Betametazonun intrauterin gelişim geriliği olan preterm fetüslerde pulmoner arter parametrelerine etkisi
Effects of antenatal betamethasone on fetal pulmonary artery doppler parameters in preterm fetuses with fetal growth restriction
- Tez No: 1014390
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU DİNÇGEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preterm doğum, intrauterin gelişme geriliği, pulmoner arter dopler, betametazon, Premature birth, intrauterine growth restriction, pulmonary artery doppler, betamethasone
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amac: Betamatazon FGR olan preterm fetuslerde steroid uygulama öncesi ve sonrası değerlendirilen fetal pulmoner arter doppler parametrelerinin incelenmesi ile betametazonun fetal pulmoner sistem uzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaclanmıştır. Gerec ve Yontem: Bu prospektif calışma tek merkezli olarak Sağlık Bilimleri Universitesi Bursa Yuksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniği doğumhane ve antenatal kliniklerine yatırılarak gebelik takip ve tedavileri gercekleştirilen 76 FGR tanısı alan preterm olgu ve 43 FGR tanısı olmayan kontrol grubunu kapsamaktadır. Bu hastalar betametazon uygulanan FGR tanısı alan preterm olgular ve betametazon uygulanan FGR olmayan preterm olgular olarak iki gruba ayrıldı. İstatistiki verilerin analizinde IBM SPSS Statistics for Windows, Version 22.0 (IBM Corp., Armonk, NY, ABD) programı kullanıldı. Bulgular: FGR olan grupta doğum haftasının daha erken, doğum ağırlığının daha duşuk, 1. ve 5. dakika Apgar skorlarının daha duşuk ve RDS gelişiminin daha sık olduğu saptandı. Pulmoner arter Doppler parametreleri değerlendirildiğinde, PAD PI değerlerinin tum zaman noktalarında (0., 6., 24., 48. saat ve 7. gun) FGR grubunda anlamlı olarak daha duşuk olduğu saptandı. PAD RI değerleri acısından, 6., 24. saat ve 7. gun olcumlerinde FGR olan grupta anlamlı olarak daha duşuk değerler izlendi. Zaman parametreleri incelendiğinde, PAAT değerlerinin 24. ve 48. Saatlerde FGR grubunda anlamlı olarak daha yuksek olduğu goruldu. PAET değerlerinin, 6. , 24. ve 48. saatlerde FGR grubunda anlamlı olarak daha yuksek olduğu goruldu. AT/ ET oranı acısından yalnızca 6. saat olcumunde gruplar arasında anlamlı fark saptandı. Gruplar arasında PAD PI değerleri acısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptandı (F=210,696; p<0,001). Ayrıca zaman değişkenine bağlı olarak olcumlerde anlamlı bir değişim olduğu bulundu (F=11,544; p<0,001). PAD PI değerlerinin tum zaman noktalarında FGR olmayanlarda, olanlara kıyasla daha yuksek olduğu saptandı. Gruplar arasında PAD RI değerleri acısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı (F=17,560; p<0,001). Ayrıca zaman değişkenine bağlı olarak olcumlerde anlamlı bir değişim olduğu bulundu (F=13,659; p<0,001). PAD RI değerlerinin tum zaman noktalarında kontrol grubunda, FGR grubuna kıyasla daha yuksek olduğu saptandı. Gruplar arasında PAAT değerleri acısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı (F=11,483; p=0,001). Ayrıca zaman değişkenine bağlı olarak olcumlerde anlamlı bir değişim olduğu bulundu (F=39,435; p<0,001). PAAT değerlerinin tum zaman noktalarında FGR olan grupta, kontrol grubuna kıyasla daha yuksek olduğu saptandı. Gruplar arasında PAET değerleri acısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı (F=18,547; p=0,001). Ayrıca zaman değişkenine bağlı olarak olcumlerde anlamlı bir değişim olduğu bulundu (F=13,354; p<0,001). Tum zaman noktalarında PAET değerlerinin FGR olan grupta kontrol grubuna kıyasla daha yuksek olduğu saptandı. Zaman icerisindeki değişim incelendiğinde, her iki grupta da PAET değerlerinde duzenli bir azalma eğilimi olduğu goruldu.(kontrol grubunda 208,488'den 190,200'e; FGR grubunda 214,408'den 198,543'e). Gruplar arasında ATET değerleri acısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı.(F=4,422; p=0,036). Ayrıca zaman değişkenine bağlı olarak olcumlerde anlamlı bir değişim olduğu belirlendi. (F=42,269; p<0,001). Tum zaman noktalarında ATET değerlerinin FGR olan grupta kontrol grubuna kıyasla genel olarak benzer duzeylerde seyrettiği, ancak bazı zaman noktalarında (ozellikle 6. , 24. ve 48. saatlerde) FGR grubunda hafif yuksek değerler izlendiği goruldu. Zaman icerisindeki değişim incelendiğinde, her iki grupta da ATET değerlerinde duzenli bir artış eğilimi olduğu goruldu. (kontrol grubunda 0,302'den 0,356'ya; FGR grubunda 0,297'den 0,351'e). Sonuc: Bu calışma FGR varlığının fetal pulmoner vaskuler hemodinamikler uzerinde belirgin etkileri olduğunu, ancak AKS tedavisine verilen zamansal yanıtın benzer olduğunu gostermektedir. Pulmoner Doppler parametreleri FGR olgularında adaptif bir vaskuler yanıtı yansıtmakla birlikte, neonatal