2011–2023 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı'na cinsel saldırı nedeniyle başvuran yabancı uyruklu olguların adli tıbbi değerlendirilmesi
Medico-legal evaluation of foreign national cases presenting to Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Hospital, Department of Forensic Medicine, due to sexual assault between 2011 and 2023
  1. Tez No: 1014385
  2. Yazar: TUĞÇEN DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN KARBEYAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Göçmenler, Mülteciler, Adli Tıp, Kanıt Toplama, Psikolojik Travma, Nitelikli cinsel saldırı, Migrants, Refugees, Forensic Medicine, Evidence Collection, Psychological Trauma, Aggravated sexual attack
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 2011–2023 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı'na cinsel saldırı nedeniyle başvuran yabancı uyruklu olguların demografik, olaya ilişkin ve adli-tıbbi süreç özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Retrospektif tanımlayıcı nitelikteki çalışmada, belirtilen dönemde cinsel saldırı nedeniyle başvuran 1152 olgunun arşiv kayıtları incelendi; yabancı uyruklu olduğu belirlenen 54 olgu çalışma kapsamına alındı. Olguların yaş, cinsiyet, uyruk, eğitim durumu, mağdur-sanık ilişkisi, Türkçe bilme durumu, tercüman kullanımı, başvuru zamanı, muayene bulguları, penetrasyon varlığı, eşlik eden şiddet unsurları ve ruhsal değerlendirme bulguları standart veri formuna aktarıldı. Veriler SPSS 28.0 programı ile analiz edildi. Olguların yaş ortalaması 22±8 yıl olup 42'si (%77,8) kadın, 17'si (%31,5) 18 yaşından küçüktü. Olguların %87,0'si Asya uyrukluydu; Afganistan, Suriye ve İran uyruklu olgular en sık görülen grupları oluşturdu. Olguların %79,6'sında sanık mağdurun tanıdığı bir kişiydi. İlk adli tıbbi muayene 24 olguda (%44,4) ilk 3 gün içinde, 30 olguda (%55,6) ise 3 günden sonra yapılmıştı. Olguların %79,6'sında penetrasyon öyküsü, %74,1'inde cinsel saldırıya eşlik eden şiddet veya tehdit unsuru saptandı. Psikiyatrik değerlendirmede 20 olguda (%37,0) akut stres bozukluğu, 2 olguda (%3,7) travma sonrası stres bozukluğu belirlendi. Sonuç olarak yabancı uyruklu cinsel saldırı olgularında değerlendirme; fiziksel muayene bulgularının yanı sıra başvuru zamanı, dil bariyeri, tercüman gereksinimi, göç öyküsü ve ruhsal etkilenme birlikte ele alınarak yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the demographic, incident-related, and medico-legal process characteristics of foreign national cases who presented to the Department of Forensic Medicine, Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Hospital, due to sexual assault between 2011 and 2023. In this retrospective descriptive study, archive records of 1152 cases presenting due to sexual assault during the study period were reviewed, and 54 cases identified as foreign nationals were included. Data on age, sex, nationality, educational status, victim-suspect relationship, Turkish language proficiency, interpreter use, time to examination, examination findings, presence of penetration, accompanying violence or threat, and psychiatric evaluation findings were transferred to a standardized data form. Data were analyzed using SPSS version 28.0. The mean age of the cases was 22±8 years; 42 cases (77.8%) were female, and 17 cases (31.5%) were under 18 years of age. Most cases were of Asian nationality (87.0%), with Afghan, Syrian, and Iranian nationals being the most common groups. In 79.6% of cases, the suspect was known to the victim. The first medico-legal examination was performed within the first 3 days in 24 cases (44.4%) and after 3 days in 30 cases (55.6%). A history of penetration was present in 79.6% of cases, and accompanying violence or threat was identified in 74.1%. Psychiatric evaluation revealed acute stress disorder in 20 cases (37.0%) and post-traumatic stress disorder in 2 cases (3.7%). In conclusion, medico-legal evaluation of foreign national sexual assault cases should address not only physical examination findings but also time to presentation, language barriers, interpreter needs, migration history, and psychological impact.