Yatan hasta kan kültürlerinden izole edilen candida auris ve diğer candida suşlarının tiplendirilmesi, klonal ilişki ve antifungal duyarlılık paternlerinin incelenmesi
Typing of candida auris and other candida strains isolated from blood cultures of inpatients and investigation of their clonal relatedness and antifungal susceptibility patterns
- Tez No: 1014391
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ŞAHİNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Antifungal duyarlılık testleri, Biyofilmler, Candida auris, Kan kültürü, Kandida, Moleküler tanı, RAPD-PCR, Antifungal sensitivity tests, Biofilms, Candida auris, Blood culture, Candida, Molecular identification, RAPD-PCR
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kandidemi etkeni Candida türlerinin epidemiyolojik dağılımını, mortalite ilişkisini, antifungal duyarlılıklarını, in vitro virülans faktörlerini ve izolatlar arası bulaş dinamiklerini Rastgele Çoğaltılmış Polimorfik DNA - Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RAPD-PCR) yöntemiyle araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 215 klinik Candida izolatı dahil edilmiştir. Hastaların retrospektif klinik verileri ve 30 günlük sağ kalımları incelenmiştir. İzolatların tür tayinleri, antifungal duyarlılık [Minimum İnhibitör Konsantrasyon (MİK)] profilleri, biyofilm kapasiteleri ve fenotipik enzim (esteraz, fosfolipaz, proteinaz) aktiviteleri prospektif çalışılmıştır. Hastane içi çapraz bulaş ve mikro-epidemik odaklar RAPD-PCR ve dendrogram analiziyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Non-albicans Candida (NAC) izolasyon oranı %67,0'dir. En sık C. albicans (%33,0), C. parapsilosis (%22,3) ve dramatik artışla C. auris (%20,9) izole edilmiştir. 30 günlük mortalite %47,6 bulunmuştur. Yoğun bakımda yatış (3,19 kat), total parenteral nütrisyon (TPN) kullanımı (1,91 kat) ve kadın cinsiyet (1,90 kat) bağımsız kötü prognoz belirteçleridir (p<0,05). TPN kullanımının biyofilm formasyonunu tetikleyerek mortaliteyi artırdığı görülmüştür. Tiplendirmede; C. auris izolatlarının monoklonal bir“endemik süper-klon”oluşturduğu, C. parapsilosis'in yoğun bakımlarda belirgin çapraz bulaş zincirleri kurduğu, C. glabrata ve C. tropicalis izolatlarında ise poliklonal dağılım olduğu saptanmıştır. Sonuç: Kandidemi epidemiyolojisi, çoklu ilaç direnci (MDR) tehdidiyle NAC türlerine kaymıştır. Yüksek mortaliteli bu nozokomiyal tehdit karşısında, özellikle C. auris süper-klonunun varlığı, ampirik tedavide ekinokandinlerin ilk seçenek olarak değerlendirilmesini ve enfeksiyon kontrol önlemlerinin optimize edilmesini zorunlu kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the epidemiological distribution, mortality relationship, antifungal susceptibilities, in vitro virulence factors, and inter-isolate transmission dynamics of candidemia-causing Candida species using the Random Amplified Polymorphic DNA - Polymerase Chain Reaction (RAPD-PCR) method. Materials and Methods: A total of 215 clinical Candida isolates were included in the study. Patients' retrospective clinical data and 30-day survival rates were analyzed. Species identification, antifungal susceptibility [Minimum Inhibitory Concentration (MIC)] profiles, biofilm capacities, and phenotypic enzyme (esterase, phospholipase, proteinase) activities of the isolates were investigated prospectively. Intra-hospital cross-transmission and micro-epidemic foci were evaluated by RAPD-PCR and dendrogram analysis. Results: The isolation rate of non-albicans Candida (NAC) species was 67.0%. The most frequently isolated species were C. albicans (33.0%), C. parapsilosis (22.3%), and, with a dramatic increase, C. auris (20.9%). The 30-day mortality rate was 47.6%. Intensive care unit admission (3.19-fold), total parenteral nutrition (TPN) use (1.91-fold), and female gender (1.90-fold) were identified as independent predictors of poor prognosis (p<0.05). TPN use was observed to increase mortality by aggressively triggering biofilm formation. Molecular typing revealed that C. auris isolates formed a monoclonal“endemic super-clone”, C. parapsilosis established prominent cross-transmission chains in intensive care units, whereas C. glabrata and C. tropicalis isolates exhibited a polyclonal distribution. Conclusion: Candidemia epidemiology has shifted towards NAC species, accompanied by a multidrug resistance (MDR) threat. Faced with this high-mortality nosocomial threat, the presence of the C. auris super-clone, in particular, necessitates the consideration of echinocandins as the first choice in empirical therapy and the immediate optimization of infection control measures.