Balık yemlerinde aflatoksin B1, B2, G1 ve G2 düzeylerinin saptanması
Determination of aflatoxin B1, B2, G1, and G2 levels in commercial fish feeds
  1. Tez No: 1014356
  2. Yazar: EBRU YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERDA AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aflatoksinler, Akuakültür, Balık yemleri, Gıda güvenliği, Kalite kontrol, Aflatoxins, Aquaculture, Fish feeds, Food safety, Quality control
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Farmakoloji ve Toksikolojisi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, alabalık, çipura, levrek ve süs balıkları yemlerinde aflatoksin varlığını ve düzeylerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, farklı kaynaklardan temin edilen 50 ticari balık yemi numunesinde kuru madde içeriği AOAC (1998) yöntemine, aflatoksin düzeyi ise AOAC (2003.02) yöntemine göre belirlenmiştir. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda, balık yemi örneklerinin kuru madde içeriğinin %91,10-%94,93 arasında değiştiği belirlenmiştir. Numunelerin %74'ünde aflatoksin B1 tespit limitinin altında bulunurken, %26'sında 0,03-11,48 ppb aralığında tespit edilmiştir. Toplam aflatoksin düzeyleri de benzer bir dağılım göstermiş; aflatoksin B2, G1 ve G2 ise çoğunlukla düşük düzeylerde veya tespit limitinin altında kalmıştır. Yem grupları arasında Aflatoksin B1, B2, G2 ve toplam aflatoksin düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p< 0,05). Buna karşın Aflatoksin G1 düzeyleri bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Elde edilen sonuçlar, analiz edilen ticari balık yemlerinin mevcut aflatoksin açısından genel olarak güvenli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the presence and levels of aflatoxin in feeds used for rainbow trout, sea bream, sea bass, and ornamental fish. Material and Methods: In this study, the dry matter content of 50 commercial fish feed samples obtained from different sources was determined according to the AOAC (1998) method, while aflatoxin levels were analyzed using the AOAC (2003.02) method. Results: As a result of the analyses, the dry matter content of the fish feed samples ranged between 91.10% and 94.93%. Aflatoxin B1 was below the detection limit in 74% of the samples, while it was detected in 26% at levels ranging from 0.03 to 11.48 ppb. A similar distribution was observed for total aflatoxin levels; aflatoxins B2, G1, and G2 were generally found at low levels or below the detection limit. There were statistically significant differences among the feed groups in terms of Aflatoxin B1, B2, G2, and total aflatoxin levels (p<0.05). However, no statistically significant difference was detected among the groups with respect to Aflatoxin G1 levels (p>0.05). Conclusion: As a result of this study, aflatoxin contamination in fish feeds was found to be below the legal limits.