İzole koroner bypass cerrahisi sonrası atriyal fibrilasyonun tekrarlayıcı ve persistan seyrini belirleyen risk faktörlerinin araştırılması
Risk factors associated with recurrent and persistent atrial fibrillation following isolated coronary artery bypass grafting
- Tez No: 1014386
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ERDİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, Koroner arter bypass, Koroner arter hastalığı, Postoperatif komplikasyonlar, Atrial fibrillation, Coronary artery bypass, Coronary artery disease, Postoperative complications
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: İzole koroner arter baypas greftleme sonrası gelişen postoperatif atriyal fibrilasyonun (POAF) süre temelli klinik seyrini değerlendirmek; aritminin geçici (<24 saat), uzamış (≥24 saat) ve kalıcı (taburculuk anında AF süren) fenotiplerini klinik, ekokardiyografik ve metabolik korelatlarıyla karşılaştırmak. GEREÇ VE YÖNTEM: Antalya Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde Mayıs 2025 – Mart 2026 tarihleri arasında median sternotomi ile izole koroner arter baypas greftleme cerrahisi geçiren ve postoperatif AF gelişen 18 yaş üstü 61 hasta prospektif gözlemsel kohorta dahil edildi. Etik kurul onayı 08.05.2025 tarih ve 6/35 sayılı kararla alındı. Birincil sonlanım AF kalma süresi; ikincil sonlanımlar AF başlangıç zamanı, kalıcı (persistan) AF varlığı ve postoperatif birinci ay ritim durumu olarak tanımlandı. AF kalma süresi log-dönüşümlü çoklu lineer regresyonla, uzamış AF Firth penalize lojistik regresyonla modellendi. BULGULAR: Kohortun yaş ortalaması 64,8 ± 7,3 yıl olup hastaların %80,3'ü erkekti. AF'de kalma süresi medyanı 12,0 saat (Q1–Q3: 7,5–16,8) olarak saptandı; uzamış AF oranı %18,2, persistan AF oranı ise %11,5 idi. Postoperatif drenaj miktarı ve mekanik ventilasyon süresi de AF seyri açısından istatistiksel açıdan dikkat çekici sinyaller verdi. Bununla birlikte, çoklu test düzeltmesi sonrasında istatistiksel anlamlılığını koruyan tek bulgu, AF anındaki laktat düzeyi ile aritmi süresi arasındaki ters yönlü korelasyondu (ρ = −0,41; q = 0,040). Persistan AF grubundaki hastaların tamamı erkek ve hipertansifti; ancak çok değişkenli analizlerde bağımsız bir belirleyici ortaya konamadı. SONUÇ: İzole CABG sonrasında gelişen POAF, her hastada aynı şekilde seyretmemektedir. AF'nin süresi ve kalıcı hale gelme eğilimi dikkate alındığında, farklı klinik özelliklere sahip hasta grupları ortaya çıkmaktadır. Bulgularımız, AF başladığı sıradaki laktat düzeyinin yanı sıra postoperatif drenaj miktarı ve mekanik ventilasyon süresinin de aritminin seyriyle ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. vi Laktat düzeyi ile AF süresi arasındaki ters ilişki, bazı hastalarda geçici tetikleyici etkenlerin ön planda olduğunu, bazı hastalarda ise aritmiye yatkınlığın daha belirgin olabileceğini göstermektedir. Persistan AF gelişen hastaların benzer özellikler taşıması, ameliyat sonrası izlem ve antikoagülasyon kararlarının hastaya özel olarak planlanmasının önemini desteklemektedir
Özet (Çeviri)
AIM: To evaluate the duration-based course of postoperative atrial fibrillation (POAF) following isolated coronary artery bypass grafting (CABG), and to compare transient (<24 hours), sustained (≥24 hours), and persistent (ongoing at discharge) phenotypes with respect to clinical, echocardiographic, and metabolic correlates. MATERIALS AND METHODS: Sixty-one consecutive adults aged ≥18 years undergoing isolated CABG via median sternotomy at Antalya City Hospital between May 2025 and March 2026 who developed POAF were enrolled (ethics approval 08.05.2025, decision 6/35). The primary outcome was AF duration; secondary outcomes were AF onset time, persistent AF, and first-month rhythm status. AF duration was modeled by log-transformed multiple linear regression and sustained AF by Firth penalized logistic regression. RESULTS: Mean age was 64.8 ± 7.3 years, and 80.3% of the patients were male. Median AF duration was 12.0 hours (Q1–Q3: 7.5–16.8); sustained AF occurred in 18.2% and persistent AF in 11.5% of patients. Postoperative drainage volume and duration of mechanical ventilation also showed statistically notable signals in relation to the course of AF. However, after correction for multiple testing, the only finding that remained statistically significant was the inverse correlation between lactate level at AF onset and arrhythmia duration (ρ = −0.41; q = 0.040). All seven patients with persistent AF were male and hypertensive; multivariable analyses did not identify any independent predictors. CONCLUSION: POAF after isolated CABG does not follow the same course in every patient. When AF duration and the tendency to persist are taken into account, clinically distinct patient groups emerge. Our findings suggest that lactate level at AF onset, postoperative drainage volume, and duration of mechanical ventilation may be associated with the course of arrhythmia. The inverse relationship between lactate level and AF duration suggests that transient triggering factors may play a prominent role in some patients, whereas an underlying susceptibility to arrhythmia may be more important in others. The similar characteristics observed among patients with viii persistent AF support the need for individualized postoperative monitoring and anticoagulation strategies