Hemşirelik öğrencilerinde premenstrual sendrom,fiziksel aktivite ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
The relationship between premenstrual syndrome, physical activity and assessment of quality of life
- Tez No: 1014454
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Premenstrüel sendrom, Premenstrual syndrome
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerinde premenstrual sendrom (PMS), fiziksel aktivite ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, kesitsel bir çalışma olup, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Hemşirelik Fakültesi'nde, 1-31 Ocak 2026 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan 245 kız öğrenci oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Katılımcı Tanılama Formu, Premenstrual Sendrom Ölçeği (PMSÖ), Premenstrual Sendroma Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği (PSYKÖ) ve Uluslararası Fiziksel Aktivite-Kısa Formu kullanılmıştır. Araştırma verilerinin istatistiksel analizlerinde IBM SPSS Statistics 26.0 paket programı kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler; kesikli veriler için sayı, yüzde, sürekli veriler için ortalama±standart sapma, ortanca ve çeyreklikler arası aralık değerleri olarak gösterilmiştir. Karşılaştırmalı istatistiklerde Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi, Spearman Korelasyon analizi kullanılmıştır. Kruskal-Wallis testi sonucunda fark bulunduğu durumlarda farklılık kaynağı Bonferroni düzeltmeli Mann Whitney U testi ile araştırılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırma kapsamındaki öğrencilerin yaş ortalaması 21,84±2,94'dür. Öğrencilerin PMSÖ toplam puan ortalaması 144,48±33,03'dür. Öğrencilerin PSYKÖ toplam puan ortalaması 55,90±16,24 olarak belirlenmiş olup, fiziksel aktivite toplam MET puanı ortanca değeri 1752 MET-dk/hafta olarak saptanmıştır. Öğrencilerin %40'ı inaktif, %49'u minimal aktif ve %11'i çok aktiftir. Araştırma kapsamındaki öğrencilerde PMSÖ toplam ve tüm alt boyut puanları ile PSYKÖ toplam ve tüm alt boyut puanları arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,001). Öğrencilerin premenstrual semptomlarının şiddeti arttıkça sosyal, duygusal, fiziksel alanlardaki yaşam kaliteleri azalmaktadır. Araştırma kapsamındaki öğrencilerin yürüme (MET) puanı ile PMSÖ alt boyutlarından anksiyete (p=0,043), sinirlilik (p=0,034), depresif düşünceler (p=0,021), ağrı 6 (p=0,034) ve uyku değişimleri (p=0,019) arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0,05). Öğrencilerin yürüme aktivite süresi artıkça PMS semptom şiddeti artmaktadır. Öğrencilerin orta şiddetli aktivite ve şiddetli aktivite (MET) puanları ve toplam fiziksel aktivite (MET) puanı ile PMSÖ toplam ve alt boyut puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Öğrencilerin yürüme (MET) puanı ile yaşam kalitesinin sosyal ve duygusal alt boyutları arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p<0,05). Orta ve şiddetli düzeydeki fiziksel aktivite ile yaşam kalitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Hemşirelik öğrencilerinde PMS semptom şiddeti arttıkça yaşam kalitesinin azaldığı belirlenmiştir. Ailede PMS varlığının, BKİ'nin yüksek olması ve asitli içecek tüketiminin fazla olmasının PMS semptomlarının şiddetini arttırdığı bulunmuştur. Yürüme aktivitesindeki artış, PMS semptom şiddetini artırmakta ve yaşam kalitesini düşürmektedir. Öğrencilerin eğitimleri süresince ders dışı zamanlarda planlı egzersiz yapabileceği fiziksel aktivite alanlarının oluşturulması ve sürdürülebilir egzersiz alışkanlıklarının kazandırılmasına yönelik girişimlerin geliştirilmesi önerilmektedir. Ayrıca, sağlıklı beslenme davranışlarına ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla eğitim ve danışmanlık programlarının planlanması, PMS semptomlarının yönetiminde önemli katkılar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to evaluate premenstrual syndrome (PMS), physical activity, and quality of life in nursing students. Materials and Methods: This research is a cross-sectional study conducted at Gulhane Faculty of Nursing, Health Sciences University, between January 1-31, 2026. The sample consisted of 245 female students who met the inclusion criteria. Data were collected using the Participant Identification Form, the Premenstrual Syndrome Scale (PMSÖ), the Premenstrual Syndrome-Specific Quality of Life Scale (PSYKÖ), and the International Physical Activity-Short Form. Statistical analysis of the research data was performed using the IBM SPSS Statistics 26.0 software package. Descriptive statistics were presented as number and percentage for discrete data, and as mean ± standard deviation, median, and interquartile range for continuous data. Comparative statistics were performed using the Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test, and Spearman correlation analysis. In cases where a difference was found in the Kruskal-Wallis test results, the source of the difference was investigated using the Bonferroni corrected Mann-Whitney U test. The statistical significance level was accepted as p<0.05. Findings: The average age of the students included in the study was 21.84±2.94. The students' PMSQ score was found to be 144.48±33.03. The average total score of the students' PSYKÖ (Physical Quality of Life Scale) was determined to be 55.90±16.24, and the median total MET score for physical activity was found to be 1752 MET-min/week. 40% of the students were inactive, 49% were minimally active, and 11% were very active. A statistically significant negative correlation was found between the total and all sub-dimension scores of the PMSQ and the total and all sub-dimension scores of the PSYKÖ among the students included in the study (p<0.001). As the severity of premenstrual symptoms increases, the quality of life in social, emotional, and physical areas decreases. A statistically significant positive 8 correlation was found between the walking (MET) score of the students included in the study and the sub-dimensions of the PMSQ: anxiety (p=0.043), irritability (p=0.034), depressive thoughts (p=0.021), pain (p=0.034), and sleep changes (p=0.019) (p<0.05). The severity of PMS symptoms increased as the duration of walking activity increased. No statistically significant relationship was found between the students' moderate and vigorous activity (MET) scores, total physical activity (MET) scores, and the total and sub-dimension scores of the PMSQ (p>0.05). A significant negative correlation was found between the students' walking (MET) score and the social and emotional sub-dimensions of quality of life (p<0.05). No statistically significant difference was found between moderate and vigorous physical activity levels and quality of life (p>0.05). Result: Quality of life decreased as PMS symptom severity increased among nursing students. Family history of PMS, high BMI, and excessive consumption of acidic beverages were found to increase the severity of PMS symptoms. Increased walking activity also increases the severity of PMS symptoms and reduces quality of life. It is recommended that physical activity areas be created where students can engage in planned exercise during their extracurricular time throughout their education, and that initiatives be developed to promote sustainable exercise habits. Furthermore, planning education and counseling programs to increase awareness of healthy eating habits could significantly contribute to the management of PMS symptoms.