovery occurred in the late period (treatment). VitA and n-3 PUFA supplementations, were not sufficient to improve inflammation indicators.