Design Protection of Graphical User Interfaces (“GUIs”) in the European Union and Turkiye
Grafiksel Kullanıcı Arayüzlerinin (“GUI”) Avrupa ve Türkiye'de Tasarım Olarak Korunması
  1. Tez No: 1014382
  2. Yazar: GÜLCE KAZAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİN ÖZDEN MERHACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel tasarım hukuku, Industrial design law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fikri Mülkiyet Hakları, Teknoloji Politikaları ve İnovasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fikri Mülkiyet Hukuku Bilim Dalı
Özet
İşbu tez, 2024 reform paketinin ardından Avrupa Birliği tasarım hukuku kapsamında grafik kullanıcı arayüzlerinin (GUI) hukuki korumasını incelemekte ve söz konusu reformun 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu'nda düzenlendiği şekliyle Türk sınai tasarım hukuku üzerindeki olası etkilerini eleştirel bir bakış açısıyla analiz etmektedir. Araştırma sorusu üç kısımdan oluşmaktadır. İlk olarak, tez, artık hareket, geçişler ve animasyonları ile GUI'ler, yazı tipleri, grafik eserler, set düzenlemeleri, iç tasarımlar ve sanal ortamlar dahil olmak üzere fiziksel olmayan öğeleri açıkça kapsayan reform sonrası“tasarım”ve“ürün”tanımlarının, GUI'ler için tescil edilebilir konuyu nasıl yeniden yapılandırdığını sorgulamaktadır. İkinci olarak, tez, koruma koşullarının GUI'lere uygulandığında nasıl değerlendirilmesi gerektiğini ve Avrupa Birliği Adalet Divanı, Genel Mahkeme ve Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi Temyiz Kurullarının ilgili içtihatlarının bu değerlendirmeyi nasıl şekillendirdiğini incelemektedir. Üçüncü olarak, tez, SMK'nın reform sonrası AB rejimi ile doktrinsel uyumluluğunu değerlendirmekte ve Türkiye'nin Gümrük Birliği ve müktesebatın 7. Bölümü kapsamındaki uyum taahhütlerini yerine getirmesi için ele alınması gereken yasal boşlukları tespit etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the legal protection of graphical user interfaces (GUIs) under European Union design law in the wake of the 2024 reform package and critically analyses the possible implications of that reform for Turkish industrial design law as codified in the Industrial Property Code No. 6769. The research question is threefold. First, the thesis asks how the post-reform definitions of“design”and“product”— which now expressly encompass movement, transitions and animation and non-physical items including GUIs, typefaces, graphic works, set arrangements, interior designs and virtual environments — reconfigure the registrable subject matter for GUIs. Secondly, the thesis examines how the conditions of protection should be evaluated when applied to GUIs and how the relevant case law of the Court of Justice of the European Union, the General Court and the Boards of Appeal of the European Union Intellectual Property Office have shaped that assessment. Thirdly, the thesis assesses the doctrinal compatibility of the SMK with the post-reform EU regime and identifies the legislative gaps that ought to be addressed if Türkiye is to honour its harmonisation undertakings under the Customs Union and Chapter 7 of the acquis.