Atatürk Üniversitesi fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerin HPV ve HPV aşısı hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumları
Knowledge levels and attitudes of students studying at Erzurum Atatürk University faculties regarding HPV and HPV vaccine
- Tez No: 1014458
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSUN ARAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: HPV, bilgi düzeyi, üniversite öğrencileri, farkındalık, eğitim, HPV, knowledge level, university students, awareness, education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Atatürk Üniversitesi fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerin Human Papilloma Virüs (HPV) ve HPV aşısı hakkındaki bilgi düzeylerini ve tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. HPV'nin yaygınlığı, kanserlerle ilişkisi ve aşı ile korunmanın önemi göz önünde bulundurularak, üniversite öğrencilerinde farkındalık düzeyinin ortaya konması hedeflenmiştir. Yöntem: Araştırma kesitsel tipte olup 2025 yılında yürütülmüştür. Çalışmanın evrenini Atatürk Üniversitesi fakültelerinde öğrenim gören 862 öğrenci oluşturmuştur. Örneklem, gönüllü katılım esasına göre belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak sosyodemografik bilgi formu, HPV bilgi ölçeği ve HPV/HPV aşısına yönelik tutum soruları kullanılmıştır. Etik kurul onayı alınmış, veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin %60'ı HPV'nin cinsel yolla bulaştığını bilirken, yalnızca %35'i HPV'nin kanserle ilişkisini doğru şekilde ifade edebilmiştir. HPV aşısını duyanların oranı %40, aşı hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olanların oranı ise %20'de kalmıştır. Tıp fakültesi öğrencilerinin bilgi puan ortalaması (18,4±4,2) diğer fakültelere göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0.05). Kadın öğrencilerin bilgi düzeyi erkeklere göre daha yüksek olup, HPV aşısına olumlu tutum gösterenlerin oranı genel örneklemde %70'tir. Sonuç: Çalışma, üniversite öğrencilerinde HPV ve HPV aşısı konusunda bilgi eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Sağlık eğitimi programlarının güçlendirilmesi, HPV aşısının ulusal takvime dahil edilmesi ve farkındalık kampanyalarının artırılması önerilmektedir. Bu sayede HPV'ye bağlı kanserlerin önlenmesinde önemli bir adım atılabilecektir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the knowledge levels and attitudes of students studying at the faculties of Atatürk University regarding Human Papilloma Virus (HPV) and the HPV vaccine. Considering the prevalence of HPV, its association with cancers, and the importance of vaccination, the study aimed to reveal the level of awareness among university students. Method: The research was designed as a cross-sectional study and carried out in 2025. The population consisted of 862 students enrolled in Atatürk University faculties. The sample was determined on a voluntary basis. Data collection tools included a sociodemographic information form, an HPV knowledge scale, and questions regarding attitudes toward HPV and the HPV vaccine. Ethical approval was obtained, and data were analyzed using the SPSS program. Results: Among the participants, 60% knew that HPV is sexually transmitted, while only 35% correctly identified its association with cancer. The proportion of students who had heard of the HPV vaccine was 40%, and only 20% had detailed knowledge about it. The mean knowledge score of medical faculty students (18.4±4.2) was significantly higher than that of other faculties (p<0.05). Female students demonstrated higher knowledge levels compared to males, and 70% of the overall sample expressed positive attitudes toward the HPV vaccine. Conclusion: The study revealed that university students have insufficient knowledge about HPV and the HPV vaccine. Strengthening health education programs, including the HPV vaccine in the national immunization schedule, and increasing awareness campaigns are recommended. These measures would represent an important step in preventing HPV-related cancers.