Sağlıklı gebelerde sol ventrikül fonksiyonlarının ekokardiyografik ve hematolojik parametrelerle değerlendirilmesi
Evaluation of left ventricul diastolic functions with echocardiographic and heamatological parameters in healthy pregnant womens
- Tez No: 1014392
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED OYLUMLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Sağlıklı Gebelik, Diyastolik fonksiyon, Ekokardiyografi, NT-proBNP, Healthy Pregnancy, Diastolic Function, Echocardiography, NT-proBNP
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Gebelik, kardiyovasküler sistem üzerinde belirgin hemodinamik ve hormonal değişikliklere yol açan fizyolojik bir süreçtir. Bu çalışmada, sağlıklı üçüncü trimester gebelerinde sol ventrikül diyastolik fonksiyonlarının ekokardiyografik parametreler ile değerlendirilmesi ve bu parametrelerin NT-proBNP düzeyleri ile ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif kesitsel lçalışmaya üçüncü trimesterde olan 45 sağlıklı gebe ve yaşça benzer 45 sağlıklı kontrol kadını dahil edilmiştir. Tüm olgularda transtorasik ekokardiyografi uygulanarak mitral giriş Doppler (E, A, E/A), doku Doppler (septal ve lateral e′), E/e′ oranı, sol atriyal hacim indeksi (LAVi), mitral dolum yavaşlama zamanı (MVDT), izovolümetrik relaksasyon zamanı (IVRT) ve TRV( triküspit yetersizlik hızı) değerlendirilmiştir. Aynı zamanda NT-proBNP düzeyleri ölçülmüştür. Gruplar arası karşılaştırmalar uygun istatistiksel testlerle yapılmış; gebelerde diyastolik parametreler ile gebelik haftası, gravide ve hemodinamik değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon analiziyle incelenmiştir. Bulgular: Gebe grubunda sol atriyum hacim indeksi LAVi (32,30 ± 10,95 mL/m², p = 0,002) ve triküspit yetersizlik hızı TRV (2,12 ± 0,19 m/sn, p = 0,001) kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Diyastolik fonksiyon göstergelerinden septal e′ hızı ise gebelerde belirgin olarak düşüktü (11,63 ± 2,04 cm/sn, p = 0,015). Ayrıca NT-proBNP düzeyi gebelerde anlamlı şekilde artmıştı (56,20 ± 46,86 pg/mL, p < 0,001). Bu bulgular, gebelikte atriyal yüklenmenin, pulmoner basınç eğilimlerinin ve diyastolik gevşemenin fizyolojik olarak etkilendiğini göstermektedir. Korelasyon analizlerinde gebelik haftasının özellikle LAVi ve E/e′ ile pozitif ilişki gösterdiği saptanmıştır. Sonuç: Sağlıklı üçüncü trimester gebelerde ekokardiyografi ölçümleri ve NT-proBNP düzeyleri etilenmektedir.Bulgular, gebelikte ortaya çıkan bu değişikliklerin büyük ölçüde fizyolojik adaptasyonlarla ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. NT-proBNP'nin gebelikte kardiyak semptomların ayırıcı tanısında yararlı bir biyobelirteç olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Pregnancy is a physiological process that causes significant hemodynamic and hormonal changes in the cardiovascular system. This study aimed to evaluate left ventricular diastolic function in healthy third-trimester pregnant women using echocardiographic parameters and to examine the relationship between these parameters and NT-proBNP levels. Materials and Methods: This prospective observational study included 45 healthy pregnant women in their third trimester and 45 age-matched healthy control women. Transthoracic echocardiography was performed in all cases to measure mitral inflow Doppler (E, A, E/A), tissue Doppler (septal and lateral e′), E/e′ ratio, left atrial volume index (LAVi), mitral filling deceleration time (MVDT), isovolumic relaxation time (IVRT), and tricuspid regurgitation velocity were evaluated. NT-proBNP levels were also measured. Intergroup comparisons were performed using appropriate statistical tests; relationships between diastolic parameters and gestational age, gravidity, and hemodynamic variables in pregnant women were examined using correlation analysis. Findings: In the pregnant group, the left atrial volume index LAVi (32.30 ± 10.95 mL/m², p = 0.002) and tricuspid regurgitation velocity TRV (2.12 ± 0.19 m/s, p = 0.001) were significantly higher than in the control group. Among diastolic function indicators, the septal e′ velocity was significantly lower in pregnant women (11.63 ± 2.04 cm/s, p = 0.015). Additionally, BNP levels were significantly increased in pregnant women (56.20 ± 46.86 pg/mL, p < 0.001). These findings indicate that atrial loading, pulmonary pressure trends, and diastolic relaxation are physiologically affected during pregnancy. Correlation analyses revealed that gestational age showed a positive correlation with LAVi and E/e′ in particular. Conclusion: Echocardiographic measurements and NT-proBNP levels are elevated in healthy third-trimester pregnant women. The findings suggest that these changes during pregnancy are largely related to physiological adaptations. NT-proBNP may be a useful biomarker for the differential diagnosis of cardiac symptoms during pregnancy.