Hemşirelik son sınıf öğrencilerinin eleştirel düşünme düzeyinin belirlenmesi
Determining the level of last year nursing students critical thinking
  1. Tez No: 326225
  2. Yazar: MAHİNUR DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYİŞE KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel düşünme, Hemşirelik Öğrencileri, Hemşirelik Eğitimi, Critical Thinking, Nursing Students, Nursing Education
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Araştırma son sınıf hemşirelik öğrencilerinin eleştirel düşünme düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini, 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Döneminde Hacettepe Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümleri, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu, İstanbul Üniversitesi ve Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültelerinde öğrenim gören 947 son sınıf hemşirelik öğrencisi, örneklemini ise 553 son sınıf hemşirelik öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada veriler, Öğrenci Tanıtıcı Özellikler Formu ve Kaliforniya Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği (KEDEÖ) kullanılarak toplanmıştır.Verilerin istatistiksel analizinde t testi, tek yönlü varyans analizi, tukey testi, aritmetik ortalama, standart sapma, ortanca, frekans ve yüzdelik hesapları kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, son sınıf hemşirelik öğrencilerinin eleştirel düşünme puan ortalaması =193.87±23.019 olup düşük düzeydedir. Öğrencilerin KEDEÖ alt ölçek puan ortalamalarından sadece analitiklik alt ölçeği puan ortalaması orta düzeyde diğer boyutların puan ortalaması ise düşük düzeydedir. Araştırmada aile yapısının ve baba eğitim düzeyinin öğrencilerin eleştirel düşünme düzeyleri üzerine etkisi olduğu saptanmıştır (p0.05).
Özet (Çeviri)
The study was made as a descriptive for determining of critical thinking level of last year nursing students.Population of the study created from 947 last year nursing students in nursing departments of Hacettepe University Faculty of Health Sciences, Ataturk University Faculty of Health Sciences and Gaziantep University Faculty of Health Sciences and On Dokuz Mayıs University, Akdeniz University School of Health Sciences, Istanbul University and Ege University Faculty of Nursing in 2011-2012 academic year spring term. Sample group of the study consisted of 553 last year nursing students. In the study, data were collected with the aid of Student Demographic Characteristics Form and the California Critical Thinking Disposition Inventory.Independent sample t test, one-way analysis of variance, multiple comparisons test, Tukey test, arithmetic mean, standard deviation, median, frequency and percentage calculations was used for statistical analysis of data. Findings that gained from the study show that Critical thinking score averages of last year nursing students are =193.87±23.019 and this score averages are low level. Only analyticity sub-scale from CCTDI sub-scale score averages of students are mid level and the mean score of other dimensions are low level. Study shows that family structure and father education level have effect on critical thinking level of students (p0.05).