Enneagram eğitiminin ebelik öğrencilerinin iletişim, öz güven ve duygusal zeka düzeylerine etkisi: Randomize kontrollü araştırma
The effect of enneagram training on midwifery students communication, self-confidence and emotional i̇ntelligence levels: Randomized controlled trial
  1. Tez No: 1014461
  2. Yazar: EBRU ERTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEBAHAT ÖZERDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal zeka, Ebelik, Ebelik öğrencileri, Enneagram, Öz güven, İletişim, Emotional intelligence, Midwifery, Midwifery students, Enneagram, Self confidence, Communication
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmada Enneagram eğitiminin ebelik öğrencilerinin iletişim becerileri, öz güven ve duygusal zekâ düzeylerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Araştırma randomize, ön-test son-test kontrol gruplu müdahale araştırması olarak tasarlandı. Araştırma Kütahya'da 2,3 ve 4. sınıf 148 ebelik lisans öğrencisi ile 18.11.2024-18.07.2025 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”,“Enneagram Kişilik Ölçeği”,“Sağlık Profesyonelleri İletişim Becerileri Ölçeği”,“Öz-güven Ölçeği”ve“Duygusal Zeka Özelliği Ölçeği”kullanıldı. Öğrenciler uygulama ve kontrol grubuna tabakalı randomizasyon yöntemiyle ayrıldı. Kontrol grubunun verileri toplandıktan sonra uygulama grubuna ön testler uygulanarak sekiz hafta boyunca haftada iki saat Enneagram eğitimi verildi. Eğitim sonunda son test, son testten dört hafta sonra kalıcılık testi uygulandı. Bulgular: Uygulama grubuna verilen Enneagram eğitiminin kontrol grubuna göre iletişim becerileri, öz güven ve duygusal zeka özellikleri üzerinde anlamlı etki gösterdiği belirlendi. Eğitimin iletişim becerileri sosyal beceri alt boyutu (η^2=0,072), öz güven (η^2=0,119) ve duygusal zeka (η^2=0,186) üzerinde kalıcı etkisi olduğu saptandı (p<0,05). Ön test ve gelir düzeyi kovaryat olarak alındığında Enneagram eğitiminin iletişim becerileri, öz güven ve duygusal zeka özellikleri üzerinde yüksek düzeyde etkiye sahip olduğu bulundu (η^2=0,186; p<0,05). Sonuç: Ebelik öğrencilerine uygulanan Enneagram eğitiminin öğrencilerin iletişim becerileri, öz güven ve duygusal zeka özellikleri üzerinde olumlu ve kalıcı etki gösterdiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: The study aimed to evaluate effectiveness of Enneagram training on communication skills, self-confidence, and emotional intelligence levels of midwifery students. Methods: The research was designed as a randomized, pre-test post-test control group intervention study. This study was conducted in Kutahya between November 18, 2024, and July 18, 2025, involving 148 2nd, 3rd and 4th undergraduate midwifery students. The research used the“Personal Information Form”,“Enneagram Personality Scale”,“Health Professionals Communication Skills Scale”,“Self-Confidence Scale”, and“Emotional Intelligence Trait Scale”. The students were assigned to experimental and control groups using stratified block randomization. After the data from the control group were collected, pre-tests were administered to experimental group, Enneagram training was provided for eight weeks, two hours per week. At the end of the training, post-test was administered, followed by retention test four weeks after post-test. Results: It was determined that Enneagram training provided to the intervention group had significant effect on communication skills, self-confidence and emotional intelligence compared to control group. It was found that education had a lasting effect on the communication skills sub-dimension of social skills (η^2=0,072), self-confidence (η^2=0,119) and emotional intelligence (η^2=0,186) (p<0.05). When the pre-test and income level were taken as covariates, it was found that Enneagram education had a high level of influence on communication skills, self-confidence and emotional intelligence characteristics (η^2=0,186; p<0,05). Conclusions: It has been determined that the Enneagram training provided to midwifery students had positive and lasting impact on their communication skills, self-confidence, and emotional intelligence.