solunum morbiditesini tek başına ongormede yetersiz kalabilir. Bu nedenle, klinik uygulamada bu parametrelerin multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerektiği duşunulmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of betamethasone on the fetal pulmonary system by examining fetal pulmonary artery doppler parameters before and after steroid administration in preterm fetuses with intrauterine growth restriction treated with betamethasone. Materials and methods: This prospective study is a single-center study encompassing 76 preterm infants diagnosed with fetal growth restriction and 43 control subjects without a diagnosis of growth restriction, who were admitted to the delivery room and antenatal clinic of the Obstetrics and Gynecology Department at Bursa High Specialization Training and Research Hospital, Health Sciences. University, for pregnancy follow-up and treatment.These patients were divided into two groups: preterm cases diagnosed with fetal growth restriction who were treated with betamethasone, and preterm cases without intrauterine growth restriction who were treated with betamethasone. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 22.0 (IBM Corp., Armonk, NY, ABD) software was used for the analysis of statistical data. Results: In the FGR group, earlier gestational age at birth, lower birth weight, lower 1st and 5th minute Apgar scores, and more frequent development of RDS were observed. Pulmonary artery Doppler parameters showed that PAD PI values were significantly lower in the FGR group at all time points (0, 6, 24, 48 hours, and 7 days). Regarding PAD RI values, significantly lower values were observed in the FGR group at 6, 24 hours, and 7 days. Examining time parameters, PAAT values were significantly higher in the FGR group at 24 and 48 hours. PAET values were also significantly higher in the FGR group at 6, 24, and 48 hours. A significant difference was found between the groups only at the 6-hour measurement in terms of the AT/ET ratio. A statistically significant difference was found between the groups in terms of PAD PI values (F=210.696; p<0.001). Furthermore, a significant change in measurements was found depending on the time variable (F=11.544; p<0.001). PAD PI values were found to be higher in the group without FGR compared to the group with FGR at all time points. A statistically significant difference was found between the groups in terms of PAD RI values (F=17.560; p<0.001). Additionally, a significant change in measurements was found depending on the time variable (F=13.659; p<0.001). PAD RI values werw found to be higher x in the control group compared to the FGR group at all time points. A statistically significant difference was found between the groups in terms of PAAT values (F=11.483; p=0.001). Additionally, a significant change in measurements was found depending on the time variable (F=39.435; p<0.001). PAAT values were found to be higher in the group with FGR compared to the control group at all time points. A statistically significant difference was found between the groups in terms of PAET values (F=18.547; p=0.001). Furthermore, a significant change in measurements was found depending on the time variable (F=13.354; p<0.001). At all time points, PAET values were found to be higher in the FGR group compared to the control group. When the change over time was examined, a regular decreasing trend in PAET values was observed in both groups (from 208.488 to 190.200 in the control group; from 214.408 to 198.543 in the FGR group). A statistically significant difference was found between the groups in terms of ATET values (F=4.422; p=0.036). Furthermore, a significant change in measurements was determined depending on the time variable (F=42.269; p<0.001). At all time points, ATET valueswere generally at similar levels in the FGR group compared to the control group, but slightly higher valueswere observed in the FGR group at some time points (especially at 6, 24, and 48 hours). When the change over time was examined, a regular increasing trend in ATET values was observed in both groups (from 0.302 to 0.356 in the control group; from 0.297 to 0.351 in the FGR group). Conclusion: This study demonstrates that the presence of fetal growth restriction has significant effects on fetal pulmonary vascular hemodynamics, but the temporal response to antenatal steroid treatment is similar. While pulmonary Doppler parameters reflect an adaptive vascular response in cases of fetal growth restriction, they may be insufficient to predict neonatal respiratory morbidity alone. Therefore, it is considered necessary to evaluate these parameters using a multidisciplinary approach in clinical practice.