Aile hekimlerinin yivsiz silah ruhsatı düzenleme sürecindeki tutum ve uygulamaları
Attitudes and practices of family physicians in the smoothbore weapon license issuance process
- Tez No: 1014394
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, yivsiz silah ruhsatı, sağlık raporu, psikiyatrik değerlendirme, birinci basamak, tıp etiği, Family medicine, non-rifled firearm license, health report, psychiatric evaluation, primary care, medical ethics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, aile hekimlerinin yivsiz silah ruhsatı için sağlık raporu düzenleme sürecindeki deneyimlerini, tutumlarını, karşılaştıkları güçlükleri ve eğitim gereksinimlerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Yöntem: Araştırma karma yöntem yaklaşımı ile planlanmıştır. Çalışmaya gönüllülük esasına göre toplam 40 aile hekimi dahil edilmiştir. Nicel veriler yapılandırılmış veri toplama formu ile, nitel veriler ise yarı yapılandırılmış yüz yüze görüşmeler aracılığıyla elde edilmiştir. Nicel veriler tanımlayıcı istatistikler ve Spearman korelasyon analizi ile değerlendirilmiş; nitel veriler içerik ve tematik analiz yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Bulgular: Katılımcıların büyük çoğunluğunun (%87,5) silah ruhsatı değerlendirme sürecine ilişkin resmi eğitim almadığı saptanmıştır. Hekimlerin önemli bir kısmı mevcut mevzuatı yeterince açık ve yönlendirici bulmamış, ruhsat değerlendirmesinde psikiyatrik uygunluğun en belirleyici faktör olduğunu ifade etmiştir. Katılımcıların %97,5'i bu konuda daha fazla eğitim ve rehbere ihtiyaç duyulduğunu belirtmiştir. Psikiyatrik uygunluğun belirleyici olduğunu düşünen hekimlerde ruhsat reddetme oranlarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Nitel analizlerde mevzuat belirsizliği, hukuki kaygılar, psikiyatrik değerlendirme güçlüğü, sevk gereksinimi ve standardizasyon eksikliği ön plana çıkan temalar olarak belirlenmiştir. Sonuç: Yivsiz silah ruhsatı değerlendirme süreci aile hekimleri açısından klinik, etik ve hukuki sorumluluk içeren çok boyutlu bir alan olarak değerlendirilmektedir. Standardize rehberlerin geliştirilmesi, eğitim programlarının artırılması ve karar destek mekanizmalarının oluşturulması, uygulamadaki farklılıkların azaltılmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate family physicians' experiences, attitudes, challenges, and educational needs regarding the process of issuing health reports for non-rifled firearm licenses. Methods: The study was designed using a mixed-methods approach. A total of 40 family physicians participated voluntarily in the research. Quantitative data were collected through a structured data collection form, while qualitative data were obtained via semi-structured face-to-face interviews. Quantitative data were analyzed using descriptive statistics and Spearman correlation analysis. Qualitative data were evaluated through content and thematic analysis methods. Results: The majority of participants (87.5%) had not received formal training regarding firearm license assessment procedures. Most physicians reported that the current legislation was not sufficiently clear or guiding, and they considered psychiatric suitability to be the most decisive factor in the evaluation process. Additionally, 97.5% of participants stated that there was a need for more training and practical guidelines on this subject. Physicians who considered psychiatric suitability as the primary determinant were found to have higher rates of rejecting license applications. Qualitative analyses revealed that legislative ambiguity, legal concerns, difficulties in psychiatric evaluation, referral requirements, and lack of standardization were the main emerging themes. Conclusion: The process of evaluating non-rifled firearm license applications is perceived by family physicians as a multidimensional field involving clinical, ethical, and legal responsibilities. Developing standardized guidelines, increasing educational programs, and establishing decision-support mechanisms may contribute to reducing variability in practice.